Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


ABD YAPTIRIMLARI VE SAVUNMA SANAYİ ÜZERİNE

ABD YAPTIRIMLARI VE SAVUNMA SANAYİ ÜZERİNE


Bir birine çok bağlı iki hassas konu var şimdi önümüzde. Biri yaklaşık üç yıl boyunca S-400 alımlarıyla başlayan ve hemen hemen her gün gündemlere taşınan, tartışılan bir konu olan Türkiye’ye yaptırım meselesi. Diğeri ise son yıllar da büyük bir canlılık kazanan savunma sanayinde ki gelişmeler. Ben aslında bu yaptırım meselesine baktığımda her ne kadar konu S-400’ler gibi gösterilmeye çalışılsa da esas meselenin ben Türkiye’nin son yıllarda hem ekonomik hem siyasi ve hem de savunma sanayi konularındaki kazanımları ile yakından ilgili olduğunu düşünüyorum.

  Özellikle yaptırımlarla birlikte Savunma Sanayi başkanı olan sayın İsmail Demir ve yardımcılarına yaptırım getirilirken ekibin S-400 ile ne alakası olduğunu da sormamız gerekiyor. Demem o ki S-400 konusu aslında ordunun ihtiyacı ile beraber siyasetin karar verdiği uzun bir geçmişi olan bir konu. Burada aslında bir gözdağı verme arzusu olduğunu düşünüyorum. Veya biraz daha hafifi dersek konu üzerinden ABD iç siyasetini yatıştırmak amaçlı bir CAATSA kararı olduğu da söylenebilir.

   Özellikle son Ermeni- Azeri savaşı sonrası ortaya çıkan gelişmelerle birlikte Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye’deki başarılı siyasi hamleleri nedeniyle bölgesel güç sıfatından biraz daha yukarılara, uluslar arası güce doğru tırmanışının bir sonucu olarak başta ABD olmak üzere Fransa ve AB ülkelerini ciddi anlamda rahatsız etmeye başladığını düşünüyorum..

   Maalesef içimizden bazıları bu yükselişi hafife almış olsalar da bu anlayışların hiç bir zaman bu gelişim ve yükselme gerçeğini değiştiremeyeceğini söylemek isterim. Bakınız hep dile getiriyorum, bir kez daha söylemek isterim ki Türkiye gelecek yılları düşündüğümüzde gerek enerji üretiminde gerekse enerji dağıtımında ve hatta Kars bağlantılı demir- ipek yolu ve yeni İstanbul havaalanı nedeniyle Hava –İpek yolu ve hatta Trabzon limanı bağlantılı olarak Deniz –İpek yolu gibi Doğu ile Batı arasındaki ticaretten büyük paylar alabilecek bir görüntüye doğru hızla yükselmektedir.

     Yine unutmadan Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yanı sıra Mersin’de yapı devam eden 5500 mega vatlık Akkuyu Nükleer enerji santralımızın 2023 senesinde devreye girmesiyle enerji arzındaki gelişmelerin Türk Ekonomisine büyük katkılar vereceğini hatırlatmak isterim. Ve buradan hareketle de Savunma Sanayi dalında daha büyük işlere girişeceğimizi düşünen düşmanlarımızın büyük bir endişe ile Türkiye’yi takip ettiklerini ve hatta biz bunların önünü nasıl kesebiliriz arayışında olduklarını artık görmemiz gerektiğini söylemeye çalışıyorum.

   Bakınız daha dün benimde orada 25 yıl hizmet verdiğim Cengiz Topel hava üssünde büyük oranda yerli üretim olan bir deniz karakol çağının hizmete katıldığı haberi vardı televizyonlarda. İnanılmaz gururlandım. Biz önceleri eski uçakları kullandık denizlerimizde şimdi ise Türk mühendis ve çalışanlarının başardığı son derece modern, gelişmiş uçaklarla denizlerimizi kontrol edeceğiz artık. Bu bağlamda başta savunma sanayi çalışanları ve yöneticileri olmak üzere güçlü bir ordu, güçlü bir Türkiye için emeği geçen herkesi içtenlikle kutlarken ne olursa olsun önümüzün kesilmeyeceğini düşünüyorum. 

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55