Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BAŞIN SAĞ OLSUN TÜRKİYEM

BAŞIN SAĞ OLSUN TÜRKİYEM


Soma kömür işletmelerinde meydana gelen elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Allah yaralı kurtulanlara acil şifalar versin. Bu yazıyı yazmaya başladığımda 274 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladılar. Fakat halen ulaşılamayan galeriler olduğu söyleniyor. Allah kurtarılmayı bekleyenlerin yardımcısı olsun. Türkiye’mizin başı sağ olsun Allah böyle kazalardan ülkemizi korusun. Böyle can pazarının yaşandığı yerde, üzüntüyü ve sevinci bir aradan yaşadık. Bir tarafta yakınları için ağlayanlar. Ayni karede yakılarının ocaktan sağ çıktığını görenlerin, sevincini ayni anda yaşadık. Somaya gitmiş bir arkadaşımdan dinlediklerim karşısında dehşete kapıldım. Ocaktan cesetleri çıkaran iki kişi ile görüşmüş. 151 kişinin hayatını kaybettiği söylendiğinde. Biz ikimiz 150 ceset çıkardık demişler. İkinci yangının çıktığı saate kadar, tahminim saat 03 civarı idi demiş.  Hayatını kaybedenlerin sayısı çok yüksek demiş.

   Seneler önce Zonguldak kozlu kömür işletmelerinde meydana gelen kazadan sonra Erdoğan bu mesleğin kaderinde var böyle kazalar demişti. Maalesef bu kazada hayatını kaybedenler. Eceli kaza neticesinde hayatlarını kaybetmişlerdir. Bir iş yaparken tedbirini almadan o işe koyulur ve kaza olursa buna eceli kaza denir. Alın yazısı ve kader birisinin başına bir iş geldiğinde kaderi öyleymiş derler. Trafikte hız sınırının sınırlı olduğu yerlerde bu hız sınırına uyma kaza yap sonrada kaderi öyleymiş denilsin. Kadere inan fakat kaderi belirlemek senin kendine bağlıdır. Bir söz vardır. Eşeğini sağlam kazığa bağla. Ondan sonra Allaha tevekkül et derler. Kazanın oluşunu trafo patlaması dediler. Somaya gidip gelen arkadaşım söyledi. Kullanılan trafo 40 senedir kullanılıyormuş. Trafo neden patlar aşırı yüklenmeden dolayı patlar. Soma kömür işletmelerinde olan bu kaza trafo patlamasından ise aşırı yüklenme olmuş demektir. Kıştan çıkıldı. Kışa girilirken aşırı yüklenmeyi kabul edebiliriz. Şu anda aşırı yüklenme yapılacak bir durum olmaması gerekir. Yalnız işletmenin stokları mahalli seçimlerde eritilmiştir. Şimdi önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Seçimlerde yaz aylarında dahi kömür dağıtıldığını hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi içinde kömür dağıtılacaktır. Aşırı yüklenme bundan dolayı olmuş olabilir.

CHP 7 ay önce kömür ocaklarında inceleme komisyonu kurulması için önerge vermiş. Ancak bu önerge meclis başkanlığı tarafından Nisan ayında gündeme alınmış. Bu önergeye CHP, MHP ve BDP evet oyu vermiş. AKP kendi çoğunluğu ile bu önergeyi ret etmiş. Biz yaparsak olur. Biz biliriz havalarında olanlar. Muhalefetin hiçbir önergesine önem vermeyen iktidar, bu önergeye de önem vermemiş. AKP milletvekili Şamil Tayyar “CHP önergesinin arkasında durmadı” diyor. Ret edilmiş önergeye ne yapılabilinir? Erdoğan ise “meclisi çalıştırmamak için o önergeyi verdiler” diyor. Ayrıca “CHP’nin önergesinde Soma’dan bahsedilmiyor” diyor. Hayatta en çok hata yapan çok biliyorum diyenlerdir.

Belki de ülkemizin başına gelen böyle kazalarda en çok can kaybı olan kazadır. Gazetecinin birisi “bu şirket bu şartlarda çalışmaya devam edecek mi” diye soruyor. Başbakan 1862 İngiltere de, 1906 Fransa da, 1907 de ABD de meydana gelen maden kazalarında kaç kişinin öldüğünü söyleyerek cevap veriyor. O zamanın şartları ile bu günün şartlarının ne kadar gelişmiş olduğunun farkında değil her halde. 100 seneden fazla bir zaman önce olmuş kazalarla bu gün kazaları mukayese edilemez.

Biliyorsunuz kozlu kömür işletmelerinde daha önce olan bir kazadan sonra Ömer Dinçer “ hayatlarını kaybedenler için çok güzel öldüler” demişti. Şimdi biriside şöyle diyor. “ Camilerde salaları veriliyor. İmam hatiplerde hatimleri okunuyor” diyor. Bununla mı övünüyorlar. Ölenlerin arkasından sala vermek hatim okutmak. Devletin görevi değildir. Aileler ölülerinin arkasından gerekeni yapar. Devletin görevi orada çalışanları ölmemeleri için gerekli tedbirleri almaktır.

Can pazarının yaşandığı bir yerde insanları teselli etmek çok zordur.  Korumalardan birisi bir genci yerde tekmelemesin çok çirkin bir olaydı. Soma iki gündür kan ağlıyor. Bizlerde onlarla birlikte ağladık. Bütün ülke yasa içersinde. Bu olayla dünyaya rezil olduk. Türkiye maden işini bıraksın diyen ülkeler olmuş. 15 yaşındaki bir çocuğun kömür ocağında ne işi var. Bir baba çocuğunu arıyordu. Birisi sordu kaç yaşında diye 15 yaşında dedi. Nasıl olur bu yaştaki birisinin ne işi var, diyince. Korktu her halden ki. Yaşını tam bilmiyorum falan demeye başladı. Hepimizin gideceği yer bellidir. Topraktan geldik! Tekrar toprağa gideceğiz. İnsanı en çok üzen ölüm sabah evden çıkıp da, aradan biraz zaman geçtikten sonra ölüm haberinin gelmesi çok üzücü oluyor. Hasta yatağında yatan birisi için insan kendisini hazırlıyor.

Somada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah rahmet etsin. Bu acı kolay unutulacak bir acı değil. Soma halkına başsağlığı diliyorum. Ülkemizin de başı sağ olsun. Allah böyle acıları ülkemize göstermesin. Bir avuç kömür için hayatını hiçe sayıp çalışma durumunda kalanlara kolaylıklar versin. Bir işçiye sordular yine ocağa girecek misin? Girmeyip de ne yapacağım? Borcum var, dedi. Bu yazıyı yazmak için çok zorlandım. Başıma ağrılar girdi. Daha yerin altında 300’ze yakın vatandaşımız var. Uzun zamandır da hiç canlı çıkan olmamış. Yarabbi bizlere bir mucize bahşet. Saygılarımla.

                                                                                                      Mustafa KOÇAL

      15-05- 2014

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44