Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ADAB-I MUAŞERET

ADAB-I MUAŞERET


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Adab-ı muaşeret: İslam’ın güzel saydığı söz ve davranışlardır. Ahlak, terbiye ve nezaket kurlarıdır. Toplumda maalesef bu kurallara doğru dürüst uyulmuyor. Cami adabı vardır. Camide konuşulmaz. Bazı kişiler camide muhabbet ediyor. Cami muhabbet yeri değildir. Adam camide otururken telefonu cebinden çıkarıyor. Dükkândaki oğluna talimat veriyor. Cumanın farzını kılıyor. Millet cumanın son sünnetini kılıyor. Ayni kişi telefonu açıyor. Yüksek sesle oğluma müşteri geldi mi diye soruyor. Bunlar cami adabına aykırıdır. Caminin giriş kapısında cep telefonunuzu kapatın diye boşuna yazmıyorlar. Camiye girerken bu yazıyı görmemek mümkün değil. Böyle olmasına rağmen her namazda bir iki telefon mutlaka çalıyor. Bazıları sessize alıyor. Telefonda bazı bilgilere bakıyor. Veya mesaj yazıyor.

Gelelim namaz kılmaya: Ferdi kılınan namazda süreler sessiz okunur. Yanında ki kişi okuduğun süreleri duymaması gerekir. Toplu kılınan namazlarda imam uyulur. Niyet edilir beklenir. İmam işti hat tekbirini aldıktan sonra sesiz olarak imama uyulur. Bazıları imam tekbir almadan uydum imama diyor. O anda imam ne ile meşguldür biliniyorsun. Ancak imam tekbir aldıktan sonra imama uyulur. İmamı takip etmek istiyorsan içinden takip edersin. Sesli takip edip yanındakini rahatsız edemezsin.

Peygamber efendimiz (SAV) camiye kokulu şeyler yiyerek gelmeyin, buyurmuştur. Bu yalnız cami için değil. Toplum içersine girenler içinde geçerlidir.  Şu an sarımsak ve soğanın yetiştiği bir zaman. Sarımsak çok kokuyor. Geçen gün belediye arabasında birisi yanıma oturdu. İnanın ineceğim yere gelene kadar. O sarımsak kokusu beni çok rahatsız etti. Sarımsak nefesle çıkınca daha bir başka kokuyor. Eve gittim bir tuhaf olmuşum. Acaba tansiyonumu düştü diye tansiyonumu ölçtüm. Hiç kimse böyle hareket ederek başkasını rahatsız etmeye hakkı yok.

5-6 kişi bir yerde oturuyorsunuz iki kişinin fısıltı ile konuşması doğru değildir.  Veya birisi diğer bir kişiye işaret edip bir köşede konuşup gelmeleri yanlış harekettir. Otobüste, dolmuşta, kahvede veya kalabalık olan bir esnaf dükkânında yüksek sesle konuşmak adabı muaşeret kurallarına aykırıdır. Sokak ve caddelere çöp atmak, bilhassa tükürmek ayıptır. Sağlık açısından da tehlikelidir. Bir kişiyi ziyarete gittiniz. Orada bacak bacak üstüne atarak oturmak saygısızlıktır.  Sokakta yürümesini bilmeyenler var. Dar olan bir kaldırımda kol kola yürünmez. Çocuk veya hanımla kaldırımda gidiyorsunuz. Tehlikeli olmayan yer duvar tarafıdır. Çocuklar ve hanımlar daima tehlikeli olmayan tarafa alınmalıdır. İnsanları rahatsız edecek hareketlerden kaçınmak gerekir. Keza konuşmalarda nezaketi elden bırakmamak gerekir. Bilhassa konuşmalarda argo kelimeler kullanmamaya dikkat edilmelidir.

Adabı muaşeret kurallarına uymak insanın itibarını artırır. Bu kurallara uymamak insanı itibarsızlaştırır. Bu konuda daha söylenecek çok şey var. Bir kimse kendisini her zaman kontrol altında tutmamalıdır. Karısındaki kişinin onurunu gururunu kıracak hareketlerden ve sözlerden daima sakınmalıdır. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  05 – 05- 2014 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44