Zeytin sırığı revaçta

Zeytin sırığı revaçta

Zeytin üreticisinin, eline, gözüne ve hasadına uygun sırık üretiyor.

Erdek ve çevresinde yağlık alt zeytin ile başlayan 2020-2021 hasadı, bazı bahçelerde yeşile yönelik hasad ile devam ediyor.

Zeytin üreticisi hasada yönelik pala, kasa, merdiven gibi ihtiyaçları yanı sıra en önemli zeytin toplama aparatı olarak kullanılan sırık'ta piyasada satışa başladı.

Sırıkçıların kapıdağ ormanlarında özel fındık şimalından yüzüp, fırınladıkları zeytin toplama sırığı 5 liradan satışa sunuldu. Zeytin üreticisi için son derece ihtiyaç duyulan fındık sırığı yaklaşık 2,5 mt boyunda.

Zeytin sırığı imalatçısı, her sezon olduğu gibi bu sezonda kapıdağ ormanlarında bulunan fındık şimallerinden ürettiği sırıkları büyük bir titizlikle soyup, fırınladıkran sonra satışa sunduğunu, 5 tl lik fiyatın ise sadece emek karşıladığı olduğunu söyledi.

YEŞİL ZEYTİN'DE KOOPERATİF SERBEST PİYASININ YARISINDA YOK

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör'ün çabası ile kurulması gündeme gelen "Zeytin Borsası" yeni hasat döneminde ürün piyasasını belirleme noktasında nedenli önemli olduğunu gösterdi.

Serbest piyasa yağlık alt zeytin için1,5 tl fiyat açıklarken kooperatif henüs alım açıklamasında bulunmadı. Daldan tedarik yeşil zeytin için piyasa 10 tl'den açılırken, çizme veya kırma noktasında yapılan çalışma yeşil zeytin'in piyasadaki değerini 15. tl ye çıkarttı.

Marmarabirlik'e bağlı Erdek Zeytin Tarım satış kooperatifi, yeşil zeytin alımı için yaptığı açıklamada fiyatı barem üzerinden belirledi.

Kooperatifin 180-250 dane 4.80 tl, 260-330 dane 4.25 tl. ve 340-410 dane için 3.75 tl olarak açıkladığı fiyat müstahsil bazında itibar görmedi. 

Fiyatı çok düşük bulan zeytin üreticisi kooperatifin aynı zeytini 30 tlden aşağı saymadığı, üst baremde 4.80 tl olarak açıklanan fiyatın serbest piyasanın %50 sine sirayet etmediği kaydedildi.



Anahtar Kelimeler: Zeytin sırığı revaçta
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı