Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


PYD- PKK BAĞLANTISI

PYD- PKK BAĞLANTISI


 

Ankara da 29 kişinin şehit olduğu bombalı eylemin failinin PYD´li olduğu yetkili kişilerce açıklandı. Suriye uyruklu Salih Neccar olduğu belirtildi. İki gün sonra saldırıyı yapanın Türkiye doğumlu PKK´lı Abdulbaki Sömerin olduğu anlaşıldı. İktidar ısrarlar Suriye doğumlu olduğunu ve PYD´li olduğunu ileri sürdü. Saldırıyı PKK ya da PYD- YPG´nin yapmış olması neyi değiştirir? Güney doğuda yapılan operasyonlarda ordu kullanılıyor. 2013 senesinde AKP darbe gerekçesini kaldırıyoruz diyerek. Türk silahlı kuvvetlerinin (TSK) görev alanını TSK iç hizmet kanununun belirleyen 35. maddesini değiştirdi. Kanun şöyleydi.  ? Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye cumhuriyetini korumak ve kollamaktır?.

AKP bu 35. maddeyi şöyle değiştirdi. ? Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslar arası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır?. TSK´nin yetkisi ?yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere? karşı olarak sınırlandırılmıştır.

Bu değişikle yurt içerisinde operasyon yetkisi ordudan alınmıştır. İl idare kanunu ile valilere kolluk kuvvetlerinin yetersiz kaldığı hallerde ordudan yardım isteme yetkisi verilmiştir. Valiler ancak kendi illerinde olan birliklerden yardım isteyebilmektedirler. Örnek verecek olursak Diyarbakır valisi ancak Diyarbakır da ki askeri birlikten yardım isteyebilecektir. Güney doğuda Kayseri ve bolu komanda birlikleri görev yapıyor. İşte burada TSK iç hizmet kanunundaki 35. madde sıkıntısı doğuyor. Asker güney doğuda operasyon yaparken bir yandan da hükümetten yetki karmaşasının düzenlenmesini istemektedir. Hükümet darbe meselesini oradan kaldırmak için bu değişikliği yapmış olmasında dolayı düzenleme yapmaya yanaşmıyor. Yani ordunun güney doğuda yapmış olduğu operasyonlar iç tüzüğe aykırıdır. Her hangi bir durumda ordudan hesap sorulacak demektir. Çünkü bu operasyonları yetkisiz olarak yapmış oluyorlar. Çünkü batıdan doğuya durmadan asker takviyesi yapılıyor. Hükümetin Ankara bombacısının ısrarla PYD´li olduğun söylemesi bundan kaynaklanıyor. PYD ve YPG PKK bağlantısında ısrar edilmesinin sebebi de bundan kaynaklanıyor. Bununda hukuki olarak gerçekleşmesine çaba harcanıyor. Şayet bu iki örgütün PKK ile bağlantıları hukuken gerçekleşir ise. O zaman ülkemize dışarıdan bir tehdit ve tehlike olara algılanacak. Ordunun güney doğudaki operasyonları meşruluk kazanacaktır. İktidar bir işin sonunun ne getireceğini ne götüreceğini düşünmeden kendi menfaatine uygun kanun çıkarıyor.

Şimdi bu ordunun yetki kısıtlanmasını ortadan kaldırabilmek için. PKK ile PYD/ YPG´nin birlikteliğinin hukuken tescillenmesinin peşindeler. Şayet tescillenirse PKK´ya karşı ordunun kullanılmasının önünde hiçbir engel kalmamış olacak. Aksi takdirde ordunun PKK´ya karşı kullanılması demek ordunun yetkisiz ola mücadele ettiği anlaşılacak. İleri de orduya yetkisiz olarak sınırlar içersinde yetki kullandığından dolayı soruşturma dahi açılabilinir. Ordu böyle bir duruma düşmemek için. İktidardan yetki karmaşasının düzenlenmesini istiyor. İktidarda iç hizmet kanunundaki 35. maddede yeniden bir düzenlemeye gitmek istemiyor. PKK ile mücadele eden komutanlar iktidardan yazılı emir vermelerini istemeleri doğal haklarıdır. Hiç kimsede bunu yadırgamamalıdır. Çünkü değiştirilen 35. maddede ordunun hangi hallerde mücadele edileceği bu iktidar tarafından belirlenmiştir. İktidar kaş yapayım derken göz çıkardığının farkında değil. Ayni kanun maddesinde TBMM kararı ile verilen görevi yerine getirir deniyor. Bu da sınır ötesine göndermekle ilgilidir. Maddenin eski halinde Türkiye cumhuriyetini korumak ve kollama şeklinde idi. Eski haline göre PKK ile mücadele etmesinde hiçbir sakınca yokken. PKK ile mücadele etmesini sakıncalı hale getirilmiştir. Allah muhafaza bir isyan olsa ordunun eli ayağı bağlı olacak. Anayasa mahkemesinin verdiği kararı tanımıyorum. Saygıda duymuyorum denebiliniyorsa. Kamu görevlileri çok dikkatli olmalıdırlar. Kesinlikle şifayı emirlere itibar etmemelidirler. Şayet şifayı emir veriliyorsa, yazılı emir istemelidirler.

Şimdi PYD ve YPG ile neden bu kadar didiştiğimizi anladınız mı? ADB terör örgütü değil diyor. Biz terör örgütü diye direniyoruz. Bu PYD ile Şah Süleyman türbesinin taşınmasını birlikte gerçekleştirdik. Bizim askerlerimizin emniyetini PYD militanları yaptı. Ülke yönetiliyor da nasıl yönetiliyor? Saldım çayıra Mevla´m kayıra şeklinde yönetiliyor. Dört dörtlük hiçbir işimiz yok. Başkanlık sistemi diyorlar ya. Bundan iyi başkanlık sistemimi olur? Fiili olarak başkanlık sistemi var. Şu andaki yönetim şeklini yalnızca tasdik ettirecekler. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 01 ? 03 -2016 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44