Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


AK ANAYASA YAPIYOR

AK ANAYASA YAPIYOR


 

İktidar partisi AKP kendi anayasasını yapıyor.

2002 senesinden beri anayasa değişikliğini dilinden düşürmeyen AKP. Geçen dönem anayasa uzlaşma komisyonu kurulmasına rağmen komisyonu dağıtan ve bu dönem yine anayasa yapmak için kurulan komisyonu çok kısa zamanda dağıtmış olmasına rağmen. Şimdi kendi partisinden oluşan bir heyete anayasa yaptırıyor. Anayasalar milletle mutabakat sağlanarak yapılır. Meclisteki muhalefet partileri milletin temsilcisidir. Muhalefetin dâhil olmadığı bir anayasa milletin anayasası olamaz. Yalnız iktidar partisi olan AKP´nin anayasası olur.

Madem kendi anayasanızı kendiniz yapacaktınız? Şimdiye kadar neden yapmadınız? Yine anayasa üzerinden erken seçime gidilecek. Zaten bunu da itiraf ettiler. Anayasayı Haziran ayında meclise sevk edeceklerini söylediler. Meclisten anayasanın çıkmayacağını bile bile yeni anayasayı meclise getirecekler. Meclisten yeni anayasanın çıkmamasını ve referanduma dahi götürülememesini ileri sürerek ülkeyi yine erken seçime götürmektir. Meclise getirmelerinin sebebi ise milletvekillerini erken seçimle korkutmaktır.

Çünkü mecliste 1 Kasımda seçilen milletvekilleri emeklilik hakkını kazanmadıklara için. Referanduma götürmek için. Erken seçim ile milletvekillerine bir nevi şantaj yapılacaktır. Anayasayı meclise getirmelerinin sebebi budur. Yine anayasayı kullanarak başkanlık sistemine geçmektir. Muhalefet yeni anayasa yapmayı kabul etmişti. Şartları ne idi? ilk dört maddeye dokunulmayacak ve başkanlık sistemi olmayacak. Anayasa değiştirmek istenseydi. Bu şartları kabul ederlerdi. Onların amacı kendilerini koruma altına alacak bir anayasa yapmaktır.  Bakalım kendi yaptıkları anayasada seçim kanununun değiştirilmesini getirecekler mi?

Çünkü bu seçim kanunu değişmedikçe, her seçim şaibeli olacaktır. Seçimde kullanılan SEÇ SİS sistemi mutlaka kaldırılmalıdır. Seçmen listeleri adrese göre yapılmalıdır. Soy isme göre yapılan seçmen listelerinde birçok hatalar oluyor. Bir haneye birden fazla seçmen yerleştirmek mümkün oluyor. Tırnağa sürülen boy işaretlemesi tekrar getirilmelidir. Bir kişinin birden fazla sandıkta oy kullanması bu boya ile önlenmelidir.

Bu yeni anayasa vatandaşa anlatılmadan meclise gelecektir. Meclisten geçmeyeceği kesindir. Çünkü 367 oy gerekiyor. Bir ihtimal referandum olabilir. İki senesini doldurmamış milletvekilleri emeklilik hakkı kazanmadıkları için. Bu şanlarını kaçırmamak için. Yeni anayasanın referanduma götürülerek erken seçimin önünü kesmek isteyebilirler. İşte AKP bunu şansına çevirmek için erken seçim şantajına başvuruyor. Bu durum da AKP şanslı gözüküyor. Kendi vekillerine listeye koyma garantisi verir. Böylelikler fire vermez. Fakat muhalefet partilerindeki vekillerin listeye konma şansı olmaz. Bu durumda AKP ile CHP rahat olur. Fakat MHP ve HDP de referandum oylamasında sıkıntı doğar. Erken seçime gidildiğinde de bu iki partide sıkıntı yaşanır.

Bir başkanlık sistemi için ülke sorunları bir kenara bırakılıyor. Aceleye getirilerek anayasa yapılmaya çalışılıyor. Anayasa aceleye getirilmemesi gerekir. Partilerin görüşü alınması gerekir. Kurumların ve sivil toplum örgütlerinin anayasa konusunda mutlaka görüşleri alınmalıdır.  Çünkü ileride çok büyük sorularla karşı karşıya kalır ülke. Anayasayı kendilerine göre yapacakları kesindir. Öyle olmasa neden? Muhalefetle birlikte hazırlamıyorlar? Millet menfaatine uygun özgürlükçü, demokratik. Bir anayasa olacağını beklemek iyimserlik olur. Çünkü tek adamlık bir sistem isteniyor. Zaten bu gün dahi tek adamlık bir sistem yürütülüyor. Cumhurbaşkanının tarafsız olası gerekirken AKP´nin genel başkanı gibi konuşuyor. Son yaptığı Tokat mitinginde yaptığı konuşma AKP genel başkanı gibi idi. şimdi parlamenter sistem olmasına rağmen cumhurbaşkanı bir pati lideri gibi konuşuyorsa başkanlık sisteminde. Bütün yetki kendisinde olacağından, hiç kimsenin konuşmasına imkân tanınmayacaktır.

Ben başkanlı sistemine karşıyım. Başkanlık sisteminin nasıl olacağını dahi açıklamadılar. Başkanlık sistemini gündeme getirdiklerinde, Türkiye ye özgü bir başkanlık sistemi modeli getireceklerini söylemişlerdi. Bir iki maddesini da açıklamışlardı. Başkan istediği takdirde meclisi fes edebilecek. Böylelikler işler biraz ters gittiğinde. Ben bu meclisle anlaşamıyorum. Diyerek meclisi fes edip ülkeyi seçime götürebilecek. Çıkacak kanunlar başkan tarafından yapılacak mecliste onaylanacak. Başkan hakkında hiçbir surette soruşturma önergesi verilemeyecek. Bu tam anlamı ile tek adan yönetimi demektir. Bu ülke böyle bir yönetimi kaldıramaz. Çünkü özgürlüğe alışmış bir ülke böyle bir sisteme ve modele uyum sağlayamaz. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 31 -03 ? 2016 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44