CaNeMrE


BALYALI İLE BANDIRMA’YI KONUŞTUK

BALYALI İLE BANDIRMA’YI KONUŞTUK


Dün, Bandırma Çelikspor Gar Cafe Mutfak Restoranda; 19.Dönem Demokrat Parti, Balıkesir Milletvekili Sayın Hüseyin Balyalı ile gazeteciler, yemekte bir araya geldiler. Bende bu yemekte, hazır bulundum. Daha ziyade, Bandırma’nın ve geçmiş siyasetin konuşulduğu bu sohbet ortamında, Sayın Balyalı, siyaset yaptığı dönem ile ilgili, önemli bilgiler verdi. Anılarını anlattı. Çocukluğunu, gençliğini, çalışma hayatını ve vekilliğini.

Su gibi geçen zaman sonunda, yine konuşulan konular ve zaman kadar, yemek sonrasında da, kendisiyle sohbetimiz devam etti. Aynı zamanda, sohbetimizin sonuna doğru gelen, eşi Ayşe Hanımefendiyi tanımak, güzel bir tesadüftü. Çağdaş ve modern Türk kadını, aynı zamanda eşinin en büyük yardımcısı ve destekçisi olması, zarafeti, kibarlığı ile sohbeti ayrıca güzeldi. İki güzel insana, teşekkür ederim. Onları tanımak benim için bir onur oldu.

Benim için bu tanışma, sohbet ve yemeğin, diğer güzel tarafına gelince.

Bir gün önce, gazeteci Zeki Karadeniz abim ile otururken, konu Bandırma ve siyasetten açılınca, Bandırma’ya hizmet etmiş, eski vekillerden bahsederken, konu eski Demokrat Parti Balıkesir Milletvekili, Halil İmre’den açılınca, bende kendisine; “Halil İmre benim büyük dedem olur dediğimde, gökte ararken yerde buldum seni” diyerek, büyük dedem hakkında bilgi talep etmesi ile birlikte, kendisine gerekli bilgileri verdim ve Bandırma Manşette dün itibarı ile yayınlandı. Kendisine de teşekkür ederim.

Eski Vekil Sayın; Balyalı ile sohbette ise konu; Demokrat Parti ve 1950′ den itibaren siyaset yapan ve Bandırma’ya önemli hizmetleri, faydaları olmuş büyük dedem; IX. Dönem Sivas, X-XI. Dönem Balıkesir Milletvekili, Bütçe komisyon üyesi ve XI. Dönem Bütçe Komisyon Reisliği yapan ve 1960 ihtilal inde tutuklanıp, Yassıada da yargılanıp; yine ‘Bütçe Komisyon Reisi’ olması nedeniyle, 10 yıl ceza alan ve Kayseri Cezaevinde yatarak, cezasını tamamlayan, daha sonra 1976’da basılan “Bir Ömür Üç Kitap” adlı kitabını, bir solukta okuyarak, kendisine hayran olan ve Bandırma’ya, önemli hizmetleri dokunan büyük dede’mden övgüyle bahsetmesi, beni mutlu ettiği gibi ailemizi de yakından tanıması, bir bakıma eski değim ile “komşuluk- ahbaplık” gibi kavramlar ortaya çıkınca, ikimiz adına da, harika bir sohbet oldu.

Tabi konunun öznesi siyaset ve Bandırma idi. Ayrıca bana, toplantı ve sohbete gelirken, vekillik dönemindeki çalışmaları, Bandırma’ya kazandırdıkları, Bandırma’nın İl olması için yapılan çalışmaları, belgeleri, Cumhurbaşkanı Demirel yine Başbakan Çiller ve Bakanlar ile bu konudaki yazışmaları, kurduğu irtibatları anlatarak, bir çok soruma da, cevaplar buldum.

En önemlisi; bana güvenerek ve samimiyetle şahsıma imzalayarak verdiği, yaptığı çalışmalar, Bandırma’nın gelişmesine ya da gelişememesine, neden olan olayların; neden ve sonuçlarını anlatıp, hazırladığı dokümanları şahsıma vermesi, onları diğer çalışmalarımın arasına koyarak; Bandırma adına, vekillik yaptığı dönemin önemli belgeleri, bilgileri artık benim için diğer önemli yazılarım ve kitaplarım arasında ve yanında yer alacaktır.

Biz önyargılı bir toplumuz.

İnsanları, görünüşüne, kıyafetine, boyuna-posuna, yüz yapısına, hatta somurtkanlığına bile kılıf uydurup, tanımadan gıyabında yargılayarak, hüküm veririz.

Siyasette böyle bir şey.

Sayın Balyalı ile yan yana otururken; bilgisine, anlatımına, olaylara hâkimiyetine, geçmişi, çocukluğunu, gençliğini, çalışma hayatı ve vekillik dönemini anlatırken; olayları yorumlaması, zaman ve mekan planlaması, hele eski Bandırma’yı anlatırken ne kadar duygulandığını görmek, beni de biraz gerilere de götürmedi değil. Tüm yaşananları neredeyse günü gününe, saati saatine anlatırcasına çok hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

Bandırma’ya hizmet etmiş, partili partisiz, bu şehre değer katmış, şahsiyetlere bende teşekkür ederim. Dediğim gibi önyargılıyız. Burun kıvırmaya, hadi canım sende, nasıl yapar, yapamaz, ne yapmış gibi toplumda genel kanı ve önyargılardan kurtulmalıyız.

İlerleyen dönemlerde, Sayın Balyalı ‘nın söylemi gibi; Bandırma hakkında siyaseten önüne çıkan, ayağına dolanan, iyi şeyler yapan, yapamayan kişiler mutlaka ‘tarihin tozlu sayfalarında’ yer alacaklardır.

Kendisinin uygun gördüğü, onay verdiği konulardaki anılarını, yine dün yemekte konuşulanların haricinde, siyaseten, politik anlamda, tarihe ışık tutmak, yine güzel şehrimizin önünü tıkayan, engellerin; neden ve sonuçların analiz edildiği yazı yazmak isterim ama; sayın vekilimin onay vermesi ile bu mümkün olacaktır.

Kendisine ve eşine, ailesine; samimiyet, yakınlık ve sevgileri için teşekkür eder, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Güzel bir sohbet oldu, Bandırma’ nın Arnavut Kaldırımlı sokaklarında yürüdük adeta.

Geçmişe giderek…

Bir solukta, nasıl geçti zaman?

Hem konuşma ve sohbet;

Hem de, hayat dediğimiz kavram.

Saygılarımla.

Can Emre

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44