Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


AĞLA TÜRKİYEM AĞLA

AĞLA TÜRKİYEM AĞLA


Madenciliğin kaderi ölmek değildir. Maalesef eceli kaza ile hayatlarını kaybedenlere mi ağlatacağız? Yüreği bu elim kaza ile yanan vatandaşa atılan tokat’a mı ağlayacağız? Yine yüreği bu acı ile yanan vatandaşın yerde tekmelenmesine mi ağlayacağız? Bu acılara vesile olan olayı protesto eden engelli vatandaşa TOMA ile sıkılan tazyikli su olayına mı ağlayacağız? Protesto edenlerin polis tarafından şiddete maruz kalmasına mı ağlayacağız? Ağlamayı bizim kaderimiz yaptılar.

Yüreğinden bir parça kopmuş, evinin direği gitmiş. Yüreği kor gibi yanan insanları teselli etmek çok zordur. Birde size ekmek getirenlerin kaderinde bu ölümler vardır. Diyerek acılarını bir kat daha artırmak akıl karı değildir. Teselli etme yerine anlamsız sözler söylemek acıları bir kat daha artırır. “Devlet mahsur kalanları çıkarmakta çok hızı çalışıyor. Bu olay takdir edilmelidir” diyen bir AKP milletvekili. Böyle bir zihniyet olabilir mi?  Bu faciadan kurtulanlar kendi imkânları ile kurtulmuştur. Bu elim olayı maruz göstermek için 150 sene önceki olayı göstermek. Camilerde salaları veriliyor. İmam hatiplerde hatimleri okutuluyor demek. Acıları dindirmez.  Vatandaş kayıp yakınını ölü veya diri istiyor. Bu isteği yerine getirebilmek önemli. Şili de olan bir maden kazasında çalışmalar uzayımca. O zamanın çalışma bakanı Ömer Dinçer biz bu olayı üç saatte hallederdik demişti.  Fakat Şili de mahsur kalanlar 33 gün sonra sapasağlam çıkarıldılar. Günlerdir somada daha iki galeriye ulaşılamadı.

İşletmeci olan firmayı övmek bilirkişileri yönlendirmektir. Dursunbey de bir maden kazası yaşandı. Daha o gece işletmenin patronu gözaltına alındı. Bu olaydan sorumlu şirketten bir kişi gözaltına alındı mı? İlgili mühendisler kazada öldü dediler. Kömür ocağının sorumlusu şirketin sahibidir. Mühendis patronlara yol gösterendir. Şirketim maaşlı çalışan bir elemanıdır.

Daha kazanın neden oluştuğu dahi açıklanmış değil. Bu ocağı devlet işletirken bu kadar kaza olmamış. Devlet işletirken kömürün tonunu 130 TL ye mal etmiş.  Özelleştirildikten son bu şirket 58 TL ye mal etmiş. Devlet babanın eli şev katlidir diye boşuna söylenmemiş. Devlet gerekli ihtimamı göstermiş ki fazla kaza olmamış. Hani bir söz vardır ucuz etin yahnisi ucuz olur derler. Buda ayni hesap kömürü ucuza mal etmek için nerelerden çırptılar Allah bilir. En nihayet olay garibanların başına patladı. İşçinin anlattığına göre yangın zamanında devletin üretime kapattığı bir yer varmış. Bu şirket oryayı açmış. Oradan yangının çıktığını söyledi. Şili 33 gün sonra madende mahsur kalanlarını sağ salim çıkardı. Sebebi yaşam odaları yapılmış. Demek ki böyle olaylarda işçilerin hayatın kurtarabilecek bir yol varmış.

