Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


BİR ASIR ÖNCEKİ ALIŞKANLIKLARINI SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR

BİR ASIR ÖNCEKİ ALIŞKANLIKLARINI SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR


Ne yazık ki son yıllarda sık sık karşı karşıya kaldığımız siyasi ve ekonomik dayatmalardan birisini daha gördük. Aslında Avrupalıların deyimiyle MÜSLÜMAN TÜRKLERE dönük siyasal ve ekonomik dayatmalara baktığımızda Osmanlının son dönemleri de dahil olmak üzere son 150 yıllık tarihimizin içinde rahatlıkla görebileceğimizi düşünüyorum

   Örneğin 1905 yılında padişah Abdülhamit’e yapılan suikast girişiminde sorumlu olarak yakalanan Ermeni teröristlerin serbest bırakılıp Avrupa ülkelerine iadesi için yapılan ve bunda da başarılı olan Avrupa başkentleri baskılarını bu gün yaşadığımız 10 elçi olayında da görüyoruz.

     Yine geçmiş tarihimize baktığımızda özellikle ll. Meşrutiyet öncesinde ( Temmuz 1908 ) gerek Avrupa gerekse Balkanlar ve İstanbul’da yaşanan olayları hatırladığımızda başta Fransa, İngiltere ve Rusya tarafından olmak üzere Osmanlı yönetimi üzerine yapılan siyasal dayatmalar sonucu inanılmaz bir kaosun oluşturulması ile ll. Meşrutiyete giden yolun açıldığını görüyoruz.

    Osmanlının son dönemleri diyebileceğimiz 1875- 1918 yıllarını kapsayan dönem için o dönemi yaşayan ünlü tarihçilerimizden Cemal Kutay,

 Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarını anlattığı “Trablusgarp’ta Bir Avuç Kahraman” isimli kitabının ön sözündeki paylaşımında yazdıklarını bu bağlamda değerlendirelim istiyorum. Şöyle diyor yazarımız;

     “Trablusgarb’ın getirdikleri içersinde büyük bir hayal kırıklığı vardı. Çünkü biz, meşrutiyeti ilan edince Batı’nın güvenini kazanacağımıza, hakkımızdaki olumsuz düşüncelerin mutlakiyet rejiminden kopup geldiğine inanıyorduk. İtalya’nın saldırgan düşüncesini bilmekle beraber Tunus, Fas ve Cezayir’den sonra elimizde kalmış son Afrika beldesini 24 saatlik bir ültimatom sonrası işgal edeceğini hatırımıza getirmiyorduk”

   Bu kez aynı kitabın 11. sahifesine bakalım ve Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün kendisinden Trablusgarp anılarını yazmasını istediği Fuat Bulca’nın yazdıklarına dikkatimizi çevirelim.

  “İkinci Meşrutiyet bir heyecan içinde ilan edilmişti. Rejimin değişmesiyle devleti ve milleti üzen yıllanmış bütün dertlerin sihirli bir değnekle dokunulmuşçasına ortadan kalkacağına inanıyorduk. Hayal kırıklıkları gecikmedi. Önce Avusturya, Bosna Hersek’i sınırlarına kattı. Yunanistan ise Grit benimdir dedi. Bize kucak açıp yardım beklenirken tam tersine gerçek anlamda derlenip toparlanmamızı önleyecek güçlükler önümüze yığılmaya başladı.” 

  Ve Trablusgarp, Balkanlar derken birinci dünya savaşı ve sonrasında Osmanlıyı parçalayıp bitirdiler ama sonrasını hesaplayamadılar. Demem o ki Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu önleyemediler. Daha doğrusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün güçlü liderliği ile genç Türkiye Cumhuriyetinin güçlü temeller üzerinde yükselişine karşı bir şey yapamadılar.

    Özellikle ll. Dünya savaşı sonrası soğuk savaş gibi değişen dünya siyaseti ile beraber eskiden olduğu gibi yine ülkemizin siyasal ortamına girmeye başladıklarını görüyoruz. Ne yazık ki ülkemize dönük bu işler şu son elçilik olayında olduğu gibi hala devam ettirilmek isteniyor.

    Unutmayalım ki dünya kurulduğundan bu güne insanoğlunun içinde bulunduğu tüm sorunlara baktığımızda genel olarak birbirlerinin benzeri olaylar dolarak görüyor konu uzmanları. Sanıyorum şu son elçilik olayında Türkiye uluslar arası hukuka uygun olarak son derece sert bir çıkış yaparak hiçbir olumsuz gelişmeye meydan vermeden sorunu adeta kökünden çözme başarısını göstermiştir.    

     Sonuç olarak sadece bu son olayda değil, Türkiye Cumhuriyeti olarak son zamanlarda başta Suriye, Libya, Doğu Akdeniz’ de gelişen olaylar olmak üzere ortaya koyduğu açılımlara baktığımızda geçmişte yaşanan olayları iyi analiz eden, dersini iyi çalışan, hukuku da ön plana alarak cesaretli bir siyaset yürütmeye çalıştığını görüyoruz. Bunda ne kadar başarılı veya başarısız olacağız bunu da zaman içinde göreceğimizi düşünüyorum. Dilerim Türk Milleti olarak bizler kazanır, mahcup olmayız diyorum.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55