Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


ANLATIM

ANLATIM


Ali Püsküllüoğlu´nun Türkçe Sözlüğünde Anlatım için şu tanım yapılmış:

Anlatım, bir düşünceyi, duyguyu, tasarıyı, konuyu söz ya da yazı ile dile getirme işi.

Yıllardır okuduğum (1994 yılından beri) kitaplardan en beğendiğim kısımları küçük bir ajandam vardır, oraya not ederim. Bunlar benim için Edebiyatın kutsal metinleridir. Bugüne değin okuduğum kitaplardan kimi Anlatım Örnekleri´ni sizinle paylaşmak istiyorum.

"Çiçekli deresinin beri yanı Şahinin kayası... Şahinin kayası sarp, yüce, dümdüz, göğe ağmış yosunlu bir kayadır. Şahinin kayası efsanelere karışmıştır. Destanlarda söylenir. Kayanın yüzünden aşağılara doğru bir pınar kaynar, Şahinkaya pınarı... Dört bir yanını yeşil, küçük ağaçlar, kokulu yarpuzlar sarmıştır. Üç kavak boyu yukardan, sarptan kokular gelir. Köpüklü su iner, kayanın duvar gibi yüzünden.

Şahin meraklısı bir genç varmış eskiden. Kayanın yüzündeki delikler, şahin yuvası. Şahinlerin civciv çıkarma zamanı, bir şahin yavrusu almak ister. Şahin yuvası duvar gibi düz kayalığın orta yerinde. Ne alttan çıkılır, ne üstten inilir. Delikanlı uzun, kalın bir ip bulur, tepedeki en kalın ağaca bağlar. Şahin yuvasına doğru sarkar. Yavruyu alır koynuna koyar. Bu sırada ana şahin işten haberdar olur. Hışımla gelir, kanadıyla ipe çarpar, ipi kılıç gibi keser. Delikanlı, koynunda şahin yavrusu, aşağı düşer, parça parça olur."           

Yaşar Kemal ( İNCE MEMED)

"Bu görüşlerimin içtenliğine yürekten inanmış biri olarak, herkese şunu söylemek isterim: Kitapları seviniz; onlar, yaşamınızı daha çekilir hale sokacak, size dostça hizmet ederek, düşüncelerin, duyguların ve olguların dolaşık ve gürültülü karmaşasında yolunuzu bulmanıza yardım edecek, kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek, yüreği ve aklı, dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır." 

Maksim Gorki (EDEBİYAT YAŞAMIM)

"Bu konuşmayı, sık sık karşılaştığım zorluklara örnek olması için anlatıyorum. Birçok insan anlamamasına karşın anlıyormuş gibi davranır. Böyle insanların kafaları, sonunda, akıl yürütmelerini bozan, mantık zincirinde kopukluklar ve karmaşıklıklar yaratan belirsiz, yanlış bilgilerle dolar. Gertrude´un en iyi yanı hiç bir zaman anlıyormuş gibi davranmamasıydı. Açık ve seçik anlayamadığı herhangi bir kavram onu kaygılandırıyor, tedirgin ediyordu.

 Andre Gide ( PASTORAL SENFONİ)

"Hamza zararsız deli. Durup dururken gereksiz yere gevrek gevrek güler. Kahvede uyuyanların burnuna üfürü üfürüverir... Kimilerinin çayının içine çaktırmadan kesmeşekerler atar... Kızı kaçanların kapısında teneke çalar... Köye yabancı geldiğinde kendini muhtar olarak tanıtır... Kendisine sorulmadan her şeye karışır, herkesten önce konuşur, abuk sabuk sözleriyle köylüyü güldürür..."

 Muzaffer İzgü ( BİR MAYIS POLİS BAYRAMI )

  "Bırakmadınız Zengin Olayım" adlı öyküden.