Somada sorumlular basın toplantısı yaptı. Gazeteciler belki 10 defa sordu burada yaşam odaları var mı?  Diye! En sonunda yok dediler. Olma şartı yok mu? Dediler! Öyle bir şart yok dediler. Maden ocakları işletme ruhsatını eskiden bu işlerle ilgilenen kurum veriyormuş. İki sene önce çıkarılan bir kanunlar bu maden çıkarma ruhsatı verilmesini başbakan kendisine bağlamış. İşte ben bilirim ben yaparım demenin neticesi. Bu işletmeye ruhsat verilirken yaşam odaları yapma mecburiyeti konması gerekmez miydi? Şu yaşam odalarını her halde başbakan bilmiyor. Bilmiş olsaydı. 1862 senesinde İngiltere de olan olayda 204 kişi ölmüş diye örnek verip de bu günkü kaza ile mukayese etmezdi. Teknik o tarihten beri ne kadar değiştiğinin farkında değiller.

Şu yaşadığımız faciada mutlaka ihmal var. Devlet olarak kendin işletirken, denetime gönderdiği müfettişler devletin müfettişleri. İktidar burayı şimdiki kişiye vermiş. Bu kişi enerji bakanının samimi olduğu birisi imiş,  devler buraya müfettiş gönderiyor. Bu müfettişler burası için olumsuz rapor verir mi? İşçi anlatıyor gelen müfettişler ocağa bile inmeden raporu hazırlıyorlar. Her an can pazarının yaşanabileceği bir yerin denetimi titizlikle yapılmalıdır. Müfettiş yanında yetkili hiçbir kişi olmadan ocağa inecek işçilerle çalışma yerinde konuşacak. Çalışmanızda sizin sağlığınızı etkileyecek her hangi bir aksaklık var mı? Diye soracak.

Sık sık gördüğümüz para ile satılamaz yazan kömür çuvalları bu işletmeden dolduruyormuş. Benim şahsi kanaatim mahalli seçimlerde işletmenin stokundaki kömürleri bitti. Şimdi önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Oy almak için yine kömüre ihtiyaç var. Demek ki istenilen kömürü çıkarmak için hummalı bir çalışma var. Benim bildiğim vardiya değişimi içeridekiler çıkar. Ondan sonra gelenler içeri girer. Değişimde aşağıda hiç kimse kalmadığı kontrol edilir. Girerken kartı basarak girerler çıkarken de kartı basarak çıkmaları gerekir.

Gelelim şu beleş kömür alanlara. Sosyal devlet elbette ki fakirlerine kömür verecek. Maalesef bu işin cılkı çıktı. Oy karşılığında kömür alanlar oldu. Doğal gazlı eve dahi kömür verildi. Bazıları benim kömüre ihtiyacım yok diye kabul etmedi. Bazıları bunun ticaretini yaptı. Kömürü aldı başkalarına sattı. Birisi anlatı ismini vermeyeceğim. Kayın pederini muhtar çağırmış “sana kömür gelecek şu kâğıdı imzala” demiş. Oda gelmiş damadına durumu anlatmış. Damadı “ o kömürü alırsan sana hakkımı helal etmem” demiş.  Adam muhtara gitmiş. Ben “ kömür istemiyorum” demiş. Şimdi ihtiyacı olmadığı halde oy karşılığı kömür alanlar o aldığın kömürde yetimlerin gözyaşı olduğunu unutmayın. O yaktığın kömür değil. Yetimlerin gözyaşı olduğunu bilmelisiniz. Ağla Türkiye’m ağla başlığını koydum ağlayacak çok şeyimiz var. Diğerlerini daha sonra anlatırım. Bu kömür ocağı faciası canımızı daha çok yaktı. Çıkarılan ölü sayısı devamlı artıyor. Sonunda hesap nasıl tutturulacak merak ediyorum. Şu anda ölü sayısı 292 dediler. Sonunda ne olacak biliyor musunuz? Hiç kimse kusurlu bulunmayacak. Ölenler öldüğü ile sönen ocaklar söndüğü ile kalacak. Saygılarımla.

                                                          Mustafa KOÇAL

                                                          17 – 05 - 2014

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44