Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ANAYASA MAHKEMESİ GÜNDEMDE

ANAYASA MAHKEMESİ GÜNDEMDE


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Anayasa mahkemesi son zamanlarda verdiği kararlarla iktidarın hedefi durumuna geldi. Başbakan bir açılışta yaptığı konuşmada anayasa mahkemesi başkanı Haşim Kılıç’ı hedef almıştır. Anayasa mahkemesi çıkıyor milletin hakkını savunacağı yerde uluslar arası şirketlerin ticari hukukunu savunuyor. Herkes konumunu bilecek, sınırını bilecek” diyerek İlave etti! “Binlerce dosya beklerken, bunu aceleyle karara bağlamak kendilerini birinci mahkeme yerine koymak haksızlıktır. HSKY kararıyla böyle bir karar alınmıştır. Herkes yetkisini bilmeli. Bugün o cübbe sizi güçlü gösterebilir ama bu ülkeye zarar verir. Siyaset yapmak istiyorsan cübbeni çıkarır siyasetini yaparsın” diyor.

Biliyorsunuz Erdoğan twitteri yasaklamıştı. Anayasa mahkemesi bu yasağı kaldırdı. “Karara uyarız! Fakat karara saygı duymam” demişti.“Uluslar arası şirketlerin ticari hukukunu savunuyorlar” diyor.  Bu yasağın kaldırılmasında ticari durum göz önüne alınmamıştır. Vatandaşların özlük haklarının kısıtlanması göz önüne alınmıştır. Keza Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumunun insanları fişleme yetkisini de iptal etti. Bu iptal kararı da kamunun yararına olan bir karardır. Kişiye özel kanun çıkarıldığında, anayasa mahkemesi kişiye özel kanun olmaz demedi. O zaman anayasa mahkemesi iyi idi. Anayasa mahkemesi kamunun haklarını koruyan kararlara imza atınca mı kötü oldu? Bugün halk arasında en güvenilir kurum anayasa mahkemesidir. Aldığı bu iptal kararları ile bu kadar eleştiriyi hak etmiyor. Bu karar için paralel yapının işi diyenler dahi olmuştur. Anayasa mahkemesinin iptal kararı verme yetkisinin kaldırılmasını dahi söyleyenler olmuştur.

İktidar alelacele HSYK hakkında kanun çıkarıyor. Cumhurbaşkanı kanunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanması için matbaaya gönderdiği anda. İktidar acele ile atamaları yapıyor. Kimse buna bir şey söylemiyor. Aceleniz nedir? Diyen olmuyor. Neden bu kadar acele karar verdiniz diye anayasa mahkemesi suçlanıyor?  Bu yasa ile anayasa çiğnenmiştir. Anayasa mahkemesi anayasaya aykırı olan bir yasayı iptal etmiştir.

Yargı kararlarına saygı duymak öncelikler yasama ve yürütme organlarının görevidir. Bir ülkenin başbakanı yargının verdiği karara saygı duymazsa. Bu yukarıdan aşağı doğru gelir. Bakanlar, vekiller derken ta tabana kadar gelir. Böyle olunca da yargı saygınlığını ve güvenilirliğini yitirir. Hukukun üstünlüğü tartışılır hale gelir. Böyle durumlarda yargının yerini başka güçler alır. Tartışılır olan yargı kararları kökten yargılanır hale gelir. Neden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) en çok mahkûmiyet alan ülkeyiz? Bunu hiç düşünen yok. Her sene dünyanın parasını ödüyoruz. Yarın Ergenekon ve balyoz davalarından dolayı da para ödemek durumunda kalacağız.

Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar iktidarın hoşuna gitmese de vatandaşın en fazla güven duyduğu kurum anayasa mahkemesidir. Anayasa mahkemesi anayasanın bekçiliğini yapıyor. Şayet anayasa mahkemesi bu bekçilik görevini yapmamış olsa anayasa ayaklar altına alınır. Kamunun özgürlükleri kısıtlanır. İktidarlar kendi menfaatleri doğrultusunda kanunlar çıkararak kendilerini devamlı garanti altına alırlar. İktidarın eleştirdiği bu anayasa mahkemesi iktidarı kollar kararlarda almıştır. AKP hakkındaki kapatma davasında kollamayı görmüştür. Ayrıca MİT müsteşarının koruma altına alındığı kanunu iptal edebilirdi. Çünkü o yasa kişiye özel olarak çıkarılmıştır. Anayasa mahkemesi hedef alınarak yapılan eleştiriler hoş değildir. Gerginlik yaşanan bir ülkede, yargı üzerinde de tartışmalar başlarsa olaylar başka mecralara doğru sürüklenir. Onun için anayasa mahkemesinin eleştirilerine son verilmeli. Kamu yararına aldığı kararlara da saygı duyulmalıdır. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

14 – 04 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

 

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44