"O sıralarda yirmi dört yaşlarındaydım ancak. O zamanki yaşamım da sıkıntılı bir düzensizlik ve yabaniliğe varan bir bir yalnızlık içinde geçiyordu. Hiç kimseyle görüşmüyor, hatta konuşmaktan kaçınıyor, gitgide daha çok kendi köşeme çekiliyordum. Elimden geldiğince dairemde kimsenin yüzüne bakmamaya çalışıyordum. Bu arada daire arkadaşlarımın da bana yalnızca tuhaf adam gözüyle değil - bana öyle geliyordu kuşkusuz- aynı zamanda bir iğrenmeyle baktıklarının da farkındaydım. Kafamdan türlü düşünceler geçiyordu: Neden benden başka biri kendine iğrenmeyle baktıklarını düşünmüyordu? Örneğin bizim daire arkadaşlarından birinin iğrenç, çiçek bozuğu, hatta haydut´a benzer bir yüzü vardı. Eğer benim öyle biçimsiz bir suratım olsaydı kimsenin yüzüne bakmaya cesaret edemezdim herhalde. Hele birinin sırtındaki elbise o derece eskimişti ki, kokudan yanına varılamıyordu. Ama bunlardan hiçbiri kendisine iğrenerek baktıklarında umursamıyordu. Ne elbisesi, ne çiçek bozuğu yüzü, ne de bir başka iğrençliği ilgilendirmiyordu başkalarını. Ne biri, ne de öteki kendisine iğrenerek bakılmasına aldırmıyorlardı. Kim bakarsa baksın, hepsi birdi onlar için. Yeter ki bu bakan kişi amirlerinden biri olmasın."

 Dostoyevski ( YERALTINDAN NOTLAR )

"Ailenin tek öğünü akşam yemeğiydi... Johnny´nin küçük erkek ve kızkardeşleriyle birlikte olabildiği tek öğündü bu. Johnny için savaştan farksızdı bu birliktelik. Kendisini çok ama çok yaşlı hissetmesine karşın kardeşlerini dünyasından bezecek kadar gencecik buluyordu. Akıllarının bir karış havada oluşuna, zıpırlıklarına dayanamazdı.

Akıl sır erdiremezdi onlara. Kendi çocukluğu çok gerilerde kalmıştı. Saçma ve şımarıkça bulduğu bu genç ruhların patırtısından kafası şişen sinir küpü yaşlı bir adam olup çıkmıştı. Böyle zamanlarda, bir gün gelip onların da ekmek parası uğruna çalışacağını düşünerek kendini avutur, ağzını bıçak açmaksızın suskun suskun yerdi yemeğini. Çalışmak, onların keskin yanlarını törpüleyerek, tıpkı kendisi gibi ağırbaşlı ve oturaklı bir hava verecekti. Diğer tüm insanlar gibi Johnny de kendini ölçü sayarak tüm evreni bu ölçüye göre değerlendirirdi."

  Jack London ( ALINTERİ )

"Bahçelerde de, türküsüz çalışma diye bir şey yoktu. Ekimden şubata kadar zeytin toplardık; şubat mart arası, yaz yoz otları ayıklama çağıydı; nisandan temmuza tütüne verirdik olanca gücümüzü, sonra kuru üzüme, sonra incire. Ve dağlar taşlar nağmelerimizle yankılanır, inlerdi... Gündüzler yorucu, geceler boğucu olurmuş; umurumuzda değildi: Ekmek derdimiz yoktu çünkü ve çünkü ölümün dehşetiyle yüz yüze gelmemiştik henüz!"

 Dido Sotiriyu ( BENDEN SELAM SÖYLE ANADOLU´YA)

"Her şey derin bir sessizliğe bürünmüştü Moskova´da. Yalnız, ara sıra, karlı sokaklarda tekerleklerin çıkardığı gıcırtılar duyuluyordu. Artık pencerelerde ışık kalmamış, sokaklardaki fenerler de sönmüştü. Bir süre sonra; kiliselerden yükselen çan sesleri uykuya dalmış kentin üzerinde yankılanmaya başladı. Demek ki sabah oluyordu."

 Tolstoy ( KAZAKLAR )

/resimler/2016-6/16/0226050325497.jpg

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44