Aran KARAN


YAŞADIĞIMIZ ŞEHİR ve SOKAK KÖPEKLERİ

YAŞADIĞIMIZ ŞEHİR ve SOKAK KÖPEKLERİ


      Son yıllarda başta köpek olmak üzere herkeste bir hayvan edinme merakı başladı. Bakabilen için bir hayvan edinip onu beslemek onu yaşatmak kadar güzel olan başka bir şey olamaz. Kedi köpek gibi hayvanlar bizim can dostumuzdur. Ama bu hayvanları sahiplenirken sadece kendi mutluluğumuz için değil, onlarında mutluklarını ve sorumluluklarını göz önünde bulundurarak sahiplenmemiz gerektiği gerçeği unutulmamalıdır.

    Kediler evde bakım için ideal bir hayvandır, ama özellikle köpeklerin bakımı için bahçeli ve müstakil tipli evler daha uygundur. Sıkışık apartman dairelerinde sık sık havlayan ve hırçınlaşan köpekler bazen büyük sorunlar yaratabilir. Özellikle de Pitbull Terrier, doberman, Rottweiler gibi tüm dünyada haklı bir üne sahip saldırgan, tehlikeli ve dövüşçü özellikler taşıyan köpekler başta çocuklarımız olmak üzere herkes için tehlike arz edebilir.

    İnsanoğlu yapısı itibarıyla genelde doyumsuzdur. Her şeye sahip olmak ister, çoğu zaman bilinçsizce bir anlık merakla ani hareket eder. O an için yaptığı işin sonunu düşünmeden sorumsuzca sorgulamadan yapılan yanlışlar çoğu zaman büyük sorunları da beraberinde getirir. Örneğin birçoğumuz bir anlık hevesle kedi köpek gibi hayvanları satın alarak onları çok çabuk sahipleniyoruz ama hevesimiz kalmayınca da bu hayvanları hemen kapının önüne koyuyoruz. Bu hayvanların başına bir daha ne gelir nasıl yaşarlar diye düşünmüyoruz. Şunu belirtmek isterim ki hayvan beslemek büyük bir sorumluk gerektirir.  Hayvan sahibi olmak geçici bir hevesle alayım bakabilirsem bakarım bakamazsam sokağa atarım diyerek tercih edebileceğiniz basit bir şey değildir. Lütfen onlarında duygusal bir yapısı olduğunu ve sizi sizin onları sahiplendiğinizden daha fazla sahiplendiğini asla unutmayın.

    Maalesef şehrimiz sokakları son zamanlarda başıboş köpeklerin volta attığı görüntülerden geçilmiyor. Mübalağasız mahalle aralarında oynayan çocuklardan daha çok başıboş köpeklere rastlıyoruz. Bazı mahalleler çoğunlukla bir heves evde beslemek için alınan ama bir müddet sonra heves kaçınca bakamayıp sokaklara bırakılan köpeklerce istila edilmiş durumda ve ne yazık ki bu hayvanlar açlıktan bakımsızlıktan çok kötü durumdalar.

  Bu köpekleri doyurmak adına birçok insan evlerindeki yemek artıklarını, ekmek parçacıklarını gelişi güzel sokaklara atıyor. Bilinçsizce gelişi güzel yapılan bu eylemler maalesef çevremizi kirletmekten öteye gidemiyor. Çünkü çoğu zaman yenmeyen ve döküldüğü yerde kalan bu artıklar pislikten ve bakımsızlıktan geçilmeyen sokaklarımızın çok daha kötü görünmesine yol açıyor.

    Bu yüzden yetkililerce özellikle evcil hayvan olarak adlandırılan can dostlarımızı sahiplenirken belirli kriterleri uygulama zorunluğu getirilmelidir. Mesela belediye bu konuda kendi bünyesinde  ? CAN DOSTLARIMIZ ?  adı altında bir birim oluşturarak tüm hayvanların kayıt altında tutulması mecburiyetini getirebilir. Bu hayvanların aşı ve mecburi sağlık hizmetlerinden faydalanıp faydalanılmadığı konusunda resmi olarak bir çalışma yapabilir. Hatta bu dostlarımızın ölümünün ardından defin işlemleri için yer bile gösterebilir. Çünkü bu şekilde olursa şimdi olmasa bile ileriki yıllarda bu dostlarımızın ölüleri sokaklarda çöp konteynerlerinde çok daha çirkin görüntüler oluşturabilir. Belediyemiz bu konuda gerekirse can dostlarımızı sahiplenen ve bakımını üstlenen vatandaşlara ücretsiz veterinerlik hizmetleri de verebilir.

    Ben belediye başkanımızın yerinde olsam şu an sokaklarda başıboş dolaşan köpekler için öncelikle bandırma merkezde bulunan 19 mahalle ve köyden mahalle muhtarlığına dönüşen 35 muhtarlığa belediyenin marangozhanesinde birer köpek barınağı yaptırır. Bu köpekleri önce tek tek toplatıp hepsinin aşılarını yaptırır ve hepsine birer künye düzenleyip muhtarlarımıza yılbaşı hediyesi olarak verirdim. Bakım sorumluğu muhtarlarımız da olan bu köpekler hem mahallelerinin maskotları olurlar, Hem de renkli kulübelerinde güvenli bir şekilde yaşarlar. Kim bilir belki yarın başta kreşlerimiz olmak üzere tüm okullarımızda da böyle bir proje başlatılabilir, böylelikle hem bu hayvanların güvenliklerini sağlamış hem de ihtiyaçlarını emin ellere bırakmış oluruz.

 Not:  Bu yazıyı yazarken Manyas Kızık köyü muhtarı Selami Duman´dan bir telefon aldım. Muhtar Köy içerisine 4 adet köpek bırakıldığını ve bunların bakımında yardıma ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Bu konuda hassasiyeti olan ve yardımcı olmak isteyen hayvan sever dostlar muhtarımla aşağıdaki mail aracılığıyla irtibata geçebilirler.  

ARAN KARAN

twitter.com/adige1864arnkrn /   arnkrn1907@gmail.com   

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44