Zeyyat SAYGIN -ARADA BİR


?Kravat, gömlek şöyle olacak!.. Pantolon böyle??

?Kravat, gömlek şöyle olacak!.. Pantolon böyle??


      Okullar açılırken göreve yeni başlamanın heyecanını her yıl yaşardım? Velileri, öğrencileri, öğretmen arkadaşlarımı gözlemeye çalışırdım okulun ilk günü?

      Kiminin gözlerinde çocuk sevgisini, kimilerinde öğrencilerine kavuşma muştusunu, kimilerinde de tatilin sona erişinin üzüntüsünü yakalardım?

      Öğretmen odalarında arzu edilen sınıflar?.

      Öğretmen odaları da bir hoş olurdu okulun açılış günü? Haftalık ders programları? Derslerin günlere ve saatlere yayılışı? Arzu edilen sınıflar? Yaramaz sınıfların bazı öğretmen arkadaşlarımın üzerinde yarattığı yorgunlukları daha ilk günden yakalardım?

      ?Ayşe duygusal..  Veli yaramaz? Sevim ise havalı??

       Oysa en eğlencelisi yaramaz gibi gözüken, problemli diye yanlış isim verilen öğrencileri kazanmaktı? Her birinin ilacı, dili farklıydı?Ayşe duygusaldı.. Ayşe´ye ona göre davranırdım? Veli yaramazdı.. Dersten kaçmanın planlarını kendisine anlattırarak espri ve ironi ile Veli´yi derslerine, okula bağlamaya çalışırdım? Necla, ailesinden yorgundu.. Ailesi ile onu barıştırmadan derslere başlamak istemezdim?. Sevim havalıydı? Antalya´da geçirdiği tatil günlerini Susurluklu arkadaşı Feride´ye dönüp dönüp anlatırdı? Feride de nedense Sevim´i dinlemez, dinler gözükürdü?

      ?Keşke Edebiyata Selçuk Bey girse??

      Her öğrencinin derslerine girmesini istediği öğretmenler farklı farklıydı? Koskoca üç dört aylık tatil döneminden sonra birden kitaplardan, derslerden konuşmak kimin işine gelirdi ki!... ?Bu dersini çok iyi anlatır..?, ?Şunun notları çok kıttır..?, ?O, kendisi derslerini kendisi kaynatmaya bayılır.. ?paslaşması okul koridorlarında dolaşır dururdu? Belki de bu konuşmalardan çoğu öğretmenin haberi bile olmazdı?

      ?Daha ilk günden ders konuşulur mu? Peki ya motivasyon??

      İlk günden ders konuşan öğretmenleri kimse sevmezdi.. Koskoca üç dört aylık tatil döneminden sonra derslerden konuşmak kimin işine gelirdi ki?... Tatil anılarında yola çıkarak yeni ders yılına öğrencileri konsantre etmek galiba en iyi yöntemlerden biriydi?

     ?Kravat şöyle olacak.. Pantolonun rengi böyle??

     ?Kravatınız şöyle olacak!. Gömleğiniz böyle olacak!. Bir dakika bile geç kalanı derse almam!..? şeklindeki disiplin kokan erken konuşmalar nedense birçok öğrencinin hoşuna gitmezdi? Bu konuda üstad Rıfat Ilgaz´ın ?Hababam Sınıfı?n da  ?Ben kopya çektirmem!.. ?diye derse başlayan, sıraların üzerinde abartılı olarak gezinen eğitimcileri akla getiriyordu?

      Çağdaş, kendisini yenilemesini bilen eğitimciler?

      Çağdaş, kendini yenileyen, ?Dersimi en iyi nasıl verebilirim?... Öğrencilerimi geleceğe yetenekleri doğrultusunda nasıl hazırlayabilirim?? sorularını kendilerine sorabilen öğretmenlerimizin varlığı da beni okullar adına, gençlerimizin geleceği adına fazlasıyla sevindirmekte.. Bunu da belirterteyim

     ?Öğretmen olarak hata yapma şansımız yok??

       Malzeme çocuklar ve onları gelecekleri? Öğretmen olarak, aile büyükleri olarak hata yapma şansımız yok? Konu çocuk olunca mazeret bile üretme şansımız yok? Pırıl pırıl beyinler, soru dolu bakışlarla bizden yeni bilgiler, tecrübeler, deneyimler kazandırmamızı bekliyorlar?

      Bugün derslerin ilk zilleri çalacak..

      Pazartesi ders zilleri çalıyor? Meslek aşkıyla dolu öğretmenlerimin koridorlarda ayak seslerini duyar gibi oluyorum? Yeni eğitim öğretim dönemi öğretmen arkadaşlarıma, öğrencilere, vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun?

      Bugün  derslerin ilk zilleri çalıyor.. Hürriyet İlkokulu´nda, Bandırma Orta Okulu´nda, ŞMG Lisesinde.. Bugün okul bahçeleri özlediklerine kavuşuyor? Emekli Edebiyat Öğretmeni olarak ben bile heyecanlanıyorum..  Sanki göreve başladığım ilk günün heyecanıyla ilk dersime girecekmişim gibi?.

                            Zeyyat SAYGIN/ARADA BİR

Arda Ertan
19.09.2016 13:51:56
Kalemine sağlık değerli hocam, güzel bir yazı yazmışsın. Saygı ve selamlar.

  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,90% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2422,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30