Bandırma ve yöresine emek verenler


ADNAN ERDAN

SANAYİCİ İŞ İNSANI


Bandırmanın yetiştirdiği değerler

  ADNAN ERDAN (07.03.1952 İstanbul-) Sanayici-İş insanı

07.03.1952’de, soğuk ve karlı bir mart gününde, İstanbul Kasımpaşa’da doğdu.

İlkokul ikinci sınıfı bitirdiğinde, 1960 yılında yaşanan askeri darbenin ardından, o dönemde Demokrat Parti(DP) Beyoğlu bucak başkanlığı görevini yürüten rahmetli babasının, sabaha karşı polisler tarafından alınıp götürüldüğünü hiç unutmadı. Erdan ailesi, bir süre babalarından habersiz kaldılar. Daha sonra babalarının Balmumcu’da tutulduğunu öğrenerek Bandırma’daki evlerine taşındılar.

Adnan Erdan, 3-4 ve 5’inci sınıfları Bandırma 17 Eylül İlkokulu’nda, orta birinci sınıfı ise Bandırma Ortaokulu’nda okudu.

Babaları, askeri darbeden 6 ay kadar sonra Bandırma’ya dönebildi. Ancak psikolojisinin bozuk olması babalarının tüm yaşamını etkiledi.

Erdan ailesi, 1964 yılında İstanbul’a geri döndü. Babası Bandırma, annesi ise Edincik doğumlu olan Adnan Erdan, Nişantaşı Nilüfer Hatun Ortaokulu’ndan sonra Beyoğlu Ticaret Lisesi’ni bitirdi.

Bu dönemlerde dünya daktilografi şampiyonasında hakemlik yaptı ve daktilografi yazmada, İstanbul düzeyinde derecelere imza attı.

Adnan Erdan, 11 yaşından itibaren aile işinde başlattığı çalışma yaşamını ara vermeden içeride ve dışarıda sürdürdü. Çünkü çalışarak ailesine katkıda bulunması gerektiğinin bilincindeydi.

1972 yılında Adalet Partisi(AP) İl Gençlik Kolu yönetimine seçildi. 1973’te, Şişli İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı görevine getirildi. Sakarya’dan, Edirne’ye kadar etkin bir çalışma dönemi geçirdi. 1979 yılında ise muhalif listeden ana kademe yönetim kuruluna girdi. Bu dönemde rahmetli Murat Sökmenoğlu ve Orhan Keçeli gibi değerli politikacılarla aynı yönetim kurulunda çalışma fırsatı buldu.

1976 yılında evlenen Adnan Erdan’ın iki oğlu da eğitimlerini yurt içi ve yurt dışında tamamladılar. Erdan, halen BANTAŞ bünyesinde görev yapan iki oğluyla da gurur duyduğunu belirterek, “Her iki oğlumun da evlenerek bize iki akıllı ve güzel gelin, 4 torun kazandırmaları da bana büyük mutluluk veriyor” diye konuşuyor.

Erdan’ın, 1980 yılındaki askeri darbenin ardından yaşam yeri tamamen Bandırma oldu.

Erdan, bu dönemleri şöyle dile getiriyor:

“1975’ten beri inşaat taahhüt işlerimiz, Bursa-Bandırma bölgelerinde sürüyordu. 1982 yılında, Anavatan Partisi’nin (ANAP) kurucu yönetim kurulu üyeliği yaptım. Parti, o dönemde tek başına iktidara geldi. Ancak daha sonra bize ters ve kuruluş ilkelerine aykırı gelen davranışlar nedeniyle partimizle yollarımızı ayırdık. Aynı yıl BANTAŞ’ın temellerini attık. Küçük bir imalathaneyken, yenilenmeye ve teknolojiye yatırımlarımız, büyümeyi de beraberinde getirdi. Kenet ve lehim yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz üretim tamamen farklı otomasyon yöntemleriyle çok kaliteli ve hızlı üretime dönüştü. Aynı şekilde baskı teknolojisi de, CTP ile litograf baskı yapılan yüksek devirli makinelerin egemenliğine girdi. Üretim alanımızı, 1994 yılında şehir dışına taşıdık. 2000 yılında, ofset baskı fabrikamızı ‘Örnek Sanayi Bölgesi’ne kurduk ve ofset hatlarını buraya götürdük. Bu arada yenilerini de mevcut sistemin içine aldık. Sürekli yenilik, yatırım ve büyüme sonucunda, 2015 yılında halka açılarak BANTAŞ’ı borsaya kote ettirdik. Bugün gelinen noktada, 15 bin metre karelik kapalı alanda, iki ayrı fabrika alanı içindeki 220 çalışanı ile ciro ve kârlılık verimliliğinde örnek gösterilen bir şirket durumuna gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Vizyon ve misyonlarımızı uygulayarak ve ilkelerimize sahip çıkarak yolumuzu sürdürüyoruz. ‘Hep bir adım ileri’ felsefemiz ve ‘İstemek, muktedir olmaktır’ düsturumuz, BANTAŞ olarak büyümemizin kaynağını oluşturuyor.”

Adnan Erdan, 2009 yılında Demokrat Parti(DP) Bandırma İlçe Başkanlığına getirildi. Ancak Erdan yönetimi, 2013 yılında, Genel Başkan ile bağdaşma sağlanamaması nedeniyle görevinden ayrıldı. Ama o ekip, sayısını artırarak bugün de “Demokrat Platform” olarak varlığını aylık toplantılarla sürdürüyor.

Erdan, spora desteğini de her zaman sürdürdü. 1980 yılında, Bandırma’nın amatör spor kulüplerinden Sunullah Gençlerbirliği’nin başkanlığını üstlendi. Bu kulüp, 1994 yılına kadar çeşitli branşlarda başarıyla mücadele verdi.

Adnan Erdan, Bandırmaspor Kulübü’nün başarısı için de özveriyle çaba harcadı.

Bandırmaspor’un 3. Lig’de mücadele ettiği 1999-2000 sezonunda, bordo-beyazlı kulüpte başkanlık görevini yürüttü.

Bandırmaspor Kulübü Başkanlığını, 2003 yılında bir kez daha üstlendi.

Erdan, üç yıl boyunca da Bandırma Gençlik, Spor ve Kültür Vakfı Başkanlığı görevinde bulundu. Bu süreçte, bugünkü otoparklar ve “Yap-İşlet-Devret” sistemiyle yaşama geçirilen binanın inşaatı gerçekleştirildi. Aynı dönemde, gazeteci-yazar Önder Balıkçı ve Ahmet Pesen’in birlikte hazırladığı “1920’den 2007’ye Bandırma’nın Spor Yolculuğu” isimli belgesel nitelikli kitap, Bandırma’nın ilk spor tarihi araştırması olarak Bandırma’ya kazandırıldı. Bu kitabın tanıtım toplantısı ise Bandırma Şehir Kulübü’nde, seçkin bir topluluğun katılımıyla gerçekleştirildi.

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31