İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


BOSTANCI SAHİLLERİNDE GÖRÜLEN BALIKLARIN KARAYA VURMASI OLAYI DEPREM BELİRTİSİ Mİ?

BOSTANCI SAHİLLERİNDE GÖRÜLEN BALIKLARIN KARAYA VURMASI OLAYI DEPREM BELİRTİSİ Mİ?


İstanbul´ da Bostancı´ dan Kartal´ a kadar olan 16 km lik geniş sayılabilecek bir sahil kesiminde gözlemlenen vatos, kalkan, kalamar gibi bazı deniz canlılarının kıyıya vurması olayları, ilk bakışta adı geçen bölgenin yakından geçen fay hatlarında, deprem öncesi, depreme hazırlanan fay düzleminin açılmaya başlaması aşamasına ulaşıldığını çağrıştırdığı için çok önemli ve ciddiye alınıp iyice araştırılması gereken ivedi bir konudur.

Büyük bir depreme çok kısa bir süre kala, depreme hazırlık yapan fay hatlarında bir takım fiziksel ve kimyasal değişimler gözlenir, yüzyıllardır hareket etmeyen fay hatları çalışmaya başlar.

Fay düzlemindeki kayaçların birbirine sürtünmesi sonucu üretilen kaya unu=milonit fay düzleminden dışarı fışkırtılmaya başlar. Marmara deniz tabanındaki kayaçların cinsleri nedeni ile bu milonitin rengi gri-kurşunu bir renktir. Milonit´ in denize yayılması sonucu sahil kesimlerinin bazı yerlerinde deniz suyunun rengi, sanki denize torba torba çimento boşaltılmış gibi gri-kurşuni bir renk alır.

/resimler/2017-12/25/0858272968138.jpg

Fay düzlemlerinin birbirine sürtünmesi sonucu ani sıcaklık artışı olur. Bu sıcaklık artışı yakın civarındaki deniz suyunu anında ısıtır hatta kaynatır. Fay düzleminde oluşan kılcal çatlaklardan (mikro tansiyon çatlakları) deniz tabanından geçen fay hattından gaz çıkışları, sıcak su çıkışları olur.

Bu sıcak su ve gaz çıkışları, o anda deniz tabanından geçen fay hattına çok yakın olan derin deniz tabanında bulunan canlılarının anında ölümlerine neden olur, biraz daha uzakta bulunan deniz canlılarını ise hızla bulundukları alanları terk etmeye zorlar.

Bizans ve Osmanlı kaynaklarında, tarihsel İstanbul Deprem´leri öncesinde sahillere vuran ?porfiron? adı verilen pamuk cinsi (beyaz) köpek balıklarından bahsedilmektedir. Porfiron köpek balıkları deniz tabanında çok derinlerde yaşadıkları ve Güneş ışığı görmedikleri için ?albino? yani renksiz veya beyaz renkte olurlar. Ve yaşamlarını Marmara Denizi´ nin çukurluklarındaki deniz tabanında fay hattına yakın çok derin sularda sürdürürler. Deniz yüzeyine çıktıklarında ise vurgun yiyerek sersemlerler ve balıkçı ağlarına yakalanırlar. Porfir onların doğal yaşam alanlarını terk etmeye zorlanarak sahillere vurması çok ciddi bir deprem belirtisidir.

/resimler/2017-12/25/0858499843677.jpg

17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi öncesinde porfiron cinsi pamuk köpekbalıkları sahillere vurmuş veya balıkçılar tarafından yakalanmıştır.

Yine Marmara deniz tabanında bulunan kayaç cinslerine özgü olarak, kayaç malzemesinin içinde bulunan silisyum-di-oksit nedeni ile elektrik alan ve manyetik alan üretilir.

Elektrik alan, silisyum-di-oksitin içerisinde bulunan kuvarz kristaline uygulanan basınç nedeni üretilir. Elektrik alanın oluştuğu yerde manyetik alanın da oluşması zaten bir zorunluluktur.

Fay hattında üretilen elektrik alan nedeni ile insanların saçları elektriklenir hatta kirpi gibi dikilir. Kuarz kristali bulunan mekanik saatler geri kalmaya veya ileri gitmeye başlar, elektrikli cihazların çalışmasında problemler yaşanmaya başlar.

Deniz tabanındaki fay düzleminin açılma-kapanma hareketleri sonucu, hiç rüzgârsız sakin bir havada, çarşaf gibi bir deniz yüzeyinde sebepsiz dalgalar üretilir.  Aslında bu dalgalar sebepsiz değildir. Sebebi fay düzlemindeki hareketliliktir.

17 Ağustos 1999 Kocaeli Depreminden kısa bir süre önce PETKİM iskelesinde çalışırken bu dalgaları defalarca görmüş olmama rağmen Gölcük Donanması´ nın çok yakında olması nedeni ile dalgaların oluşum sebebini gelip geçen denizaltılara bağlamış ve çok fena yanılmıştım.

/resimler/2017-12/25/0859129062893.jpg

TEK BİR OLAYA BAKILARAK DEPREM OLACAĞINA KARAR VERİLEMEZ!

Balıkların sahile vurma olayı yaklaşmakta olan büyük bir deprem nedeni ile olabilir.

Fakat aynı olay, deniz suyuna dışarıdan bir gemi ya da sanayi kuruluşundan boşaltılan kimyasal toksik bir zehir sonucu gelişen bir olay da olabilir. Ancak bu durumda etkisi kısıtlı bir alan ile sınırlı kalır.

Deprem olacağına karar verebilmek için sahile vuran balık olaylarının artarak devam etmesi, özellikle Büyük Ada ve diğer prens adaları, Hereke-Dilovası-Dil iskelesi-Gebze, Karamürsel-Yalova sahilleri, Osmangazi köprüsünün her iki yakası civarları gibi diğer yakın sahillerde de yaygınlaşarak gözlemlenmesi ve eş zamanlı olarak diğer büyük deprem belirtilerinin de görülüp durumun buna göre yeniden değerlendirilmesi gerekir...

/resimler/2017-12/25/0859455313466.jpg

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44