Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BU NASIL BÜYÜME?

BU NASIL BÜYÜME?


Ülke %21 büyümüş. Nasıl büyüdüğünü bilen var mı? İnsan ve hayvanlar hatta bitkiler büyürken komple büyürler. Büyüme dediğin böyle büyümedir. Ağaç dalları ile birlikte büyür. Ülke nasıl büyür? Üretim ile büyür. Üretim artarsa büyüme olur. Şu an ülkede böyle bir durum mevcut değil.  Devletin destek verdiği 4-5 şirket büyüyor ülke büyüdü oluyor.

Ülkenin büyümesi ekonominin büyümesi ile mümkündür.  Büyüme 7’den 70’şe herkesi etkileyen bir olaydır. Ülke borç alarak büyüyor. Borç alarak büyüme hattı zatında küçülmedir. Şu büyümeyi bir irdeleyelim. Asgari ücretle çalışan kişiler geçine biliyorsa? Ülke büyümüş demektir. Çünkü enflasyon yok demektir. Her şeye ikide bir zam yapılmıyor demektir. Emekli ve memur aldığı maaşla geçine biliyorsa o ülke büyümüş demektir.

Esnaf aldığı malın borcunu ödeye biliyorsa büyüme var demektir. Borcunu ödeyemiyorsa büyümeden bahsedemeyiz. İşçi, memur, emekli aldığı maaşla geçine biliyorsa, durumundan memnun ise. Ülkede büyüme var demektir. Üretici ürettiğini rahat satabiliyorsa? İhtiyacını karşıladıktan sonra cebinde parası kalıyorsa. Büyüme var demektir. Şayet bunun aksi oluyorsa büyümeden bahsedemeyiz.

Çiftçinin ve üreticinin durumu hiç iyi değil. Ürününü satamadığı gibi giderlerini borçla karşılayabiliyorsa. Büyümeden bahsedemeyiz.  Bugün köylü ve çiftçiler ürettiğinin karşılığını alamıyor. Ürettiğinin karşılığını alamadığı gibi? Giderlerini karşılamakta güçlük çekmektedirler. Böyle bir durumda büyümekten bahsetmek mümkün değildir.

Devamlı borçlanan bir iktidar büyümeyi nasıl sağlayacak? Kupon arazilerini satarak. Oradan gelen para ile büyüyorsak buna hiç kimse büyüme diyemez. Bunun adına küçülme denir. İllerde mahalle aralarında ki hazne arazileri satılıyor.  Artık olay oralara kadar geldi. Böyle bir ülkede büyümeden bahsedile bilinir mi? Bir ülkenin iç ve dış borcu varsa? Bu borç devamlı artıyorsa? Büyümekten bahsetmek mümkün değildir.

Bir ülkede tarımdan ekonomiye destek gelmiyorsa? O ülkede büyümekten bahsedilemez. Çünkü tarım ürünlerinin nerede ise tamamını ithal ediyoruz. Böyle bir ülkede büyümekten bahsedilemez. Milletin temel kullanım maddelerine aşağı yukarı her ay zam yapılıyorsa büyümekten bahsedilemez. Bu zamların yapılması büyüme olmadığı içindir. Büyümeye giden yol tasarruftan geçer. İtibarda tasarruf olmaz denilen bir ülkede büyümenin olması mümkün değildir. Ülke saray yapmakla büyümez. 10’dan fazla uçak almakla büyüme olmaz.

Bunlar gösterişe dönük olaylardır. İşte itibarda tasarruf olmaz olayı gösterişe yönelik olaylardır. Ülkede verilen rakamların hangisi doğru veriliyor. Enflasyon rakamları doğru veriliyor mu? İşsiz rakamları doğru veriliyor mu? Bunların doğru verilmediği bir ülkede büyüme rakamı mı doğru verilecek? Kâğıt üzerinde büyüme vardır.  Gerçekte böyle bir büyüme olduğuna ben inanmıyorum. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere!  Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                      05- 09-2O21 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55