Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ADALET

ADALET


Adalet: Hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ve haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu adaleti sağlayacak olan yargı kurumudur. Birde Allahın adaleti vardır. Yargı kurumunun dağıttığı adalet ne olursa olsun. Allahın adaleti mutlaka her kişinin önüne gelecektir.

Allah ?herkes işlediğinin karşılığını görsün diye zamanını gizli tuttuğum kıyamet, mutlaka gelecektir? diye buyuruyor. (Taha suresi 15). Bu ayetin anlamı herkes yaptığının hesabını mutlaka verecektir. Yargı kurumunun verdiği kararlar adaleti yansıtsa da yansıtmasa da ilahi adalet mutlaka tecelli edecektir. Allah her şeyi af edeceğini buyuruyor. Fakat iki şeyi af etmeyeceğini de buyuruyor.

1- kendisine şirk koşulmasını. 2- Üzerinde kul hakkı bulunanları af etmeyeceğini buyuyor. Bir kimsenin birisinde nasıl hakkı olur. Para alışverişinden dolayı hakkı olabilir.  Onuru ve gururu ile oynamaktan olabilir. Öldürme olayından olabilir. Çünkü İslamiyet´te insan öldürme yoktur. İki şeyde adam öldürmek haktır. Biricisi Allah için. İkincisi vatan toprağını ve malını korumak içindir. Bunun haricinde haksız yere adam öldürmek yoktur.

Haksız yere bir kişiyi öldürmek. Bütün insanları öldürmekle eş değerdedir. Bir kişiyi ölümden kurtarmak bütün insanları ölümden kurtarmakla eş değerdedir. Haksız yere adam öldürüldüğünde ölen kişinin yaşama hakkı elinden alındığı için. Öldüren kişi üzerinde hakkı vardır. Öldürülen kişinin ailesinin öldüren kişi üzerinde hak oluşur. Bir kişiye zulmetmek hak oluşturur. Allah bu konuda şöyle buyuruyor. ?Ben kendime zulmü haram kıldım. Zulmü size de haram kıldım. Birbirinize zulmetmeyin? diye buyuruyor.

Bu gün ülkemizde haksızlığa uğrayan binlerce kişi var. Yargı kurumunun bunlar için vereceği karar ne olursa olsun. İlahi adalet karşısında zulmedenler hesap vereceklerdir. İslamiyet adalete önem veren bir dindir. Size bu konuda bir hikâye anlatayım. Varlıklı birisi hastalanıyor. Kendisini iyi hissetmemeye başlayınca, çocuklarını çağırıyor. Ben kendimi iyi hissetmiyorum. Mezardan yanıma birisini yatırın bir gece onunla kalalım. Alışmış olurum. Ertesi gün onu çıkarırsınız diyor. İki gün sonra ölüyor. Mezarda bir gece babamızın yanında yatacak olana yüklü para verilecektir diye ilan veriyorlar. Tek başına yaşayan odunculuk yaparak geçimini sağlayan birisi ben yatarım diyor.

Geniş bir mezar hazırlıyorlar. Mezara yatırıyorlar. Oduncuya bir hava hortumu veriyorlar. Sorgu melekleri sorguya geliyor. Ölen kişinin sorgusun bırakıyorlar. Oduncuyu sorguya çekiyorlar. Dünyada ne iş yapıyorsun. Bir eşeğim var. Bir ipim. Birde baltam var. Bunlarla onunculuk yapıyorum diye cevap veriyor. Eşeğim parasını nerden buldun? İpin ve baltanın parasını nerden buldun? Eşeğin yemini zamanında verdin mi?  Suyunu zamanında verdin mi?  Gibi sorularla sabaha kadar sorguya çekiyorlar. Sabah oluyor. Mezarı açıyorlar. Oduncuyu ter içerisinde çıkarıyorlar. Şaşkın bir halde eve götürüyorlar.  Kendine gelmesini sağlıyorlar. Çıkarıp parayı veriyorlar. Oduncu ne parası diyor? Vaat ettiğimiz para diyorlar.

Ben sabaha kadar, bir eşeğin, baltanın, ipim hesabını veremedim. Bu paranı hesabını nasıl vereceğim! Ben orada yatanın bu mallarının hesabın nasıl verecek onu merak ediyorum. Diyerek parayı almıyor. Bu hikâyeden ders çıkarılacak çok şey var. İlahi adalet her şeyde adalet arıyor. Hak arıyor. Onun için bu dünyada adalete önem vermeyenler. Yaptıkları adaletsizliğin hesabını mutlaka verecektir. Devlet malını çarçur etmek, tüyü bitmemiş yetilerin hakkını yemek gibi olayların hesabı mutlaka ilahi adalet önünde verilecektir. İslamiyet her yönü ile adaleti en öne çıkarmamaktır. Adalet mülkün temelidir. Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz.

Adaletin olmadığı yerde güven duygusu olmaz. Adaletin olmadığı yerde sevgi, saygı olmaz. Adaletsizliğe desten olmakta vebale ortak olmaktır. İktidarı eleştirenlere karşı şöyle cevap verenler var. Çalıyorlar! Amma yol yapıyorlar. Diye savunma yapanlar var. Bu vebale ortak olmaktır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır sözü buradan gelmekte dedir. İlahi adaletin karşısına herkes çıkacaktır. Onun için herkese adaletli davranalım. Birisine karşı her hangi bir haksızlık yapılırsa gönlünü alalım, helalleşelim. Bu toprağın üstü baki değildir. Bir gün mutlaka toprağın altına gideceğiz. İslam âlimlerinden birisi şöyle diyor.

?Bir kişi bütün peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, üzerinde tırnak ucu kadar kul hakkı olsa cennete giremeyecek? diyor. Cennete girmekte cennetten uzaklaşmakta kendi davranışlarımıza bağlıdır. İlk önemli nokta adalettir. Çünkü adalet hak yemeye manidir. Adaletten şaşmayın. Çünkü adalet günlük yaşamımızda her zaman karşımıza çıkacaktır. Onun için adaletli davranmaya gayret edin. Adalet, adalet, adalet kesinlikle adaletten vazgeçmeyin. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİENE! 18-09- 2017 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44