Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BAŞKANLIK SİSTEMİ ÖZLEMİ

BAŞKANLIK SİSTEMİ ÖZLEMİ


29 Ekim 2012 cumhuriyet bayramını ulusta ilk Türkiye büyük millet meclisinin açıldığı yerde kutlamak isteyenlere izin verilmedi. Buraya girişler barikatlarla kapatıldı. Arbede çıktı. Dönemin cumhurbaşkanın Abdullah Gül valiye barikatları kaldırın diyor. Barikatlar kaldırılıyor. Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan o gün şöyle diyor. ?Bu ülke bu günlere çift başlılıkla gelmedi? diyor.

Cumhurbaşkanının o hareketine tepki gösteriyor. Bunun anlamı benim görevim ayrı. Sizin göreviniz ayrı anlamına geliyordu. Gel oldu git oldu. Tayyip Erdoğan başkanlık sistemini gündeme getirdi. Kurulmuş olan anayasa uzlaşma komisyonu AKP´nin başkanlık sistemi üzerinde diretmesi neticesinde dağıldı. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ben milletin oyları ile seçildim diyerek. 7 Haziran seçimlerinde parti genel başkanı gibi mitingler yaptı.

Verin 400 milletvekili bu işi rahatlıkla halledelim diye AKP´ye oy istedi. Olmayacağını anlayınca 330 milletvekiline düştü. Amaç anayasayı referanduma götürmek idi. Oda olmadı. 258 milletvekili çıkardılar. Başkanlık sistemini unutmuşlardı. 1 Kasım seçiminde 317 milletvekili çıkarınca. Yine başkanlık sistemi gündeme geldi. Ve ülkede başkanlık sistemi fiilen uygulanmaya başladı. Geriye artık başkanlık sisteminin resmiyet kazanmasına kaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu cumhurbaşkanın başkanlık sistemi demesine rağmen. Gündemimizde başkanlık sistemi yok diyor. Cumhurbaşkanı ise iki başlılıktan bahsediyor.

Başbakan askeri anayasayı değiştireceğiz. Anayasayı milletimize danışarak yapacağız diyor. Yeni anayasanın referanduma götürüleceğini söylemiş oluyor. Tabi bunun için nereden destek isteyecekleri belli değil. AKP 2002 den beri askeri anayasayı değiştireceğiz diyor. Bir türlüde anayasanın değiştirilmesine önem vermiyor. Fakat bu sefer başkanlık sistemi için yanıp tutuşan cumhurbaşkanının isteği doğrultusunda yeni anayasa gündemden düşmeyecektir. Ülkenin bu günkü durumu göz önüne alındığında anayasadan önce birçok soruları bulunmakta dadır. Hem ülke içersinde, hem de ülke dışında bir sürü sorun hükümeti bekliyor. Böyle bir dururumda anayasa değişikliğinin gündemde tutulması sorunların devamlı ertelenmesi, sorunların ciddiye alınmadığının göstergesidir. Doğuda her gün şehitler veriyoruz.

Büyük devletiz diyoruz amma. Bir ilçeye dahi giremiyoruz. Rusya ile sorunlar gittikçe büyüyor. Suriye sınırının güvenlik altına alınacağı sözü verildi. Irak Musul da ki birliğimize takviye yapılmasını öne sürerek Türkiye işgalcilikle suçlamaya başladığı gibi. Tehdit etmeye başladı. Askerlerimizi vurmak için ırak ordusunun emir beklediği söyleniyor. Rusya Türkmen mevzilerin vuruyor. Ak deniz deseniz bir curcunaya döndü. Her milletten gemiler ak denizde birbirini kolluyor. Bu kadar karmaşanın içersinde biz başkanlık sistemi ile uğraşıyoruz. Belki bu sorunları gündemden tutmamak için. Başkanlık sistemi ile milletin dikkatlerini buraya çekmek istiyorlar olabilirler. Cumartesi günü yine üç şehit verdik. Ülke bu acılara daha ne kadar tahammül edecektir.

Artık canımıza yetti. Üzüntüden kendimizi dahi unuttuk. Şaşkın ördeğe döndük. Ne yapacağımız şaşırdık. Rusya´nın gündemde tutmaya çalıştığı. Türkiye IŞİD´ tan petrol alıyor iddialarının üzerine. Şimdi birde İran devreye girdi. Elimizde belgeler var. Türkiye´nin elinde belge yoksa. Bizde var biz gönderelim diyor. Olaylar lehimize gelişmiyor. Her geçen gün karanlık bir tünele doğru ilerliyoruz. Piyasalar kan ağlıyor. Kış kapıya dayandı. Ya Rusya doğalgazı keserse halimiz ne olacak diye. Vatandaşlar endişe içerisindeler. Rusya´nın doğalgazı kesmesi demek, kullandığımız doğalgazın % 55 eksilmesi demektir. Geri kalan doğalgaz ile ne yapacağız. Çünkü elektrik üretimimizin % 48´ni doğalgaz ile üretiyoruz. Elektrik olmazsa sanayi durur. Birde elektrik sıkıntısı çekmeye başlayacağız. Nereden bakarsan bak çıkmaza doğru gidiyoruz.

Millet yarınına güvenle bakamıyor. Endişe içerisinde. Doğuda güvenlik güçlerimiz bizlerin rahatı için. Hayatlarını ortay koyuyorlar. Allah güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin. Onlara dua etmekten başka çaremiz yok.  Ülke yönetim saldım çayıra Mevla´m kayıra düşüncesi ile gidiyor. Nereye kadar gider Allah bilir. Bizi hem kış,  hem de soruların çok olduğu bir dönem bekliyor. Allah yardımcımız olsun. Bilhassa kış olması hasebi ile fakir fukaraya Rabbim kolaylıklar versin. Böyle karmaşık durum varken. Başkanlık sisteminin gündemde tutulması yanlıştır. İktidarın vakit geçirmede bazı sorunlara çare bulması gerekir. Bilhassa Rusya konusu çok önem arz etmekte dedir. Buna bir an önce bir çıkar yol bulmalıdırlar. Şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sevenlerine sabırlar versin. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 07 ? 12- 2015 Mustafa KOÇAL    

   

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44