Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


  ABD’ DE MİLLİYETÇİLİK AKIMI OLUŞTURULMADAN İŞLER DÜZELMEZ

  ABD’ DE MİLLİYETÇİLİK AKIMI OLUŞTURULMADAN İŞLER DÜZELMEZ


 

 ABD’ DE MİLLİYETÇİLİK AKIMI OLUŞTURULMADAN İŞLER DÜZELMEZ

 ABD vatandaşı siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldürülmesi sonrası başlayan ve halen devam eden ırkçılık karşıtı gösteriler genişleyerek sürüyor ABD’de. Olayların önü nasıl alınacak bilemeyiz ama en azından bu kez yaşananların, bundan böyle ABD’de olabilecek ırkçılık olaylarına bir şekilde son verebilecek büyük bir etkisi olabileceğini düşünüyorum.

     Hangi açıdan bakarsak bakalım 1861 tarihinde başlayan ABD iç savaşı sonrası oluşan yeni devlet yönetimleri ırkçılık konusunda bir türlü istenilen düzeylerde toplumsal uzlaşıyı sağlayamamışlardır.

     Sanayi devrimi ile beraber başlayan gerek beyin göçü gerekse çalışacak insan gücü ihtiyacı nedeniyle başta Avrupa’dan olmak üzere, Asya’dan, güney Amerika, Afrika gibi dünyamızın dört bir tarafından para kazanmak adına ülkeye gelip yerleşen milyonlarca insanın hayatını sürdürdüğü  devasa bir topluluktan söz ediyoruz.

  Kısaca fazla derine girmeden söylersek eğer bu ülkeye gelenlerin para kazanma isteği ile sadece kurallara uyum noktasında ABD’de hayat sürdürdüklerini söyleyebilirim.

  Örneğin 1973 yılında ABD’de bulunduğum sırada Vietnam savaşında bir ayağını kaybeden Polonya asıllı bir emekli askerle görüştüğümde bana, dünyanın dört bir tarafından ABD’ ye çalışmak için gelenlerin benim gibi düşündüklerini, sadece eş ve çocuklarının geleceği için ABD kazanımlarına hizmet etmeye çalıştıklarını söylemişti. Buradan benim anladığım konu ise, ülkeye bir bağlılıktan ziyade ekonomik beklentilerinin öne çıktığını gözlemlemiştim.

    Aslında ABD dediğimiz zaman dünyanın hem maddi hem de askeri olarak en güçlü bir ülkesinden bahsediyoruz. Böylesine bir zenginliğin içinde olan ABD’li yöneticilerin de MİLLİYETÇİLİK gibi bir ülkeyi bir arada tutan kavram üzerinde çok fazla durmadıklarını düşünüyorum. Dolayısıyla ülke nüfusunu teşkil eden milyonlarca insanı aynı hedefe yönlendirmek için yani milli bir duruş gösterilmesi adına bireylerin milliyetçilik kavramı altında Amerikan menfaatlerini kollayan bir çalışmanın ortaya konulamadığını düşünüyorum.  Nasılsa ben çok güçlüyüm, bana bir şey olmaz gibi ellerindeki askeri ve ekonomi güce bağlı olarak kendilerine çok güvenen üstün aklın burada hata yaptığını görüyorum.

     Eğer böyle bir çalışmaya yıllar önce başlanmış olsaydı ben inanıyorum ki böyle bir çalışmanın içinde beyazlarla beraber siyahi vatandaşlarında katılımı ile ciddi bir yakınlaşmanın olabileceğini, aralarında saygının yükselebileceğini böylelikle az da olsa var olan ırkçı davranışların önüne geçebileceğini düşünüyorum. ( sadece sporda başarılı olmuş siyahları alkışlamak yetmiyor, yetmeyecek de, tüm siyahları alkışlamak gerektiğini de hatırlatmalıyız) 

  Dolayısıyla ne şekilde olursa olsun veya hangi ülke olursa olsun bu ülkeye gelip yerleşen herkesin o ülkenin birinci sınıf vatandaşı olma hakkı gibi bir hakkın artık dünyamızda kabul görmüş bir anlayış olduğunu artık tüm dünya vatandaşların iyi bilmesi gerekiyor. Bu noktadan hareketle sadece ABD’li yönetenler değil bu gün tüm dünyada yönetimleri elinde bulunduran herkesin görevinin insanlık için tüm farklılıkların birer zenginlik olduğunu ve karşılıklı saygının gösterilmesi noktasında yan yana gelerek sosyal bir barışın tüm dünyada yaygınlaşmasının sağlamak olmalı diyorum.  06.06. 2020  ERHAN GÖÇMEN  

  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,90% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2422,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30