Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


8 MART DÜNYA KANINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA KANINLAR GÜNÜ


 

8 Mart dünyada çok anlamlı gün olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Bu 8 Mart neredene çıkmıştır? 8 Mart 1857 tarihinde Amerika da 40.000 dokuma işçisi kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için. Yaptıkları eylemde polis müdahalesi ile karşılaşmışlar. İşçiler fabrikaya kilitlenmiş. Çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybediyor. Bunların cenaze törenine 10.000 kişi katılıyor. 1910 senesinde Danimarka da çeşitli kadın örgütlerinin yapmış olduğu toplantıda. 8- Mart tarihinin emekçi kadınlar günü olarak anılması kararlaştırılıyor. 16 Aralık 1977 senesinde birleşmiş milletler genel kurulunda 8- Mart tarihinin dünya kadınlar günü olarak kutlanmasına karar veriliyor. 1921 yılında Türkiye de emekçi kadınlar günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra bazen kullanmış bazen kutlanmamış. Yapılan kutlamalar kapalı alanlarda yapışmış. 1984 senesinden sonra çeşitli kadın örgütleri tarafından açık alanlarda da dünya kadınlar günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Artık 8- Mart tarihi önemli bir gün olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

Bu gün 8-Mart kadınlar günü. yüzlerce kadınımız hunharca cinayetlere kurban gitti. Bazıları tecavüze uğradı. Tecavüzcüsü tarafından katledildi. Hiçbir kimsenin kadını böyle hunharca katlederek cezalandırma hakkı yoktur. Namusumu temizledim diyerek kendisini Allah indinde savunamaz. Çünkü Allah öldürmeyi yasak etmiştir. İki şeyde öldürme mubahtır. Allah için ve vatan toprağını korumak içindir. Bunun haricinde bir kişiyi öldürmek bütün insanları öldürmekler eş değerdedir. Bir kişiyi ölümden kurtarmak bütün insanları ölümden kurtarmaklar eş değerdedir. Bu vesile ile cinayete kurban giden kadınlarımızı Allah rahmet eylesin. Bu cinayetleri işleyenleri de lanetliyorum. Son aylarda vermiş olduğumuz yüzlerce şehidimizin annelerinin ve eşlerinin yürekleri yanıyor. Yaşadıkları acıyı anlatmak mümkün değildir. Bu yürekleri acı ile yanan annelere ve eşlere başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşarak, kadınlar günlerini kutluyorum. Elimizden bundan başka bir şey gelmiyor. Keşke elimizden başka şeylerde gelebilse yaralarına mehlem olabilsek Allah onlara uzun ömürler vesin.

Bu dünya kadınlar günü dolayısı ile bütün kadınlarımızın. Kadınlar gününü kutluyorum. Allah sağlıklı mutlu nice kadınlar günü kutlamalarını nasip etsin. Kadınlarımız başımızın tacıdır. Kadınlar erkeklere Allahın emanetidir. Kadınlara kötü davranmak Allahın emanetine ihanet etmektir. Kadınlar cennete girmekte erkeklerden bir adım öndedir. Peygamber efendimiz (S.A.V.) cennet kadınların ayaklarının altındadır, diye buyurmuşlardır. Kadınlar cefakârdır! Erkeklere nazaran daha merhametlidir. Çünkü onlar anadır. Analık onlar için kutsallıktır. Ağlarsa Annam ağlar gerisi yalan ağlar diye boşuna söylenmemiştir. Kadın her zaman af eder fakat asla unutmaz. Kadınlarımız evin direğidir. Çocuklarımızın anasıdır. Kadınlar bazı kesimler tarafından horlanırlar. Aşağılanmaya çalışılır. Bunları hiçbir zaman hak etmemişlerdir. Kadın erkeklerin hayat arkadaşıdır. İyi ve kötü günde hep erkeklerin yanında olurlar. Erkeklere nazaran daha vefalılardırlar. Elleri değil ayakları öpülmeye layıktırlar. Her fedakârlık onlardan gelir. Beylerinin devamlı arkasındadırlar. Erkeğin başına bir felaket gelse ilk teselli eden hanımıdır, olur hallederiz! Üzülme gibi sözlerle teselli ederler. Senede iki gün kadınlarımızı anmak yeterlimidir? Bence yeterli değildir. Bir dünya kadınlar günü. Birde anneler günü olmak üzere senede iki gün yeterli değildir. Her ay bir günleri olmalıdır. Çünkü yeri gelir evin hizmetçisidir. Yeri gelir evin hanım efendisidir. Yuvayı dişi kuş yapar. Kuluçkaya dişi kuş yatar. Karnı acıktığı zaman erkek kuşa kuluçkayı teslim eder. Kendisine yiyecek bulur yer gelir yine görevinin başına geçer. Yavrularını doyurur. Aynen annelerin yaptığı gibi yaparlar. Bu annelik içgüdüsüdür. Annelerde çocukları uyumadan uymazlar. Çocuğunun karnını doyurmadan kendileri yemezler. Çocuk dahi annesinin kokusuna göre hareket eder. Sosyal medyada bir resim vardı. Anne doğum esnasında hayatın kaybetmiş. Yeni doğan çocuk annesini görsün diye annesinin göğsünün üzerine bırakmışlar. O yeni doğan çocuk annesinin yanaklarını okşuyordu. Ve o an annesinin gözlerinden yaş geldiğini gözlemlemişler. Bunu yazarken dahi gözlerim doldu. İste anne ile çocuk Arassında bu kadar bir sıkı bağ vardır. Onun için çocuk annesini kokusundan tanır. Şimdi size bir soru soracağım. E harfi ile başlayan üç meyve ismi söyleyin.

Dünya kadınlar günü münasebeti ile bütün kadınların. Dünya kadınlar gününü kutluyorum. Türk kadınları için ayrı bir paragraf açıyorum. Türk kadını kadar çocuklarına düşkün olan başka bir milletin kadını olacağını tahmin etmiyorum. Türk kadını kadar cefakâr, vefakâr, kahraman başka bir milletin kadınları olacağını zannetmiyorum. Hangi milletin kadınları Çanakkale ve kurtuluş savaşlarında ki gibi kahramanlık gösterebilir. Onun için bütün Türk kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutlarım. Şimdi gelelim E harfi ile başlan üç meyveye. 1- Erik 2- Elma 3- Evlat işte bize meyve veren kadınlardır. Kadınlar ateşten bir çiçektir. Ateşi ile ısıtırlar tebessümü ile insanın gönlünü kazanırlar. Selam olsun bize meyve veren bütün Türk kadınlarına. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 07-03 -2016 Mustafa KOÇAL

  

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44