İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


16 ARALIK 2014 TARİHLİ 4,4 BİGA-ÇELTİK DEPREMİ

16 ARALIK 2014 TARİHLİ 4,4 BİGA-ÇELTİK DEPREMİ


Çanakkale’ nin Biga ilçesinin Çeltik köyünde 16 Aralık 2014 tarihinde saat 11:02 de 4,4 büyüklüğünde, ardından 11:03’te 3,9 büyüklüğünde ard arda iki adet deprem meydana geldi. Bu sarsıntılardan 11 dakika sonra, Çeltik Köyü yakınlarındaki eski adı Filik olan Harmanlı köyünde de 2,3 olarak ölçülen küçük bir artçı deprem daha kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi meydana gelen depremlerin odak derinliklerini sırası ile 8,8 km. ve 11,4 km. olarak açıkladı. EMSC depremin odak mekanizma çözümünü doğrultu atımlı fay olarak yayınlayıp odak derinliğini 17 km. olarak verdi.

Depremler, Biga’ nın yaklaşık olarak 15 km. güney-batısında, MTA’ nın güncellenmiş Türkiye Diri Fay Haritası’ nda fay hattı üzerinde görünmeyen bir lokasyonda meydana geldi.

Ancak hemen belirteyim ki MTA’ nın haritasında o lokasyonda diri fay hattı görünmemesi o lokasyondan fay hattı geçmediği anlamına gelmeyip Biga Yarımadası’ ndan geçen fay hatlarının gerektiği kadar araştırılmadığını ortaya koyar.

Haritada depremin dış odak merkezinin Biga- Çan Fay Hattı’ nın üzerinde olmayıp bir miktar daha batısında kaldığı görülmekte.Benim kişisel kanaatime göre depremin meydana geldiği lokasyon, Biga- Çan Fay Hattı’ na paralel bugüne kadar bilinmeyen yeni bir fay hattı olmayıp Biga-Çan Fay Hattı’ nın bizzat kendisinin üzerindedir.

Çünkü Kuzey Anadolu Fay Zonu ( KAFz) tüm güzergahı boyunca çizgisel olmayıp yer yer genişliği 5-10 km. yi bulan birbirine paralel fay demetleri şeklinde ilerlemekte ve yerkabuğunda dikkatleri çekecek kadar geniş ve derin ezik zonlar oluşturabilmektedir.

KAFz’ nin Biga Yarımadası’ ndan geçen orta ve güney kolları üzerinde belirgin olarak fay demeti oluşturduğu iki yer vardır. Birincisi Erdek Körfezi’ nden karaya giriş yapan Edincik Fayı’ nın oluşturduğu ezik zon, diğeri ise Biga-Çan Fay Hattı’ nın oluşturduğu ezik zondur. Bu ezik zonlar üzerinde irili ufaklı çok sayıda kaplıca, ılıca ve sıcak su kaynakları bulunur

Biga` dan kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu çizgisellikte Çan ilçesine doğru yaklaştıkça daha da belirginleşen bu ezik zonun devamı niteliğindeki Etili Fayı üzerindeki 10 km. yarı çaplı dairesel bir alan içersinde 2010 yılında, 1Kasım 2010 Pazartesi günü ile 2 kasım 2010 Salı günü tarihleri arasında olmak üzere; 2 gün içinde magnitüdü 2 ila 3,4 ; ve derinlikleri 5 km ile 15,7 km. arasında değişen toplam 34 adet depremcikten oluşan bir deprem fırtınası meydana gelmişti.
Her deprem anlamasını bilenler için çok değerli bilgiler öğretir. 2010 yılı deprem fırtınası de bize oralarda derinliği 15,7 km. leri bulan fay hatları bulunduğunu göstermişti.

Biga Yarımadası’ ndan geçen fay hatları konusu, yer bilimcileri saç saça baş başa kavga ettirecek kadar tartışmalıdır. Biga-Çan Fay hattı, sırası ile Sarıköy Fayı ve Gönen-Yenice Fayı ile yarı-paraleldir. Yani bu faylar kesişirler.

Kesiştikten sonra da hangisinin Etili Fayı’ na hagisinin Bayramiç Fayı’ na bağlandığı da tartışmalıdır. Kaz Dağları` nın eteklerinin altına girerek iyice izini kaybettirirler. Sonra Tavaklı Açıkları’ nda Ege Denizi deniz tabanında yeniden izlenebilen fay hattının da hangi fay hattının devamı olduğu başka tartışma konusudur.

Bana kalırsa Biga Yarımadsı` ndaki fayların topografyada verdiği mostraya pek itibar etmemek gerekir. Yüzeyden görünen kafa karıştırıcı faylar, derinlerden geçen tek ve çok uzun, sürekli ve sinsi hayalet fayın (!) yeryüzündeki yansıması olabilir.

(*) Zaten bir bölgede sıcak su kaynağı olması demek oradan bir fay hattı geçiyor demektir, oradan bir fay hattının geçmesi demek ise orası depremsel ( deprem üretiyor) demektir. Geçmişte orada yıkıcı bir deprem olmuş, gelecekte yine olacak demektir. Kaplıca veya ılıca suyu fay düzlemini takip ederek yukarılara kadar ulaşır. Nitekim Çeltik köyü yakınlarındaki Altıkulaç köyünde dik bir tepe vardır. Sıcak su kaynağı o tepedeki derin mağralardan çıkar ve kayaların arasından yaz kış akar. O bölge sit alanı olduğu için de kimsenin ilgilenip yanına uğradığı filan yoktur, sıcak su öylece kendi kaderine terkedilmiş bir durumda yolunu bulup aşağılara doğru akmaya çalışıyor. Bir kaç kilometre ötesinde ise Altıkulaç barajı yapılıyor. Yine o yakınlarda çok tarihsel depremlerde yıkılmış harabelerin bulunduğu biliniyor.


  • BIST 100

    9027,88%2,51
  • DOLAR

    32,31% 0,19
  • EURO

    35,08% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2278,69% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54