Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Ah, çocuklar!

Ah, çocuklar!


Cahit Sıtkı´nın ne güzel şiiridir, ?Çocukluk? isimli dizeler?

?Affan Dede´ye para saydım,

Sattı bana çocukluğumu?? diye başlayan harika bir şiir.

Yine, Nedime Tonguç´un, çocukluk ile ilgili enfes bir şiirini anımsıyorum. Sanıyorum, şöyleydi:

?Ne ekmek kaygısı vardı,

Ne sevgili derdi

Odun, kömür düşünmezdik kışın,

Her zaman maviydi tepemizde gökyüzü

Amir de, memur da kendimizdik

Ne hesap derdimiz vardı,

Ne de verilecek hesabımız

Bozuk para gibi harcadık günlerimizi?

Çocukluk, keşke yeniden satın alınsa ve yeniden çocukluğa dönülebilse?Ama nerede?

Balıkesir Yeni Haber Gazetesi´nin başyazarı Erden Balıbek´in, geçtiğimiz günlerde yayınlanan yazısından şunları öğrendim.

Konunun uzmanları, doktorlar, psikologlar, sosyal gelişimciler, eski dönemlerin çocuklarıyla günümüz çocuklarını karşılaştırınca ilginç sonuçlar çıkmış.

Sokaklarda daha çok zaman geçiren, oynayan eski dönem çocukları, mikroplarla daha iç içe olup bağışıklık sistemleri daha güçlendiğinden, hastalıklara yakalanma oranları daha düşükmüş. Ayrıca enerjilerini oyun yoluyla boşaltmalarına paralel şekilde rahatlayıp karşılaştıkları sorunları yine kendileri çözüyorlar, böylece de özgüvenleri artıyormuş.

Ah, o eski oyunlar! Hangi birini sayayım? Saklambaç, Kale Baskın, körebe, birdirbir, uzun eşek, çelik-çomak, seksek, yakan top, üç taş, dokuz kiremit, ip atlama, çember ve topaç çevirme, rengarenk bilyelerle(cicoz) oynama?

O dönemin çocukları, bizler, sokak satıcılarından Şam ve tulumba tatlıları, muhallebi alarak büyüdük. Acılı turşu suyunu içerken, içindeki kütür kütür salatalığı yedik. Gazoz kapaklarını, çikolata veya karamelaların içinden çıkan Türk büyüklerinin, futbolcuların resimlerini biriktirerek, hiç bencillik yapmaksızın birbirimizle değiştik. Sokak aralarında maç yaparken, düşerek burnumuzu, dizimizi kanattık. Camlarını kırdığımız evlerin sahipleri tarafından toplarımız alındı veya kesildi. Başkalarının dut veya erik ağaçlarına tırmanırken, kolumuz, bacağımız kesildi. Üzerine ?Vita? yağı sürülmüş bir dilim ekmekle tüm günü geçirdik.

Günümüz çocukları ise daha bireysel. Bilgisayarlar, tabletler ve özellikle cep telefonuna son derece bağımlı yetişmeleri nedeniyle daha pasif, içe dönük ve öfkeliler. Kendilerine özgü, başka bir sosyal dile sahipler. Uzmanların belirlemelerine göre de, hastalıklara daha fazla yakalanıyorlar. Kilo ve boyları eski çocuklarla aynı olsa bile güçleri daha az. Kolay fiziksel hareketleri yapamıyor, hatta kollarını kullanarak, kendilerini yukarı çekemiyorlar.

Bir başka araştırma ise çocukların % 60´ının sokakta oynamaması nedeniyle sokak oyunlarını bilmedikleri gerçeğini ortaya çıkarıyor. Bilmemeleri de çok doğal. Nasıl bilecekler, hangi sokakta oynayacaklar ki? Beton yığınına dönüşen kentler, artan trafik, sapık ruhlu, kötü niyetli kişiler ortada cirit atarken hangi anne-baba, çocuğunu sokağa bırakır, o eski oyunları oynamasına olanak tanır?

Ancak çok iyi biliyoruz ki, eski çocukluk dönemleri, içinde bulunduğumuz küresel dünya ve vahşi kapitalizm düzeninde bir daha geri gelmez. Çünkü, dünyada çocuklara yönelik dijital oyun pazarı, 70 milyar dolara yaklaşmış durumda. Bu sektör, ülkemizde de hızlı bir yükseliş göstererek, her yıl % 20 büyüyor. Bu oran, Avrupa ve ABD´den bile fazla.

Sözün kısası, Yıldırım Gürses´in o ölümsüz şarkısı gibi:

?Gelmez o günler, dönmez o günler, mazide kaldı hep!?

/resimler/2016-6/21/1408576629479.jpg

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44