Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


AKÇAY DA NELER OLUYOR

AKÇAY DA NELER OLUYOR


Akçay da geçtiğimiz seneler deki kalabalık yok. Bunun nedenleri Akçay eski görselliğini kaybetmesindendir. Önce sarıkız efsanesinden bahsedelim. Sarıkızın efsane olması su ile özdeşleşmiştir. İki sene önce Akçay Meydanı büyükşehir belediyesi tarafından tadilata tabi tutulmuştu. Meydan da bulunan sarıkız heykelinin önünde havuz vardı. Bu havuz ışıklandırılmış ve fıskiyeler vardı. Fıskiyeler su fışkırtıyordu. Sarıkız heykeli ışık ve su ile muhteşem bir görsellik haline gelmişti.  Bu muhteşem görselliğin önünde herkes resim çektiriyordu. Geçen sene akçaya geldiğimde gözlerime inanmadım. Gördüğüm manzara karşısında sukutuhayale uğradım. Sarıkız heykelinin önündeki havuz kaldırılmıştı.

Sarıkızın öz geçmişini anlatan bir tabela vardı. O tabelada kaldırılmış. Sarıkız karanlığa terk edilmiş. Atatürk heykelinin yakınında, bir çeşme vardı. Bu çeşmeden vatandaşlar su içiyordu. Şişelerine su dolduruyorlardı. Bu çeşmede kaldırılmış. Geçen sene sarıkız heykelinin önünde dikildim. Helkelin yanına gelenlerin tepkilerine şahit oldum. Belki 250 kişi ile konuştum. Hepsinin söylediği tek bir şey vardı. Bu heykelin görselliğini bozmuşlar diyorlardı. O muhteşem görünüşü mahvetmişler dediklerine bizzat tanık oldum. Bu durumu gazeteci arkadaşlarımla paylaştım.

Onlarda gündeme getirdiler. Büyükşehir belediye başkanı Zekayi Kafaoğlu akçaya gelmişti. Vatandaşlar havuzun kaldırılmasına tepkilerini söyleyince. Tamam, havuzu yaptıracağım diye söz vermiş. Bunu basındaki arkadaşlarımda teyit etmişlerdi. Verilen söz yerine getirilmedi. Dışarıdan gelenlerin söylemleri aynen devam ediyor. Havuza ne oldu? Buradaki çeşme neden kaldırıldı? Deniz kenarına betondan banklar yapılmış. Millet beton üzerine oturuyor. Bu betonun üzerine iki veya üç tahta çakılamaz mıydı? Öyle malzeme kullanılmış ki? Bu beton banklar boyanmış.

Boyalarının yarısı dökülmüş. Kötü bir görünüm ortaya çıkmış. Sarıkız eski görünümünden uzak karanlık bir hal almış. Sarıkız heykelinin önünde bulunan ördek heykellerinin üzerinde çocuklar oynuyor. Yakında o ördeklerin kırılma ihtimali vardır. Sarıkızın öz geçmişini anlatan tabelanın mutlaka konması gerekiyor. Vatandaşların beklentisi sarıkız heykelinin önüne havuzun tekrar yapılıp, eski görselliğine kavuşturulmasıdır. Büyükşehir belediye başkanından beklentileri budur. İskelede hiçbir tane çöp kutusu yok. Bunun nedenini araştırdım. Bomba konabilir imiş. Kordan da bir sürü çöp kutuları var. Onlarda böyle bir tehlike yokta.

İskeleye konan çöp kutularında mı var? İskelede çöp kutularının olmaması denizin kirlenmesine neden oluyor. Millet elindeki çöpleri denize atıyor. İskelede bira içenlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Fiyatlar almış başını gitmiş. Kış aylarında sezona güvenerek borçlanmış olanlar borçlarını ödeyemez duruma gelmiş. Geçtiğimiz senelere nazaran gelenlerin sayısı çok azalmış durumda. Konuştuğum esnaflar geçtiğimiz senelerde yaptıkları cironun yarısını dahi yapamıyoruz diye dertleniyorlar. Geçtiğimiz senelerde kapalı Pazar yeri tamamen pazarcı esnafı tarafından dolduruluyordu. Bu sene kapalı Pazar yerinin dörtte biri boş duruyor. Pazarcı esnafı da azalmış.

Edremit´e gidip gelmek o kadar kolay değil. Dolmuşlarda oturanlardan fazla ayakta müşteri var. Belediye Akçay Edremit arasına belediye arabası koyması vatandaşı bir nebze olsun rahatlatacaktır. Dışarıdan gelenlerin sayısında % 50 azalma var. Dışarıdan gelenler ne için gelir? Tarihi yerleri gezip görmek için gelir. Efsane olmuş kişileri ziyaret etmek için gelir. Örnek sarıkız efsaneler arasındadır. Efsane sarı kızın su ile özdeşleşmiş durumu bozulur ise. Ve muhteşem görselliğini bozarsanız? Efsaneleşmiş görünümünü karanlığa terk ederseniz? Vatandaşın rahat etmesini sağlamazsanız? Buraya dışarından gelenleri kaybedersiniz. Akçay´ı kaderine terk etmiş olursunuz.

Yetkililerden vatandaşın istediği efsane olan sarıkız heykelinin eski görselliğine kavuşturulmasıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                         26- 07- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23