Erdem Özcan "iz bırakanlar"


BANDIRMA’da TRAFİK ne ALEMDE?

BANDIRMA’da TRAFİK ne ALEMDE?


İnsanlar çoğaldıkça, motorlu araç sayısı da giderek arttıkça dünyanın her yerinde olduğu gibi trafik sıkışıklığı diye bir olgu şehrimizde de elbette her zaman olacaktır.

Yok, öyle bas gaza, hiç durmadan gitmek nerede görülmüş…

Trafik lambaları yaya ve araçların belli bir düzende hareket etmeleri için vardır.

Önemli olan, trafiği eziyete dönüşecek problemler yaşatmadan düzene sokarak hayata geçirebilmektir.

Bunun için trafikle ilgili neler yapabiliriz derken önce konuyla ilgili çok iyi araştırma, gözlem ve inceleme yapıp ondan sonra karar verilip, sonunda gereken hangisi doğruysa o yapılır…

30 yıl öncesine kadar Bandırma’da tekyönlü sokak ve cadde hemen hemen hiç yoktu.

Daha sonra araç sayısında görülen artış nedeniyle birçok sokak ve cadde tek yönlü düzenlendi. Ardından gözle görünür bir rahatlık sağlanmıştı.

Işıklı kavşak nasıl düzenlendi.
Yıllar önceydi; artan araç sayısına göre ışık süreleri ayarlanması gerekiyordu.  Bunun için birkaç ay bir zabıta görevlisi belirli saatlerde gözlem yaparak araçların hangi saatlerde daha çok, hangi saatlerde daha az hangi yöne gideceklerini tespit etmişti.

Yıllar önce yapılan bu uygulama bu yıl içinde yeniden yapılmış olmalı ki ışıkların süreleri artan trafik yükü nedeniyle yeniden ayarlanmış.

1950-1960’lı yılların 300 at arabası yerini artık motorlu araçlar almıştı.

İnsanlar çoğaldıkça buna bağlı elbette araç sayısının da giderek artacağına göre dünyanın her yerinde olduğu gibi Bandırma trafiğinde de mutlaka 24 saat olmasa da belirli gün ve saatlerde trafik yoğunluğu olacaktır demiştim.

ESKİYE BİR BAKIŞ

 Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar tam 9 ana cadde araç trafiğine açıktı.

Ve daha sonra araç trafiğine açık olan 9 cadde kapatılıp trafiğin yükü kent merkezinde sadece 4 ana caddeye verildi.

Daha önce iki yönlü çalışan İnönü Caddesi, ışıklı kavşakla Tekel Meydanı bölümü ile Cumhuriyet Caddesi tek yönlü olarak düzenlendi.

Bilenler mutlaka olacaktır…

Tabi kapatılan caddeler laf olsun diye kapatılmamıştı.

Giderek artan nüfus nedeniyle yaya trafiğinde de önemli arışlar olmaya başlamıştı. Onun için yayalara rahat yürüyecekleri alanların açılması gerekiyordu.

Ticaret Odası temsilcisi olarak trafik komisyonu üyeliğim sırasında Durgut Ergin belediyesinin getirdiği teklifte 9 caddenin araç trafiğine kapatılması vardı. İlçe trafik komisyonunda görüşülürken ben ve Karayolları temsilcisi Ramazan Koç ile birlikte destek vermiştik. Kaymakam Mehmet Çapraz’ın sıcak bakmamasına rağmen ikna etmek için yaptığım görüşme sonunda önce Kaşif Acar Caddesi’nin Sevgi Yolu bölümü kapatılacak, faydalı olursa diğer caddeler de araç trafiğine kapatılıp yayalara açılacaktı.

Neresiydi bulunlar:

 İstiklal Caddesi’nin İnönü Caddesi’nden Elektrik fabrikası istikametine olan bölümü, Cumhuriyet Caddesi Palas Kahvesi önü, Kaşif Acar’ın Sevgi Yolu bölümü, Hükümet Caddesi, Şehit Süleyman Bey Caddesi, Pazar Caddesi, Çorapçı Sokağı, Saatçiler Sk. ve Sunullah Caddesi…

Kaymakam Bey sözünde durdu ve Sevgi Yolu’nun yeni düzenini beğenince diğer 9 cadde ve sokak ta araç trafiğinin kapatılmasına onay vermişti.

Hal böyle olunca kapatılan 9 caddenin araç trafik yükü 5 ana caddenin sırtına binmiş oldu.

Atatürk Caddesi, İnönü, Ordu, Cumhuriyet ve Kaşif Acar caddeleri.

Buna rağmen bugün bile 5 ana caddede trafik akıcı bir şekilde devam ediyor.

Geriye özellikle ikinci sıraların neden olduğu sıkıntıyı gidermek kalıyordu.

Defalarca söylendi yazıldı…

İnönü  Caddesi ışıklı kavşak ve Tekel meydanı arası hem iki yönlüydü hem de iki yönde de park yapılabiliniyordu..

Önce tek yönlü yapıldı, sonra da park yasağı getirildi ve şimdi 3 şerit tek yönlü olarak daha faydalı oldu. Cumhuriyet Caddesi de böyleydi.

Onun için kent merkezi 2 önemli caddesi olan Atatürk ve Ordu Caddelerine hiç olmazsa tek yönü park yasağı getirilmeli. Uygun yerlere cepler yapılarak kısa süreli duran araçlar duraklama yapabilir.

Balıkesir Milli Kuvvetler Caddesi de böyle…

Tabi yapılacak yeni düzen etkili denetim olması şartıyla başarılı olur.

Özellikle kalabalık saatlerde saniyeler içinde ikinci sıraya duraklama yapan araçlar nedeniyle akan trafik duruyor ve kuyruk oluşuyor.

Erdek bunu başardı…

Hükümet Caddesi’nde daha önce eziyete dönen parklanmalar nedeniyle kilitlenen caddeye getirilen park yasağı sayesinde trafik akıcı hale geldi.

Bunu Erdek başardığına göre Bandırma da başarmalı…

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55