ZEYTİN YAĞINDA 2 TÜRLÜ KDV ŞAŞIRTIYOR

ZEYTİN YAĞINDA 2 TÜRLÜ KDV ŞAŞIRTIYOR

Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, "Erdek’te perakende zeytinyağı satışı yapan iş yerlerini doğrudan ilgilendiriyor. "

Ege İhracatçılar Birliği toplantısında zeytinyağı tüketiminin arttırılması için KDV oranının yüzde 1’ e indirilmesi istendi. Hâlbuki zeytinyağında aslında halen yüzde 1 KDV uygulandığını belirten bir bakkaliye toptancısı yüzde 1 KDV’nin satmak için alım satım sırasında uygulandığını tüketiciye satış sırasında ise yüzde 8 uygulandığını söyledi.

 Konuyla ilgili açıklamada bulunan Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgörgün ise konunun doğrudan Erdek’i ilendirmediğini söylüyor ama eğer Erdek’te perakende zeytinyağı satan işyerleri varsa ki ki var, doğrudan ilgilendiriyor.  Çünkü KDV kanununa göre zeytinyağında toptan satış yani fabrikadan toptancıya veya perakendeci esnafa satışlarda KDV yüzde 1 olurken perakende satışlarda yani tüketmek için alan tüketiciye yüzde 8 uygulanır. Erdekli zeytinyağı satan perakendeci esnaf da tüketiciye sattıkları zeytinyağı için yüzde 8 KDV uygulayarak satmak mecburiyetindedir.

HABERİN İÇİNDEN: Ege İhracatçılar Birliği zeytin yağda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini isterken herhalde perakende satışta uygulanan yüzde 8 KDV’yi kastettiğini sanıyorum. Ki doğrudur. Bir çeşide 2 türlü KDV mi uygulanırmış. Satarken başka yerken başka… Her işimiz gibi bu konu da da saçmalanmış. Sadece zeytinyağı olsa neyse; işte hem yüzde 1, hem yüzde 8 uygulanan gıda maddeleri şöyle: Buğday, bulgur,  arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, pirinç, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar (arılar dahil) , Erdem ÖZCAN



Anahtar Kelimeler: ZEYTİN YAĞINDA TÜRLÜ ŞAŞIRTIYOR
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli