ZEYTİNLİ BELEDİYE İŞÇİLERİ MAĞDUR EDİLDİ….

ZEYTİNLİ  BELEDİYE  İŞÇİLERİ  MAĞDUR  EDİLDİ….

Zeytinli Belediye Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi bulunan Genel – İş Sendikası arasında 04.03.2013 tarihinde 2 ( iki ) yıl süreli olarak imzalanan ve 1501.2013 – 14.01.2015 tarihleri arasında geçerli olan Toplu İş Sö


Zeytinli Belediye Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi bulunan Genel – İş Sendikası arasında 04.03.2013 tarihinde 2 ( iki ) yıl süreli olarak imzalanan ve 1501.2013 – 14.01.2015 tarihleri arasında geçerli olan Toplu İş Sözleşmesi taraflarca imzalanmıştır.


Ancak 6360 sayılı Yasanın Geçici 1. Maddesinin ikinci fıkrasında Tüzel kişiliği kaldırılacak olan Belediyelerin toplu iş sözleşmesi yapabilmeleri için katılacakları Belediyeden ONAY almalarına ilişkin hüküm bulunduğu, bu kapsamda İlçe Edremit Belediyesine onaya gönderilmiş ve Edremit Belediye Başkanlığımızca Zeytinli belediyesince yapılan Toplu İş Sözleşmesindeki Ücret ve Sosyal yardımların Edremit belediyesinde yapılan Toplu iş Sözleşmesinin üzerinde olduğu gerekçe gösterilerek onaylanmamıştır.

Bu durumda Zeytinli belediye başkanlığı ve Genel-İş Sendikası arasında imzalanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafında  onaylanan Toplu İş Sözleşmesi uygulanmamakta ve Zeytinli belediyesinde çalışan 55 İşçi Mağdur edilmektedir.

Hiçbir kurum ve kuruluş işçinin emeğin hakkını engelleyemez, Türkiye Cumhuriyeti  Anayasamızın 53'üncü maddesinde de belirtildiği gibi; İşçilerin ve işverenlerin, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip oldukları belirtilmiştir.

Söz konusu sorunun çözümünde ilgililer tarafından çözüm ve sulh yolunun bulunmasıyla sorunun İşçileri daha fazla mağdur ve huzursuz etmeden çözülmesi adına gerekli adımların atılması gerekmektedir. Emek hakkının bu şekilde ezilmesi ve zedelenmesi hoş değildir. Dahası işçinin çalışanların sosyal ve sendikal hakları ne kadar iyi olursa bu ülkenin refahı yükselir çalışanlar teşvik edilir, iş gücü artar. Bu konuyla ilgili olarak herkezin elini vicdanına koyarak gereğini yapması gerekmektedir.



Ahmet ARSAN

Genel – İş Balıkesir Şube Başkanı



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı