Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


AMERİKA İLE İLİŞKİLERİMİZİ ANLAYAN VAR MI?

AMERİKA İLE İLİŞKİLERİMİZİ ANLAYAN VAR MI?


Amerika ile müttefiktik. Müttefik olduğumuz dönemde. ABD´nin biz Suriye de Esat´ı istemiyoruz. Bize yardımcı olun demeleri üzerine aniden Suriye ye düşman olduk. Ne imiş? Suriye de demokrasi yokmuş. Suriye ye demokrasi götürecektik. Hem de Suriye ye savaş ilan etmek için. Bahane bile hazırlandı. Üst düzey 3-4 Kişinin yaptığı toplantıda. 

Suriye ye geçeriz 3-4 roket sallarız Türkiye ye bunu Suriye attı der. Savaş ilan ederiz bile denildi. Bir iki hafta içersinde Şam da Cuma namazı kılarız denildi. Bunları ne için söyledik ABD´yi memnun etmek için. ABD PYD ve YPG´yi orta doğuda elinde hazır kuvvet bulundurmak için. Bu iki terör örgütüne yarım etti. Bu iki örgüt sınır komşumuz oldu. İşte bu yüzden ABD ile aramız bozuldu. Başladın ey Amerika demeye. Birde Zarraf olayı yaşadık.

Bur arada bu mevzuları görüşmek için ABD´ye en üst düzey yöneticilerden olan bir heyet gitti. Başbakan önceden gitti. Ön görüşmeleri gerçekleştirdi. Arkasında cumhurbaşkanı gitti. Gergin bir görüşme bekleniyordu. Görüşmeler beklenilen düzeyde olmadı. İstediklerimizi alamadık. Hadi elimiz boş dönmeyelim diye. Türk hava yolları için uçak siparişi verdik.

Türkiye bu arada Rusya ile S-400 füze anlaşması imzaladı. ABD ile aramız PYD ve YPG yüzünden iyice gerildi. ABD bu terör örgütlerine savaş araç gereçleri yardımını artırdığı gibi maddi yarım vereceğinde açıkladı. ABD ile aramız iyice gerildi. İktidar ey Amerika bizim yanımızda mısınız? Yoksa terör örgütlerinden yana mısınız? Diye durmadan söylendik durduk.

Afrin olayı gündeme gelince ADB ile Türkiye de tekrar görüşme yapılması gündeme geldi. Dış işleri bakanı Mevlit Çavuşoğlu görüşmelerden önce ya tamam olacak ya da devam olacak diye kesin konuştu. Görüşmeye tercüman alınmadı. Görüşmeler kayıt altına da alınmadı. Görüşmelerde hangi meseleler görüşüldü kimse bilmiyor. Yalnız komisyon hazırlanarak ileri tarihte bu komisyonun sorunları görüşeceği açıklandı. Ve müttefikliğe devam kararı alındığı söylendi. Mevlit Çavuşoğlu ABD ile müttefikliği bitirecektik anlamına gelen. ABD´ye bir şans daha verdik dedi.

Yine ABD ye verip veriştirirken ABD den Patriot füzesi alınacağı ortaya çıktı. Bayram değil seyran değil eniştem beni neden öptü. Rusya ile S-400 füze anlaşması yapıldı. Bu nereden çıktı? Bu Patriot İngilizcede vatansever anlamına geliyormuş. Hani cumhurbaşkanı bize paramızla silah vermiyorlar. Terör örgütlerine parasız silah veriyorlar diyordu. Aradaki buzlar nasıl birden eridi de bize Patriot füzelerini veriyorlar.

İsrail´i korumak için PYD ve YPG´yi kullanacaklardı. Fakat Afrin olayı bu örgütlerin bir işe yaramadığını anladılar da. İsrail´i İran´dan korumak için bizi mi kullanacaklar? Bu Patriot füzeleri bunun için veriliyor olmasın? Olaylar ve söylemler İran´ın da hedefte olduğunu gösteriyor. Bizem bu füzeleri satın almamızın bir nedeni de ABD ile arayı düzeltmek için midir? Ben bu ilişkilerden bir şey anlamış değilim. İşte dış politikadaki yanlışımız bunlardandır. Yalpalıyoruz bir barışık bir küskünlük böyle dış politika olmaz. ABD´ye küsüyoruz Rusya ya yamanıyoruz.

Bir oraya bir buraya böyle politika olmaz. Cumhurbaşkanı daha kısa bir zaman önce Amerika bizi kandırdı demedi mi? Yarın bu ABD bizi İran´a karşı kullanmayacağının garantisini kim verebilir? Çünkü ABD şunu anladı. PYD ve YPG´nin kendilerinin işine yaramayacağıdır. Şimdi bütün ağırlıklarını Suriye Demokrasi güçlerine (SDG) ye vereceklerdir.  Çünkü bu kurdukları SDG´yi kendileri sıfırdan kurdular. PYD ve YPG den militan aldılar. Fakat hepsine sıfırdan eğitim veriyorlar. Buda ABD´nin bu iki örgütü gözden çıkardığıdır.

Şimdi bunlara verdikleri savaş araç gereçlerin geri alıp. SDG ye verebilirler. Bunlara hiç güven olmaz. Türkün Türk ten başka dostu yoktur. Daha önce biraz itibarımız vardı. Bu iktidar itibarımızı tamamen sıfırladı. Onun için adımlarımızı çok iyi düşünerek atmalıyız. Sonra bizi kandırdılar dememek için. Çok iyi düşünüp karar verilmelidir. Yoksa her şey aleyhimize olabilir. Ben İran meselesinden endişe duyuyorum. Az da olsa İran ile iyiyiz. İran ile de aramız bozulursa komşu hiç dostumuz kalmayacak. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 27-03-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44