Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR-1-

TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR-1-


Türkiye de kurumlara duyulan güven her geçen gün azalmaktadır. Bu konu üzerinde ilk önce bu günlerde yaşadığımız seçim olaylarından başlayalım. Yüksek seçim kurumuna güven kalmamıştır. Çekme köy ile ilgili karar vermesi gerekirken. Bize bu günlerde başka bir olay daha gelecek. İkisini birleştirip ona göre karar vereceğiz dedi.

Yüksek seçim kurulu seçimlerin adaletli yapılmasına kara veren bir makamdır. Yargıdır yargıçlar vardır. Dava olmadan yargılama olmaz. Çekme köy olayı bir davadır. Bu dava önünüze gelmiş ise bu davaya bakılması gerekir. Önünüze dava gelmeden dava gelecek onunla birlikte bu davaya birlikte bakacağız denilemez. O davanın önünüze geleceğini nerenden biliyorsunuz? Çekme köy davasına bakılır. O gelecek davaya da geldiğinde bakılır. Bu olaylar yargıya olan güveni sarmaktadır. Bir yargı makamına güven nasıl sarsılır.

1- Verdiği kararlar ile.

2- Kararları veren personel ile. Bu yüksek seçim kurulu personeli ta referandumdan bu tarafa verdiği kararlar ile günden de olan personeldir. Onun için şimdi daha fazla güven kaybetmiştir. Referandumda ve 2014 de yapılan yerel seçimlerde Ankara da Mansur yavaş seçimi kazandığı halde yüksek seçim kurulu kararı ile elinden belediye başkanlığı alınmıştır. 2014 mahalli seçimlerinde hem de referandumda mühürsüz oyların sayılma konusunda verdiği kararlar ile güvenilirliğini yitirmiştir. Yanılmıyorsam yargıya güven % 80´lerden % 30´lara düşmüştür.

Dava olamadan yargılama olamaz. Yargı önüne gelen davadan sorumludur. Dava olmadan yargılama olmaz. Bu bir hukuk kuralıdır. Kurumlar siyasetleştirildikçe güven kaybeder. Diğer yargı kurumları da aynidir. Vatandaş mahkemelerin nasıl kara vereceğinden endişelidir.

Çünkü mahkemelere dışarıdan müdahale ediliyor. Birçok trafik kazalarında ölen kişilerin yakınları mağdur edilmiştir. Bir araba bir kişiye çarpıyor. Bu çarpma neticesinde ölen kişi nerede ise suçlu çıkarılıyor. Ölümle neticelenen böyle kazalarda kazayı yapan kişi mahkeme karşısına çıkmadan serbest bırakılmaz. Ama bizde iki saat içersinde hatırlı birisi gelir. O tutuklanan kişiyi alır gider. Bu olayları çok gördük. İşte bu olaylar mahkemelere olan güvenin kaybolmasına neden oluyor.

Maltepe de sayım 15 gündür devam ediyor. Sayımı çabuklaştırmak için yeni kurullar kuruluyor. Cumhur ittifakının taraftarları sayım salonunu basıyor. Hâkimler tartaklanıyor. Bu saldıranlar hakkında tutanak tutuluyor. İçişleri bakanın bunları görmezlikten ve duymazlıktan geliyor. Yüksek seçim kurulu ne yapıyor?

Sayıma ilk başladığı yerden devam ettiriyor. Çoğaltılan kurulları azaltarak devam ettiriyor. Bir kurum bu kadar aciz duruma düşebilir? Siyasallaştırılan kurumdan bundan başkası da beklenemez. İstanbul seçimi adım, adım yenilenmeye doğru gidiyor. Çünkü cumhur ittifakının liderleri konuştu. Bu konuşmadan sonra Devlet Bahçelide seçimin yenilenmesini dillendirmeye başladı.

Yüksek seçim kurulunun bu saatten sonra seçimin yenilenmemesine karar vermesi mümkün değildir. Ya seçimin yenilenmesine karar verecek. Ya da olan biten her şeyi anlatacak ve istifa edecek. Fakat seçimin yenilenmesine karar vereceği daha ağır basıyor. Neden? Çünkü kurum tamamen siyasallaşmış durumdadır. Bu seçimin neticesinin bu kadar uzaması Türkiye için olumsuzluk yaratmakta dadır. Şayet seçim yenilenmezse sürpriz olur. Bekleyip göreceğiz.

Biz kurumlar nasıl güven kaybettiğine devam edelim. Gelelim Anadolu ajansına. Anadolu ajansı haber toplayıp topladığı bu haberleri yayın kuruluşların servis yapan bir kuruluştur. Bu kurumda güvenini kaybetmiştir. Bünyesinde birçok haber muhabiri çalıştıran bir kurumdur. Milletin vergilerinden maaş almaktadırlar. Millete doğru haber vermeleri gereken bir kurumdur. Seçimlerde basına veri servisi yapıyorlar.

Her sandığa bir muhabir koymaları mümkün değildir. Biz millet olarak seçimlerde verileri yüksek seçim kurulundan aldığını zannediyorduk. Yüksek seçim kurulu başkanı ?Anadolu ajansına biz veri vermiyoruz. Nereden veri aldıklarını da bilmiyorum? diyene kadarda böyle biliyorduk. Demek ki Anadolu ajansı milleti kandırmış. Bu olaydan sonra Anadolu ajansıda güven kaybına uğramıştır. Çünkü bu kurumda tamamen siyasallaşmış bir kurum haline gelmiştir? Devamına yarı devam edeceğim. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44