Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BAŞKANLIK SİSTEMİ FİİLEN BAŞLAMIŞTIR

BAŞKANLIK SİSTEMİ FİİLEN BAŞLAMIŞTIR


 

Parlamenter bir sistemde ve demokrasinin varlığından söz edilen bir ülkede. Cumhurbaşkanı başbakana görevi bırakmasını isteyemez. Ancak başkanlı sisteminin ve demokrasinin olmadığı ülkelerde bu olay olabilir. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanın ancak meclis tıkandığında, parti başkanlarını toplar tıkanıklığın giderilmesini isteyebilir. Meclisin görevi ayrıdır. Cumhurbaşkanının görevi ayrıdır. Bu olay bana göre anayasa ihlalidir. Cumhurbaşkanının bir partinin Merkez karar kurulunu toplama yetkisi yoktur. Bu doğrudan partinin içişlerine müdahaledir. Bu son yapılan olay doğrudan doğruya başkanlık sistemine fiilen geçmektir. Anayasa mahkemesinin kararını tanımamak da bunun bir parçasıdır. Pekiyi başbakan istifa etmiyorum deseydi. Benim görevi bırakmamı ancak meclis tayin eder deseydi. Ve mecliste güvenoyuna gitseydi ne olacaktı? Tabi bu ancak demokrasinin olduğu bir ülkede olur. Devamlı demokrasiden bahsederler. Kendi partilerinde demokrasi olmayan bir iktidardan demokrasinin varlığından söz etmesi inandırıcı olamaz.

Cumhurbaşkanı İstanbul da katıldığı toplu açılışta yaptığı konuşmada, başkanlık sistemine geçildiğini ima etti. Avrupa birliğinin vizelerin kaldırılması için. Türkiye´nin yapmasını istedikleri bazı yaptırımları kabul etmeyen cumhurbaşkanı Avrupa birliğine rest çekti. Yalnız bir maddesini dile getirdi. O madde de terör kanununun değiştirilmesidir. ?Teröristlere çadır kuracaksınız. Bizden terörle ilgili kanunda değişiklik isteyeceksiniz. Siz yolunuza biz yolumuza diyerek? Avrupa birliğine rest çekti. Bu Avrupa birliğine sıcak bakılmadığının göstergesidir. Çünkü Avrupa birliğinin istediği yaptırımlar iktidarın işine gelmiyor. Yargı bağımsızlığının sağlanması, basın özgürlüğünün sağlanması gibi maddeleri değiştirmek. İktidarın işine gelmiyor. Avrupa birliğine de girmeyiz. Suudi Arabistan ve Katar ile daha sıkı fıkı oluruz. Nasıl olsa İslam ülkeleri ordusu kuruldu. Bizde ülke olarak onlarla kol kola oluruz. Suudi Arabistan´a nasıl olsa üst kuruyoruz. Kendi ülkemizin savunmasını halettik. Şimdi başka ülkelerin savunma görevini üslendik. Güler misin, ağlar mısın? IŞİD Kilise yağmur gibi roket yağdırıyor. Elimiz kolumuz bağlı ancak obüs topları ile karşılık verebiliyoruz. Davutoğlu neden görevden alındı? Davutolu zaruretten dediğine göre mecbur bırakıldı demektir. Fakat Davutoğlu ile cumhurbaşkanı arasında soğukluk olduğu belli idi. davutoğlunun söylediği bir şeyi. İkinci gün cumhurbaşkanı tam tersini söylüyor idi. Birde başkanlık konusunda anlaşamıyorlardı. Cumhurbaşkanı başkanlık sistemi dedikçe, Davutoğlu başkanlık sistemi gündemimizde yok diyordu. Baktı olmuyor. Yarı başkanlık olabilir demeye başladı. Baktı yine olmuyor. Başkanlık sisteminden bahsetmeye başladı. Cumhurbaşkanı ile aralarında ki sorunun başkanlık sistemi olduğu şuradan belli. Çünkü cumhurbaşkanı İstanbul da ki toplu açılışta yaptığı konuşmada öncelikler başkanlık sistemine değindi.

İster misiniz şimdi doğudaki terör olaylarının başlamasının sebebi başbakanıdır desinler?  Sonra Suriye ile bu kadar gerginliği yaratan başbakandı. Şam da Cuma namazı kılacağız diyen odur. Rus uçağının düşürülmesi onun yüzünde olmuştur. Diyerek bütün olumsuzlukları Davutoğluna yıksınlar.

Yukarında Avrupa birliği terörle mücadele yasasında değişiklik istiyor dedim. Bunu millette öyle yanlış lanse ediyorlar ki. Bize kimse PKK ile mücadele etmeyin demiyor. Diyemezlerde bu bizi meşru savunma hakkımızdır. Avrupa birliğinin söylediği şudur. Birisi tutuklandığı zaman veya tutuklamak için. Önüne gelene terör örgütüne yardım etmek. Terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanıyorlar. Genelkurmay başkanını dahi bu suçlama ile tutuklamadılar mı? İşte Avrupa birliğinin değişiklik istediği budur. Önünüze geleni böyle suçlayamazsınız diyorlar. PKK ile mücadele etmeyin demiyorlar ve diyemezlerde. Amma iktidar millete sanki PKK ile mücadelemize müdahale ediyor gibi anlatıyor.

Geçen yazılarımda defalarca yazdım. Bu kadar sorun varken. Kendi menfaatlerini düşünüyorlar dedim. Bakın Kilis halkı isyanlarda. Ölüyoruz bizi kurtarın diye feryat ediyorlar. Bir şey yapabiliyor muyuz?  PKK ile mücadelede devamlı şehit veriyoruz. Bunlar varken cumhurbaşkanı ben seni beğenmiyorum. Görevini bırak diyor. Ülkenin tek sorunu başbakanlık sorunu imiş gibi başbakana görev bıraktırılıyor. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var. İktidarın uğraştığı şeyler. Ülkenin sorunu değil. Kendilerinin menfaati olan sorunlardır.

Artık başkanlık sistemi ile yönetiliyoruz. Başkanlık sistemi fiilen başlamıştır. Ancak iş resmileştirmeye kalmıştır. Baskın bir erken seçim kararı verebilirler. Başkanlı sisteminin resmileşmesine izin verilirse işte o zaman ülkenin durumu iyice kötüye gider. Bu günleri dahi ararız. Buna ya alışacağız! Ya da ülkeyi aydınlığa çıkaracak yolu bulacağız. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu cumhuriyetçiyim, Atatürkçüyüm, laikim diyenlere!   

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 07- 05 ? 2016 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44