Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BU ÜLKE BÖYLE DEĞİLDİ

BU ÜLKE BÖYLE DEĞİLDİ


Bu ülke böyle değildi. Geleneklerine, göreneklerine örf ve adetlerine bağlı bir ülke idi. Saygıda, sevgide hürmette kusur edilmezdi. Bunların hepsi tarih sayfalarında kaldı. Bu gün haberleri izlerken bu ülke benim ülkem olamaz diye feryat edecek duruma geldim. Bir hastanede dövülen doktoru görünce kanım donacaktı. Sizde hiç mi vicdan yok. O doktora yarın seninde gitmeyeceğini nereden biliyorsunuz. Ey gafiller! O doktor kaç kişili tedavi etmiştir. Kaç kişiyi ölümden kurtarmıştır. Hiç bunu düşündünüz mü? Belki yarın seni tedavi edecek. Belki seni ölümden kurtaracak. İnşallah o doktora muhtaç olursun. Bizim oralarda bir söylem vardır. Ödünç eşeğe vurur gibi vuruyor derler. İnsan kendi eşeğine acıyarak vururmuş. Bu doktora saldıranlar öyle kafasına vuruyorlardı ki? Allah yaratı demiyorlardı. Adeta insanlığını unutmuş bir yaratık gibi vuruyorlardı. Son zamanlarda bu olaylar çok olmaya başladı. Benim hastam iyi olsunda. Gerisi ne olursa olsun düşüncesi hâkim olmuş gibi bir halleri var. Buna iktidarın çare bulması gerekir. Doktorlara böyle muamele yapanlara ağır cezalar getirilmelidir. Doktor benim istediğimi yapacak olmamalıdır. Doktor herkesin doktordur. Doktorlara uzanan eller kırılsın. Bu olayı yapanları kınıyorum. Yöneticiler bu kişiler hakkında gerekeni yapmalıdır. Benim adamım diye bu olayın üzeri kapatılmamalıdır. Çünkü böyle olaylara çok tanık oldun. Hemen hatırlı kişiler dereye giriyor. Bunun için çok örnek gösterebilirim. Polisleri dizip de hangi polis olduğunu göster diyen amirler dahi oldu.

Geçelim haksızlığa uğradığını düşünerek açlık grevi yapanların durumuna bir bakalım. Bir kimse haksız ise, boynunu büker kaderine razı olur. Haklı ise yapılan muamele zoruna gider. İçine sindiremez canı pahasına bu haksızlığa direnir. Bu açlık grevi yapanlar söylendiğine göre yaşamlarının sonuna gelmek üzere imişler. Bu iki kişiye destek olmaya gelenler. Bunları kararlarından vazgeçirmek için oraya gelmiştir. Bu iki kişi terörist damgası vurularak gözaltına alındı. Gözaltına alınmadan öncede bunlara destek olmak için gelenleri polis dağıtmıştı.

Bir kadını saçından yerlerde sürümüşlerdi. Saçları dibinden kopmuştu. Bunu haberlerde izlemiştik. Şimdi yine destek için gelenler polis tarafından dağıtıldı. Şimdi gelelim örf ve adetlerimize. Gelenek ve göreneklerimize biz Türkler kimlere hürmet edilecek bunu gayet iyi bilir. Yaşlılara, kadınlar saygı gösterilir. Hürmet edilir. Son olayda yaşlı bir adam polisin hışmına uğradı. 5-6 polis üzerine çullandı.

Allah yarattı demdiler vurdukça vurdular. Birisi bağırıyor o yaşlıya dokumayın diye.  Dinleyen olmadı. Şimdi bu yaşlıya yapılan muamele. Onların birisinin babası olsaydı? Ayni muameleyi yapar mıydı? Nerede kaldı bizim örf ve adetleriz? Hani yaşlıya kadına hürmet edilirdi? O yaşlı senin bir yakının da olabilirdi. Saçından yerlerde sürüdüğünüz kadın. Anneniz, teyzeniz ve halanız olabilirdi.

Örf ve adetlerimizi unutursak, yarın ayni muameleye sizlerde maruz kalabilirsiniz. Büyüklere saygı küçüklere sevgi Türklerin örf ve âdetidir. Fakat bunlar geçerliliğini kaybederse insanların birbirine saygısı kalmaz. Belediye arabalarında yaşlılara yer verilmiyor. Ben bazen o gençleri ikaz ederim. Bak yavrun sen bu gün yer vermezsen yarın sana da yer veren olmaz derim. Maalesef günümüzde saygı diye bir şey kalmadı. Dikkatimi çeken bir olay var.

Arabaların egzozuna aparat taktırıyorlarmış. Gaz verdikçe bağırıyor. Öyle bağırıyor ki yolda yürüyenler dönüp bu ses nereden geliyor diye bakıyor. Ayni şey motorlarda da var, geceni bir yarısında öyle bağırtıyorlar ki? İnsanlar ne oluyor diye camlardan bakıyor. Uyuyan mı var. Hastamı var düşünen yok. Bu tamamen millete saygısızlıktır. Emniyetin buna önlem alması gerekir. Bu yüzden birilerinin başı derde girebilir. Aşırı gürültü insan vücuduna zararlıdır.

Örf, adet, gelenek, göreneklerinden kopan toplumlar geleceğinden emin olamaz. Lütfen bunlara dikkat edelim. Saygıda, sevgide, hürmette kusur etmeyelim. Bu bize olan yarın size olacaktır. Bu ülke böyle değildi. Son zamanlarda böyle oldu. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYYENE! 15- 06- 2017 Mustafa KOÇAL              

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44