Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


Bana göre çürük ceviz

Bana göre çürük ceviz


    Son zamanlarda karşılaştığım bazı durumlara isim koymakta zorlanıyorum. Yazdığım yazıların bir şekilde bir yerlere ulaştığını ve daha fazla insanın yararına olacak şekilde güzel işlere dönüştüğünü hayal etmek istiyorum. Ancak ülkemizde önemli olarak gördüğüm iki konuya dair düşüncelerimi yazıya aktarırken geçen zaman içerisinde iki konu için de güzel gelişmeler duymak, okumak isterdim.

    O halde bu yazı için konuyu en iyi özetleyecek cümleyi yazarak devam etmek istiyorum: Bu yazıda bir iyi bir de kötü haberim var. Güzel olanı şu ki, 17 Kasım 2018 Cumartesi tarihli ?1 Kuruşunuz Nerede ve Kimin Cebinde?? başlıklı yazımda nakit alışverişlerde para üstü olarak verilmeyen 1 kuruşun akıbeti hakkında yazmıştım. Tesadüf mü desem, gerekliliğin sonucu mu desem bilemiyorum ama geçen gün bir hamburgercide para üstü içinde iki tane 1 kuruş verdiler. Nakit alışverişlerimizde para üstü olarak 1 kuruş almaya alışkın olmadığımızdan bu durumu yaşamak beni hem şaşırttı hem de mutlu etti. E ne demeli? Elimize hakkımız olan daha nice 1 kuruşun geçmesi dileğimi buraya bırakıyorum.

     Şimdi ise bir benzetmeden yararlanarak kötü olan haberi açıklayalım: Bahsedeceğim proje ilk duyulduğunda dışı sağlam duran bir cevize benziyor ama onu şöyle elinize alıp incelerseniz üzerinde bir kurdun açtığı deliği görüyorsunuz ve cevizi kırıp sağlamlığını test etmek ihtiyacı duymadan onu bir kenara fırlatıyorsunuz. Duyduğum bu haber daha sonra iyi neticeyle sonuçlanırsa ?ki hiç sanmam-buraya dönüp gerekirse onu kutlar, bu projeyi hazırlayanların emeğine sağlık demeyi de bilirim. Ancak şu anda ülkemizde daha önce gerçekleşen başka projeleri de göz önüne alarak bu haberdeki projeyi maalesef ön yargıyla ?doğa için uygunsuz? bir proje olarak yorumluyorum.1 Mayıs 2018 Salı tarihli ?Türkiye´nin Maldivleri Salda Gölü? başlıklı yazımda Salda´nın çok değerli kayaçlardan oluştuğunu ve dünyada nadir bulunan yapıya sahip olduğundan bahsedip kirlenme tehlikesi altında olduğunu ve gölün sularının tarımda sulama amaçlı kullanımına son verilmesi gerektiğini yazmış ve koruma altına alınması gerektiğini duyurmak, anlatmak istemiştim. Şubat ayının ilk günlerinde ise bu değerli doğal harikamız hakkında bir haberle karşılaştım. Çevre ve Şehircilik Bakanının yaptığı açıklamaya göre Salda Gölü´nü ve çevresini korumak adına göl ve çevresi  özel çevre koruma bölgesi ilan edilecekmiş bu cevizin kabuğunun sağlam görünen kısmı.Ancak açıklamada bahsedilen projeyi söyle bir incelediğinizde cevizin içinin sağlam çıkmayacağını anlıyorsunuz.Çünkü Salda, millet bahçesine dönüştürülmek isteniyor. Proje kapsamında bisiklet yolları, otopark, mescit, festival alanı, tuvalet, konaklama amaçlı kullanılacak bungalov ev, kafeterya, yürüyüş yolları gibi birçok yapı inşa edilecek. Yaklaşık 300 bin metrekarelik alanın ?Salda Millet Bahçesi? olması üzerine hazırlanan projeyi doğaya zarar verecek bir proje olarak yorumluyorum. Doğal varlıklarımız üzerine uygulanacak en iyi projenin onlara hiç dokunmamak ve uzaktan seyretmek olduğunu düşünüyorum. Sizlerin de fikirlerini merak ediyorum, bu konudaki düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44