Hedef (GÜNDEM)


DEVRİM Mİ? İHTİLAL Mİ..?

DEVRİM Mİ? İHTİLAL Mİ..?


İnsan özeği, varsayılandan çok daha zeki olduğu için, sağduyulu kendisini, duyarsız kendisinden ya da doğru yanını, eğrisinden kurtarmanın yolunu da nasıl olsa bir gün bulacaktır. Ve Sosyalizm aşamalı Komünizm, elbette dünya zirvesinde hak ettiği yeri alacaktır sonunda. Devri sabık olanı ise sadece Bolşevik ihtilaldir aslında. Rusya’da ki başarısızlığın nedeni, Marksist, Leninist çıkışlı Sosyalist ihtilalin, devrimin ruhunu kavrayamayan Bolşeviklerin elinde, salt bir iktidar değişikliği safhasında kalıp, gerçek devrime - inkılâba- dönüşüp devinimini tamamlayamamasıydı.

Şayet bunun aksi olabilseydi, 1917 ihtilaflının, mutlaka hedefte olan Komünizm ile buluşması da mümkün olabilecekti. Buradan çıkan asal sonuç ise, ihtilafların her zaman hedeflerindeki inkılâplarla, ne yazık ki buluşamadığı veya inkılâp bağlantıları olmadığı için sonuçta, el değiştiren otokratik bir kaba kuvvet döneminden başka da özellikleri olamadığı doğrusudur. Tıpkı 1990 lar da Komünizme kavuşmayı umut ederken, mevcut Bolşevik sistemin bile iflas etmek zorunda kaldığı, gerçeğinde olduğu gibi.

Oysa diğer yanda inkılâp orijinli, milliyetçi, Cumhuriyetçi Atatürk devriminin, bilhassa da en zor başlangıç yıllarında (1925–1945), bütün yokluklara, hatta 2 ci Dünya Savaşına rağmen, dünya genelinde takdirle karşılanan ekonomik başarısı yaşanmaktaydı. Ve bu başarının tek nedeni, Mustafa Kemalin, her şeyin önünde giden mantık ve devrim adamlığı kimliğinin yanında, Milli ihtilalımızın haklı; ama dolayısıyla da devrimci özelliğiydi. Bu haklılığa ve doğruluğa aklı başında, doğru bakmasını bilen bir dünyanın nasıl itirazı olabilirdi ki.

Daha Hegel`in, Engels’in, Marks`ın ön genleri bile tasarıma konmamışken, Şeyh Bedreddin (1400) ile başlayan ve kendi hayatına mal olan, Anadolu ilk Sosyalist İhtilalini; çok sonra İstiklal döneminde yüce Atatürk farklı; ama MİLLİ ve kalıcı devrimi ile tam bağımsızlık ilkesi olarak, sömürge ülkelerinin tümünde yaşama dönüştürmüş ve daha önce de emsaline rastlanmamış bir örnek ortaya koymuştur. Şimdi bir düşünürsek; ya birde yarım kalan Köy Enstitüleriyle başlayan milli eğitim programı ve Toprak Reformu devrimleri tamamlanabilmiş olsalardı, neler olmazdı. Bugün nerelerde olurduk acaba? Ne var ki, İhtilalsız devrim de olmaz. O halde şimdi sorabiliriz artık. İhtilal mı, Devrim mi yoksa ikisi birden mi? Diğer yandan da; mademki Hegelizm, Marks tarafından ayaklarının üstüne doğrultulup Sosyalizm`e dönüşmüştür, bırakalım öyle de kalsın o zaman...

Amerikalı çapulcu, Kızılderili dediği Şamanist ön atalarımızın evlatlarının topraklarına, onların kanları pahasına, gerçek soy kırımcı kimliği ile yerleşip, daha kurumayan kanlarının üstünde, bir zamanlar savunucularına karşı cadı avı başlattığı Sosyalizm ile de, bugün kendisinin zannettiği o topraklarda, eninde sonunda bizatihen tanışma şerefine nail olacaktır nasıl olsa.

Sözün özüne gelince: Bizlere peş peşe sosyal afetler yaşatan AKP Haramiler çetesi, reisleriyle birlikte derdest edilip, tek çuval halinde tarihin en karanlık ve derin çukuruna yollanmadıkça, bu vatanın evlatları huzur bulamayacaklardır anlaşılan. Bunun vücut bulduğu gün ise, yeni bir Sosyal Bayram günü olarak tarihe geçecektir herhalde.

Yaşadığımız faciaların sonuncusu olur İnşallah, Somada ki kitle katliamı. Ve yakın bir gelecekte üstüne yaşanacak yeni bayram da, acılı ve ağlayan gözleriyle; iaşe ve ibatelerini, sağlamaya, kendilerini yok haliyle okutup adam etmeye çalışan ve tarih öncesi maden çukurlarında, ilkel şartlarda yaşam mücadelesi veren kahraman babalarının, doymak bilmez katilleriyle hesaplaşma gününü iple çeken evlatları adına, sevgili babacıklarını her ne kadar geri getiremese de, umarım son bir teselli olacaktır.

Bundan sonra çukur görmesinler artık, onların yok yere ebediyen kapanan elemli gözleri. Hepsi yüce ve aydınlık zirvelerde, rahmetler içinde uyusunlar. Ve tüm o aziz kardeşlerimizin, evlatlarımızın ruhları şad olsun.

Bu elim günlerimizde anmak zorunda kalsak da,

19 Mayıs Bayramımız da şimdiden kutlu olsun. Ya o kutsal gün Allah korusun, yaşanmamış olsaydı…

                                                                        Serendip Altındal

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44