Zeytin`de harman bitiyor

Zeytin`de harman bitiyor

Marmarabirlik, alımları 11 Ocak'ta bitirecek





Sofralık zeytin hasadının başlamasından bir hafta sonra piyasada tek alıcı olarak kalan Marmarabirlik, 2012-13 kampanyasını 11 Ocak'ta sonlandırma kararı aldı.

Şu ana kadar 140 milyon lira değerinde yaklaşık 45 bin ton ürün alan Marmarabirlik, bedellerin geri kalan kısmının ödeme takvimini de kampanya sonunda açıklayacak.

Marmara Bölgesi'nde sofralık zeytin hasadında sona yaklaşılıyor. Marmarabirlik, ürün alımlarını 11 Ocak Cuma günü bitirecek. Şimdiye kadar yaklaşık 140 milyon lira değerinde 45 bin ton civarında sofralık zeytin alan ve ürün bedellerinin yüzde 60'ını ödeyen Marmarabirlik, geri kalan dilimin ödeme takvimini ise kampanya sonunda belirleyecek. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Bu bedelin peşin veya kısa vadede ödenebilmesi için devlet gücü gerekir” dedi.

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, 2012-13 kampanya dönemiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, öncelikle geçen yıla ilişkin bazı rakamlar verdi. Asa, 2011-12 döneminde kırağı ve don nedeniyle su kaybeden ürünün iri daneli olmadığını, üreticinin en iri dane olan 270-300 kalibre zeytini 5-10 kuruşluk farkı tercih ederek tüccara verdiğini söyledi. Oysa Marmarabirlik'in, ortak üreticisinin mağduriyetini azaltmak amacıyla yaklaşık 17 bin ton yağlık zeytini 1.25 liradan aldığını hatırlatan Asa, Özetle geçen yıl üretici ortaklarımız iri daneli ürünü tüccara, küçük ve yağlığı Marmarabirlik'e vererek bindikleri dalı kesmişlerdir” dedi. İri kalibre ürün yokluğundan geçtiğimiz yıl satışların düşük kaldığını ifade eden Hidamet Asa, Stoklarımızda her kalibreden ürün olması gerekirken ortaklarımızın geçtiğimiz yıl gösterdiği davranış nedeniyle satışlarımız hedeflediğimiz rakamların altında gerçekleşmiştir” dedi.

AVANS FİYATIN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Çarpıcı bir tespit yapan Hidamet Asa, Geçtiğimiz yıl Marmarabirlik'in fiyatlarını beğenmeyen üretici 2 liraya aldığımız 460 kalibre ürünü kendi havuzunda tuzladı. Şu an o kalibredeki ürünü üreticimiz 1 liraya satabilmektedir” dedi.

Başkan Asa, bu yılın fiyat politikasına ilişkin de şunları söyledi:

2012/2013 ürün alım kampanyası başlangıcında 190 daneli ürüne 6.00, 200 daneli ürüne de 5.60 lira fiyat verildiğinde bir bardak suda fırtınalar koparıldı. Fiyatlar düşük bulundu ve çok eleştiri yapıldı. Ne yazık ki bir hafta sonra tüccar piyasadan çekildi ve tek alıcı olarak Marmarabirlik kaldı.

Üstelik çok eleştirilen avans fiyat uygulamasını bu sene yapmadık. Nihai fiyat açıklamadığımızda üretici sitem edip avans fiyat açıklamasaydınız, tüccar daha yüksek fiyat verecekti söyleminde bulunuyordu. Bu sene nihai fiyat açıkladık. Ne oldu? Tüccar ilk haftada piyasadan çekildi. Ve şu anda bizim 6 liraya aldığımız ürünü tüccar 4.5-5 liraya alıyor. Bütün bu yaşananlar gösterdi ki, avans fiyatla alım yapılmalı, arz talebe göre oluşan fiyatlardan sonra nihai fiyat belirlenmelidir.”

ÖDEME TAKVİMİ KAMPANYA SONUNDA

Alım yapılacak miktar, fiyat gibi değerlerin tahminler üzerine belirlendiğine dikkat çeken Asa, Kampanya başında kooperatif yönetimleri ve üreticilerden gelen beyanlar doğrultusunda 30-35 bin ton civarında alım yapabileceğimizi tahmin etmiştik. Ancak ilk haftada tüccarın piyasadan çekilmiş olmasıyla bugün gelinen noktada toplamda 45 bin tona yakın ürün alımı yapılmıştır. Bedeli de 140 milyon lira civarındadır” dedi.

Asa şöyle devam etti:

Aldığımız ürünün yarısı 190-250 dane arasında gerçekleşti. Bu da tutar bazında ödeme planımızın üzerinde bir rakama ulaştı ki, özellikle üreticimizin bunu bilmesini istiyoruz. Ürün bedellerinin yüzde 60'ı peşindir, ancak yüzde 40'ların ödeme takvimi kampanya sonunda açıklanacaktır.

ÜRETİCİ ANLAYIŞ GÖSTERMELİ

Bu kadar yüksek tutarlarda ürün alımı Marmarabirlik tarihinde ilk olacaktır. 140 milyon lira civarında gerçekleşecek olan alımlarımızın tamamının peşin olarak ödenmesinin mümkün olmadığını üreticimiz de bilmektedir. Kısaca, bu kadar paranın ödenmesi için ‘devlet gücü' olması gerekir. Kaldı ki 2010 yılında üreticimizin yanındaydık. 2011 yılında sofralık ve yağlık alımlarında destekledik. 2012 yılında yine yanındayız. Kaldı ki, iki yıldır üreticimizin ürün bedellerini aksatmadan ödedik. Üreticimiz bu yıl ödeme konusunda Marmarabirlik'in yanında olmak zorunda. Asla kredi kullanarak ürün bedeli ödenmeyecektir. O dönemler geride kaldı. Açık yüreklilikle bunu ifade etmek istiyorum. Üç yıldan bu yana üretici destekleniyor. Bu yıl üreticimizden beklediğimiz ödeme planı konusunda anlayış…

STOK MİKTARIMIZ ARTTI

Marmarabirlik ayakta durmak zorunda. Eğer ayakta durmaz ise üreticimiz sonuçlarını çok iyi değerlendirsin. İşte o zaman özel sektörün nasıl hareket edeceğini iyi bilmemiz gerekir. Üreticinin hali perişan olacaktır.

Bugün itibarıyla 6 liraya alınan 190 ve 5.60 liraya alınan 200 dane ürünün tüccar tarafından kaç liraya alındığını çok iyi bilmekteyiz. Bu da gösteriyor ki Marmarabirlik üreticisinin fazlasıyla yanında olmuştur.”

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, bu yıl alınan ürünle stok miktarının 62 bin ton civarında olduğunu ifade ederek, Bu miktarın tamamının bir yılda satılmasının mümkün olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Ayrıca Marmarabirlik'in satışlarının en fazla 30-35 bin ton olabileceğini düşünürsek 2013 yılı sonunda, yani ürün alım kampanyasında, devreden stok miktarına göre alım yapılacağını ortaklarımızın çok iyi bilmesi gerekir. Kaldı ki ürünü almakla iş bitmiyor. Satışlarımızı artırmak üzere büyük gayret içerisinde kapsamlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2013 yılında yurt içi ve dışında toplam 35 bin ton ürün satışı hedefliyoruz” dedi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu