Recai ÇEVİK


Büyük oyun

Büyük oyun


 

          Her şey değişti, büyüdü, gelişti.

          Hiçbir şey dünkü gibi değil.

          Dünya da öyle, kapitalizm de?

          800´lü yıllarda İngiltere´de boy gösteren kapitalizm, Kıta Avrupa´sı devletlerini de hızla etkilemiş ve değiştirmeye başlamıştır. Dünyayı HAÇ ve SİLAHLA kolonyalize eden Avrupa´nın kapitalist devletleri, bu sömürü alanlarını paylaşım nedeniyle aralarında birçok kez savaştılar. İki büyük dünya savaşının nedeni de dünyayı sömürmek için, paylaşmak için Avrupa kapitalistlerinin rekabetidir. Sömürge savaşları hala sürüyor.

         Her şey hızla değişti.

         Kapitalizmin sömürü şekli de değişti.

         Kapitalizm, kendi yarattığı bilim ve teknik gelişmeler sayesinde hızla gelişti, değişti.

         1800 ? 1950 yılları arasında yaşanan bu şaşırtıcı, olağan üstü süreç ABD denilen bir dünya emperyalist devinin doğmasına, gelişmesine, güçlenmesine yol açtı. Bu gelişim ve değişimi insanlık tarihi daha önce, hiç görmemiş, yaşamamıştı.

         Bugün emperyalizm dediğimiz, kapitalizmin bu uluslar arası sömürüsünün boyutu, ABD merkezli tüm batı ülkeleri ile doğuda Rusya, Japonya, Çin´i de içine alan bir boyuta ulaştı. Dünya pazarını ve bu pazarın geleceğini bu 8 ? 10 ülke belirliyor artık.

         Her şey hızla değişiyor.

         Bilim ve teknik gelişiyor ve değiştiriyor.

         1960´lı yıllardan bu yana, BİLGİ ve BİLİŞİM çağına atlayan dünyamızda kapitalizm boyutuna ulaşamayan, birçok geri kalmış ve kalkınmak için çırpınan ülkeler, bu emperyalist dünyanın istediği, dayattığı, zorladığı yönetim şekliyle ve hayat tarzıyla yaşamaya yönlendiriliyorlar. YENİ DÜNYA DÜZENİ dedikleri bu düzendir işte. Onlara göre, onların istedikleri gibi, onların belirlediği gibi yaşamak?

         Bir taraftan dünyanın tüm doğal kaynaklarını  bu gelişmiş emperyalist devletler yutarken, bir taraftan da sömürge ses çıkarmayacak, OLUR diyecek, aydın ? entelektüel işbirlikçi çevre oluşturuluyor. Yerli zengin işbirlikçilerle bu aydın takımı uluslarının ve ülkelerinin sömürülmesine yardım ederler. Dinsel ve ideolojik yayın ve yaşam önerme politikaları ile insanları beyinsel ve ruhsal olarak tutsak ederler. İnsanları zavallı ve muhtaç duruma düşürürler.

         Her şey hızla değişiyor.

         Küreselleşme denen küresel sömürü her şeyi değiştiriyor.

         Bilim ve tekniği insanların ve ülkelerin değişim ve gelişiminden çok, kendi büyüme emelleri için kullanan bu güçlü devletlerin sömürüsüne karşı koymak için, onların güçlü silahı olan bilim ve teknolojiye sarılmaktan başka çaresi yok gelişmekte olan ülkeler için. Küreselleşmeye sadece karşı olmak, bilim ve tekniğe uzak kalmak, dinsel doğmalardan medet ummak, çağımızda o toplumun yok oluşunu hızlandırır ancak.

          Her şey hızla değişiyor.

          Değişimi yakalamanın vazgeçilmezi bilgidir.

          Bilgi bilim ve tekniktedir.

          Gelecekte varolmanın, onurlu ve güçlü bir devlet, bir toplum olarak yaşamanın can alıcı koşulu, bilim ve teknikle donanımlı insanlar yetiştirmektir.

          Yoksa?

          Yoksa geleceğin kölelerini yetiştirirsiniz.      

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44