Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


ÇÖP KONTEYNERİ VE MAZGAL TEMİZLİĞİ

ÇÖP KONTEYNERİ VE MAZGAL TEMİZLİĞİ


Geçtiğimiz hafta yurdumuzun büyük bölümünü etkisi altına alan çok yağışlı bir havanın etkisinde kaldık biliyorsunuz.  Hemen hemen yağış alan tüm kentlerimizde ciddi anlamda sel felaketleri ile karşılaştık.. Yollar, evler, mağazalar, lokantalar gibi yaşam mahallerinin yanı sıra ne yazık ki can kayıplarımızda oldu.

 Aslında sel felaketi olarak baktığımızda çok şiddetli bir yağmur suyu akıntısından söz ediyoruz. Zaman zaman koskoca kentlerin sular altında kalan fotoğraflarına baktığımızda hem alt yapı olarak hem de teknik olarak bu sel baskınlarından kurtulabilme şansımızın da çok çok az olduğunu söyleyebiliriz.

    Biliyoruz ki kentlerin yönetimi belediyeler kanalı ile yapılmakta. Yol, su, evsel atıkların toplanması, temizlik, kanalizasyon ve arıtma tesisleri gibi alt yapı meseleleri belediyelerin ana görevleri arasında bulunuyor.

   Özellikle son yılarda yaşanan göçler ve ortaya çıkan yeni yerleşim alan ihtiyaçları nedeniyle belediyelerin işinin her gün biraz daha zora girdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla hem temizlik, tertip, düzen hem de alt yapı olarak imkanların istenilen düzeyde kent içinde dağıtımının yapılabilmesi belediyelerin maddi olarak imkan ve kabiliyetleri ile doğrudan ilişkili hale gelmiştir.

  .Bu arada son yıllarda dünyamızda ortaya çıkan iklim değişiklikleri nedeniyle meydana gelen hortumlar, fırtınalar ve beraberinde gelen şiddetli yağmurlar nedeni ile oluşan sel felaketlerinin artık bizim ülkemizi de tehdit etmeye başladığını, önlemlerimizi de buna göre yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

   Hangi açıdan bakarsak bakalım maalesef  kentlerimizin büyük çoğunluğunda yağmursuyu toplama kanallarına dönük periodik bakım ve temizlik işlerinde zafiyetler yaşandığını görüyoruz.. Örneğin geçen gün televizyonda bir kentimizde yapılan mazgal temizliği ile ilgili bir habere denk geldim. Temizlik işini yapan kişi ellerinde sadece bir aracın olduğunu, mazgal temizliği için sıranın da en az üç aylık bir süre aldığını söylüyordu belediye çalışanı.

    Dolayısıyla kentler içinde özellikle sel oluşması muhtemel alanlardaki yağmur suyu kanalları ile mazgal temizliklerinin büyük önem kazandığını söyleyebiliriz. Unutmayalım ki günümüzde hava tahmini yapan kurumlar artık çok isabetli tahminler yapıyorlar. Bu açıdan baktığımızda mazgallara önem vermekle sel baskınlarının az da olsa önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

  Önümüz yaz biliyorsunuz. Sinek mevsimine giriyoruz diyebiliriz. Bu konuda çöp konteynerlerinin birer sinek üretim tesisi olduklarını unutmayalım diyorum. Özellikle aylarca temizliği hiç yapılmamış, tabanındaki tortuların birikim yaptığı çöp kutularının ciddi anlamda sağlığımız için birer tehlike olduklarını düşünüyorum. Elbette zor bir iş. Hiç de kolay değil ama bence çöp kutu temizliği bir yerleşim alanının en nazik ve de en hassas bir konusu olduğunu hatta şu KORONA SALGINI içinde mutlaka el atılması gerektiğini düşünüyorum.

   Çevre ve sağlık derken en büyük eksikliklerimizden birisinin de ben biyolojik arıtma tesisleri olduğunu söylemek isterim. Özellikle denize kıyısı olan yerleşim alanlarında bu konu çok daha önemli. Maalesef binlerce insanın yaşadığı kentlerdeki kanalizasyonların denize atıldığı bölgeler içinde yüzüyoruz. Sağlığımız tehlike içinde ama galiba bir şey olmaz diyerek denizlere girmeye devam ediyoruz.

  • BIST 100

    9087,68%0,08
  • DOLAR

    32,37% 0,19
  • EURO

    35,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2325,25% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55