Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


27 MAYIS DARBESİ

27 MAYIS DARBESİ


Yapılan bütün darbelerin dış kaynaklı olduğu söylenir. Fakat 27 Mayıs darbesi dış kaynaklı değildir.

Tarih 26 Mayıs 1960 rahmeti Menderes Eskişehir’de miting yapıyor. Bende Eskişehir 4’cü hava üssüne Astsubay olarak okuldan yeni geldim. Komutanlıktan emir geldi. Hiç kimse şehir iznine gitmeyecek diye. O gece Menderes Eskişehir de kalıyor. Saat 05.00 sıralarında alarm verildi. Hemen görev yerimize gittik. 1’ci üs komutanı bizim komutanı arıyor. Darbe yapıyoruz diyor.

Bizim komutan kabul etmiyor. Seni görevden alıyorum diyor. Ondan sonra kabul ediyor. Saat 06. Sıralarında merkez komutanı tarafından menderesin kaçırıldı haberi geldi. Bizim Filodan iki uçak kalktı. Bu iki uçak Menderesin Kütahya istikamı doğur gittiğini bildiriyor. Üzerlerine iki dalış yapıyorlar. Arabayı bir çalılıkların arasına gizliyorlar. Uçaklara talimat veriliyor. Siz oraya dalış yapmaya devam edin. Söylenen yere ekip gönderiyoruz deniyor. Ekip gidiyor oradan alıp doğru hava üssüne getiriyor.

Bir C- 47 uçağına bindiriyorlar bir gaz tenekesinin üzerine oturtuyorlar Ankara ya gönderiyorlar. Merkez komutanı Kütahya hava üssü komutanı ile temasa geçmiş. Bir uçak hazırlanmış. Amaçları Menderesi dış ülkeye kaçırmak imiş. Bundan sorası artık olaylar Ankara dagelişti. Ankara’dan uçakla İstanbul’a gönderiyor. Gerisi yassı adada gelişen olaylar. Ordu içerisinde temizlik başladı. Binbaşıdan yukarısı bütün subaylara istifa dilekçesi verdirildi.

Demokrat parti yanlısı olanlar ve ailesi demokrat partili olanlara. Yüksek tazminat ödenerek ordudan ihraç edildiler. Bizlerden parmaklarımızdaki yüzükleri topladılar. Yüzüğü olmayanlardan yüzük parası aldılar. Şehirlerdeki demokrat partilileri ve yönetim kurullarını topladılar. Bir arkadaşım Kütahya da görev yapıyordu. Bu arkadaşım anlatı. Bu arkadaşım nöbetçi imiş.  Uşak yönetim kurulu üyelerinin hepsini Kütahya ya getrmişler günlerden pazar bir gün.

Gazinoya bırakmışlar. Biraz sonra arkadaşım gazinoya girmiş. Bir kişi tek başına bir masada oturuyormuş. Ona bir şeye ihtiyacınız var mı demiş? Adam il başkanı imiş. İki gündür ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum demiş. Tek ihtiyacımız var. Oda ekmek iki gündür ağzımıza bir lokma ekmek girmedi demiş. Hemen gitmiş kantinden ekmek peynir almış getirmiş. Demokrat parti çok zorluklar çekti. Demokrat partililerin çocukları okular da.

Bunlar düşükleri çocukları diye horlandılar. Bu çocukların bazıları milletvekili oldu. Hiçbir zamanda benim babam şu idi. Böyle şeyler oldu diye. Mağduriyet ileri sürmediler. Bu 27 Mayıs darbesi demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Yassı ada yargılamaları adil bir yargılanma olmamıştır. Savunma hakkı bile verilmemiştir. Yargıç sizi buraya getirenler böyle istiyor demiştir. Şimdi bu yassı adaya bir şeyler yaptılar. Darbenin olduğu günde buranın açılışını yaptılar.

Adanın ismi Demokrasi ve hürriyet adası oldu. Darbeye uğrayan partinin genel başkanını bu açılışa davet etmiyorlar. Yargılama sırasında partinin avukatlığını yapan ve adaya 84 defa gitmiş olan Hüsamettin Cindoruk bile bu açılışa davet edilmiyor. O zaman bu adanın açılışı neden darbe gününde açılışı yapıldı. Bu adanın İsmi demokrat parti tarihide Yassı ada olarak kalacaktır. Amaç menderesi sahiplenmekse bu gömlek böyle düşünenlere dar gelir.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin siyasetinde demokrat parti kadar mağduriyete uğrayan ve acı çeken başka bir parti yoktur. Demokrat parti isminden korkanlar var. Korkunun ecele faydası yoktur. Bu kadar acı çekmemize rağmen hala bizimle uğraşılıyor. Darbenin neden yapıldığını da biliyorum. Bir gün onları da anlatırım. Böyle bir günde adanın açılışının yapılması ve hiçbir demokrat partilinin bu açılışa davet edilmemesi çok mandardır. Bakalım bunun sonu nereye varacak. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                   08 -06- 2020 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55