Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ


Anayasa değişikliğinden bahsedilmeye başlandı.  19 senedir bu anaysa ile yönetilen ülke. Şimdimi anayasa değişikliğine ihtiyaç duydu? Ülkenin bu kadar sorunu varken neden anayasa değişikliği isteniyor?

Gündemi değiştirmenin en son halkası anayasa değişikliği olduğudur. Mevcut anayasanın çok maddesi değiştirildi. Şimdi anayasanın kökten değiştirilmesine geldi dayandı. Cumhur ittifakının anayasayı tek başına değiştirme sayısı yok. Şayet ciddi bir anayasa değişikliğine ihtiyaç varsa. Hangi maddelerinin değiştirilmesi isteniyorsa? Mecliste bu maddeler gündeme getirilir. Mecliste değişiklik görüşülür. Ona göre bir karara varılır.

Bu anayasa değişikliği neye dayanarak istendi? Belli değil ki?  Cumhurbaşkanının süresiz cumhurbaşkanı kalmasını sağlamak için mi isteniyor? Bu soru vatandaşlar arasında sorulmaya başlandı. İktidar iktidarı kaybedeceğini anlamış gibi görünüyor. Yapılacak anayasa ile devamlı iktidarda kalmak mı hedefleniyor?  Yeni anayasada anayasanın ilk dört maddesini kaldırarak  Türkiye Cumhuriyeti devletinin ismi mi değiştirilecek mi?  Ben 1919 tarihini ret ediyorum. Denildi mi? Denildi! Bunun anlamı cumhuriyeti ret etmek ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini kabullenmemek anlamına gelmiyor mu? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihi 1919’dan sonra yazılmaya başlanmıştır.

Ondan önceki tarih Osmanlı tarihidir. İktidar son günlerdeki halk eylemlerinden yılmaya başladı. Çünkü her kesimden geçinemiyoruz. Açız feryatları yükselmeye başladı. Dükkânlar kapanıyor diyorlar. Cumhurbaşkanı kapanan yerler yok diyor. Ertesi gün kapanan iş yerleri feryat ediyor. Demek oluyor ki? Cumhurbaşkanına yanlış bilgi veriliyor. Gerçekler Cumhurbaşkanından gizleniyor. Örneği merkez bankasının ekside olduğunu öğrendiği gibi, Biz dönelim yeni anayasa yapılmasına. Cumhur ittifakının Mecliste anayasayı değiştirecek çoğunluğu yok.

Üçüncü bir partiye ihtiyaçları var. MHP HDP kapatılsın diyor. Büyük ortak buna net bir cevap vermiyor. Numan kurtulmuş parti kapatmak çare değildir diyor. Ömer çelik başka bir şey söylüyor. Hazine yardımı kesile bilinir diyor. Bahçeli biz MHP olarak kapatılması için yargıya başvurabiliriz diyor. Bir aydır ondanda ses seda çıkmıyor. İktidar kapatılmasını istemiyor gibi gözüküyor. Yeni yapılacak anayasa için çoğunluğu mecliste sağlayamıyorlar. Muhalefeti HDP ile iş birliği yapıyorlar diye suçlayanlar. Şimdi HDP ile anlaşmış olamaz mı? Olmayacak iş değil? Zamanında bunlarla PKK için iş birliği yaptıklarını herkes biliyor. İmralı ya bunları gönderip, Öcalan ile görüşmelerini sağlayan iktidar değil miydi? Öcalan’ın mektubunu bunlar kandile götürmedi mi?

Şimdide yeni anayasa yapımı için de bunları kullanabilirler. İktidarın her yaptığı mubah oluyor. Amma muhalefet Allah’ın selamını verse gördünüz mü? Selamlaşıyorlar deniyor. Bunların iktidarda kalabilmek için yapmayacakları yok. Bütün işlerin kötü gittiği bir dönemde yeni anayasa yapımının gündeme gelmesi herkesin kafasını karıştırıyor. Ne için ve neden? Yeni anayasa yapmaya ihtiyacı hasıl olmuştur? Bunu da söylemiyorlar? Milleti yeni anaysa ile meşgul ediyorlar. Sağ gösterip sol mu vuracaklar? Anlamak mümkün değil. Aklımdan geçeni söyledim. HDP ile anlaşırlarsa dedim.

Böyle bir şey olursa Türkiye Cumhuriyeti devletinin ismi de değişebilir. İnşallah böyle bir düşünceleri yoktur. Böyle bir dönemde bu anayasa yapma olayı ortaya atılınca? İnsanın aklına bin bir türlü düşünce geliyor. Ben bu anayasa değişikliği için ciddi olduklarını zannetmiyorum. Milletin gözünden gündemdeki olayları kaçırmak için olduğunu tahmin ediyorum.  Çünkü bütün kesimler eylem yapamaya başladı. Zırlayıp duran bir çocuğun eline bir oyuncak verirler çocuğun zırlamasını keserler. Milletin önüne yeni bir anayasa yapma fikrini attılar.

Şimdi millet yeni anayasayı konuşur oldu. Bence hedeflerine ulaşmış oldular. Çünkü nerede ise bütün TV kanallarında bu anayasa meselesi konuşuluyor. Böylelikle gündemi ciddi bir biçimde değiştirdiler. Millet aşı meselesini bile unuttu. Cumhurbaşkanı AKP’nin kongrelerini yaptırıyor. Maşallah bu salgında iyi kalabalık topluyorsunuz diye teşkilatlarına moral vermeye çalışıyor. Ben o kongrelerde hiç heyecan görmüyorum. AKP’nin geçmişteki kongrelerini hatırlıyorum. Birde şimdiki kongrelerini görüyorum. Arasında dağlar kadar fark var. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!  Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

                                                      06- 02 – 2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2282,87% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54