Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


KIŞ MEVSİMİ BİR YOL HİKÂYESİ

KIŞ MEVSİMİ BİR YOL HİKÂYESİ


/resimler/2016-7/11/1947598068319.gif

          KIŞ MEVSİMİ BİR YOL HİKÂYESİ

İki gün önce sabah kardeşimle eşini havaalanına götürüyordum. Yolda giderken iki tane bembeyaz, dev gibi köpek neredeyse arabanın üzerine çıkacaklardı. O denli ürkütücülerdi ki iyi ki arabada güvendeyiz diye geçirdim içimden.

Alman yönetmen Werner Herzog da insanın arabadayken ne kadar çok köpek olduğunu, ateşlerin kokusunu, inleyen ağaçları pek fark edemediğini söylemiş.

Buzda Yürüyüş kitabı da insana bunu duyumsatıyor. Evinde güvenli, rahat yaşamını sürdürdüğünü, dışarıdaki hayatın zorluğunu anımsatıyor insana.

Werner Herzog´un Buzda Yürüyüş kitabını okudum. 1974 yılının kasım sonunda Münih´ten Paris´e bir yönetmenin yaya olarak gidişini anlatıyor. Paris´ten bir arkadaşı onu arayıp Lotte Eisner´in çok hasta olduğunu ve muhtemelen öleceğini söyler. Olamaz der çılgın yönetmen, şimdi ölemez, Alman sineması şu an onsuz yapamaz.

Amacı yeni çekeceği filmde senaristlik yapacak insanı (Lotte Eisner) ölmeden filmine yetiştirmek. Eğer yürüyerek giderse hasta olan senaristin iyileşeceğine yürekten inanır. Bir de kendisiyle baş başa kalma ihtiyacı da hissediyordur.

Kitabı okurken aklıma bir de Şener Şen´in film çekebilmek için nice zorluklarla boğuşan bir yönetmeni canlandırdığı "Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni" filmi de sık sık geldi. O unutulmaz filmi de burada anmadan geçemedim.

Buzda Yürüyüş, 23 Kasım 1974´te Münih´ten yola çıkıp 17 Aralık 1974´te Paris´e ulaşan bu uzun yürüyüş sırasında tutulan günlüklerdir.

Kuzey Avrupa´da kış mevsiminde bir pusula yardımıyla yapılan bu yürüyüşün ne denli zor olduğunu varın siz düşünün.  Kışın o zor koşullarında kimileyin samanlıklarda geceleyerek...

Dehşetli fırtınalar, kar ve yağmur yağarken sığınacak yer aramalar...

Dağ köylerinde yaşayan insanlar, çiftçiler, doğa ile ilgili yalın gözlemler..

Sonuçta Werner Herzog 14 Aralık´ta Paris´e ulaşır ve Lotte Eisner ölmez. Herzog´un büyüsü o denli etkili olur ki Lotte Eisner ilerleyen yıllarda sağlık sorunları yaşamasına karşın yaşamayı sürdürür.

Herzog, 12 Mart 1982´de Lotte Eisner´in Helmut Kauter Ödülü alması üzerine yaptığı konuşmada:

"Lotte Eisner, sizi yüz yaşınızdayen de aramızda görmek isteriz, ama bu an itibariyle sizi tutan bu tılsımı çözüyorum. Ölebilirsiniz." der.

Sonraki yıl 25 Kasım 1983´te Lotte Eisner hayata gözlerini yumar.

Şimdi Werner Herzog´un o günlerde kısa cümlelerle, soğuktan moraran parmaklarıyla yollarda yazdığı günlüklerden birini buraya aktarıyorum:

Pazar, 8 Aralık

Burada yeşil vahşice katlediliyor. Çocuklar kilisenin etrafında oynuyor. Gece boyunca çok üşüdüm. İzlendiğini fark etmeden yaşlı bir adam köprüyü geçiyor. Çok yavaş ve ağır yürüyor, birkaç kararsız adımdan tekrar tekrar duraklayarak; işte bu onunla yürüyen Ölüm. Her şey hala yarı karanlık. Alçak bulutlar, güzel bir gün olmayacak. Till´in düğünü karla kaplı dağda gerçekleşmişti ve ben de anneanneyi dağa iterek çıkarmıştım. Erika tepeden aşağıya doğru bağırmış ve oturduğumuz yerde kalmamızı söylemişti. Ben, ilk olarak, oturmuyoruz, sonra da, bu ıslak karda nereye oturacağız, demiştim. Köy yoluna sapan kırkılmış, atletik bir koyun yarı karanlıkta bana yaklaştı ve bana meledi sonra da yaylanarak yürümeye devam etti. Şimdi şafak sökerken serçeler hareketleniyor. Köy dün miskindi, soğuktaki bir tırtıl gibi. Bugün ise, pazar günü, şimdiden kozasına çekilmiş. Don yüzünden asfaltı geçemeyen solucanlar patlamış. Yazın insanın oturabileceği teneke çatı saçaklarının altında şimdi atlamaya hazır yalnızlık kol geziyor.

/resimler/2016-7/11/1948474475488.gif

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44