Zeytinyağında KDV’nin yüzde 1’e inmesi istendi

Zeytinyağında KDV’nin yüzde 1’e inmesi istendi

Ege İhracatçılar birliği toplantısında, zeytinyağı tüketimini artırılması için yapılması gerekenler de tartışıldı.

İzmir İhracatçıları Birliği’nin yaptığı toplantıda, Türk gıda ve tarımının geleceği masaya yatırıldı. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatına yılda 5 milyar dolarlık katkı sağlayan Egeli tarım ihracatçıları, Covid-19 salgını sonrasında, tarım sektörünün gündeminin sürdürülebilirlik olması gerektiğinin altını çizdiler.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, 2020 yılı, “sürdürülebilirlik yılı” ilan edilirken, “Tarım ve gıdada sürdürülebilirlik ana hedef olmalıdır. Çünkü tarım ve gıda, stratejik bir sektördür. Artık ithalat yapmak değil, üretmek zorundayız. Tarım ve gıda sektörü, hükümet politikası olmalı” denildi.

ZEYTİNYAĞINDA KDV YÜZDE 1’E İNMELİ

Birlik toplantısında, ülkemizde zeytinyağı tüketimini artırılması için yapılması gerekenler de tartışıldı.

Toplantıda, konuyla ilgili şu öneri dile getirildi:

“Türkiye’de de zeytinyağı tüketiminin artması için KDV’nin yüzde 8’den, yüzde 1’e indirilmesi gerekir. Zeytinyağında KDV düşerse, litrede 2,5-3 liralık bir indirim söz konusu olacak. Zeytinyağı tüketimi artarsa kalp-damar, mide-bağırsak hastalıkları azalacak, sağlık sektöründe daha az harcama yapılacak. Zeytinyağı, tüketicinin ulaşabileceği bir fiyatta olmalı, devlet de buna destek vermeli.”

ERDEK’İ FAZLA İLGİLENDİRMİYOR

Konuyla ilgili bilgisini aldığımız Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, “Genellikle sofralık zeytinin üretildiği Erdek’te zeytinyağı üretimi oldukça az. Bu nedenle konu bizi doğrudan ilgilendirmiyor. Konu Balıkesir’de genellikle Edremit, Ayvalık gibi zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu yerleri ilgilendiriyor. Ancak zeytinyağı fiyatları oldukça yüksek. Tabii KDV yüzde 1’e indirilirse bu durum fiyatları da aşağı çekebilir” dedi.  ÖNDER BALIKÇI



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli