Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ


Tarihin en kanlı savaşlarından bir olan 18 Mart Çanakkale savaşı şehitlerini anma gününde. Bu vatan için canlarını vermiş bütün şehitlerimizi. Minnet ve şükranla yâd ederim. Ruhları şad mekânları cennet olsun. O şehitlerimizden Allah razı olsun. Bu gün bu vatan toprakları üzerinde ezan sesi dalga dalga yayılıyorsa? Camilerimizde özgürce namaz kılınıyorsa?

Biz bu topraklar üzerinde özgürce yaşayabiliyorsak? Bunu kahraman şehitlerimize borçluyuz. Allah onların mekânlarını cennet eylesin. Bu tarihin en kanlı savaşı olan Çanakkale savaşları kolay kazanılmamıştır. Karşılarında her bakımdan üstün olan İngiliz ve Fransız orduları vardı. Ellerinde çelikten silahlar. Her türlü toplar mevcuttu. Gemileri sayı olarak ve silah donanımı olarak bizim ordumuzdan kat kat üstün idi. Ülkede eli silah tutan herkes Çanakkale ye gönüllü olarak gitmişti. Kadınlar sırtlarında çocukları askerlere su ve yiyecek taşımıştır.

Kadınlar kağnılarla cepheye mühimmat taşımıştır. Çanakkale de savaşan şehitlerimiz öyle bir irade ortaya koymuştur ki? Esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğleri diyerek. Düşmana geçit vermemiştir. İrade ve iman gücü karşısında çelik mağlup olmuştur. İstanbul tıp fakültesi o sene mevzun vermemiştir. Çünkü tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin hepsi Çanakkale ye savaşa gitmiştir ve dönen olmamıştır. Yokluk içerisinde olan askerlerimiz. Açlıklarını gidermek için çarıklarını sakız gibi çiğnemişlerdir. Yokluk varlığı yenmiştir.

İrade ve iman gücü çeliği ve teknolojiyi yenmiştir. Ülke kadını, erkeği el ele vererek kendilerinden her şeyde üstün olan düşmanlarına galip gelmiştir. Yardımlaşarak, birlik ve beraber olarak Çanakkale savaşını kazanmışlardır. Bu konu ile seçmiş senelerde çok güzel bir anı yazmıştım. Aklımda kaldığı şekli ile tekrar anlatayım. Bu ülkemizin bu anlatacağım anıya çok ihtiyacı vardır. Ahmet Rıfkı bir okulda öğretmendir. Sabah derse girer çocuklara selam verir. Çocuklar selamına karşılık vermezler. Ahmet Rıfkı şaşkın bir şekilde sınıfa bakarken arka sıralardan bir öğrenci ayağa kalkar. Hocan biz askere gönüllü gitmek için müracaat ettik.

Yaşınız küçük diye bizi askere alandılar. Mahallemizde eli silah tutan herkes Çanakkale ye gitti. Siz neden buradasınız? Vatan elden gittikten sonra sizin bize vereceğiniz dersin ne anlamı olacak der. Ahmet Rıfkı yaşlı gözlerle sınıftan çıkar. Müdür den Çanakkale ye gitmek içi izin ister. Talebeleri ve öğretmen arkadaşları ile vedalaşır. Hayata bir tek annesi ne gider. Annesinden helallik alır yola çıkar. Giderken mahallenin bakkalı kazım efendiye uğrar. Kazım efendi vatanın bağrına düşman hançeri saplanmış. Çanakkale ye onu çıkarmaya gidiyorum.

Annem evde yalnız annemi iaşesiz bırakma sağ olarak dönersem borcumu öderim der. Bakkaldan helallik alır yola çıkar. İki ay sonra Ahmet Rıfkı´nın şehit haberi gelir. Annesine haber verirler. Annesinin acısı biraz geçtikten sonra bakkala gider. Kazım efendi oğlum yokken sana borç yaptım. Hesabı çıkarda oğlumun borcunu ödeyeyim oğlu borçlu yatmasın der. Bakkal Ayşe Hanım sen hesaptan anlamazsın. Akrabalarından veya komşuların dan okur yazar olan birisini getir de onunla hesaplaşalım der.   Komşularından Gülşah isminde bir kız ile tekrar bakkala gelir. Bakkal Gülşah´ın önüne Ahmet Rıfkı´nın borç sayfasın kor. Kız hesabı inceler.

Sayfanın alt tarafına geldiğinde bakkalın yüzüne bakar. Bakkal devam et kızım der. Kırmızı kalemler yazılmış yazıyı okur. Bu hesap Ahmet Rıfkı´nın kanı ile ödenmiştir. Ayşe Hanım şaşırır! Evet, Ayşe Hanım hesap ödenmiştir der. İşte Çanakkale böyle dayanışmalarla birlik beraberlikle kazanılmıştır. Ruhları şad mekânları cennet olsun. Allah onlardan razı olsun.

Bu acı gün Çanakkale şehitlerimizin anma günü olma münasebetiyle şehitlerimizi tekrar minnet ve şükranla anıyorum. Bütün şehitlerimizin Ruhları şad mekânları cennet olsun. Allah onlardan razı olsun. Yokluk içersinde bu savaşı kazanarak bizlere özgür yaşayacak bir vatan bırakan bütün şehitlerimizden Allah razı olsun. Allah bizim ülkemize bir daha böyle günleri kutlamayı nasip etmesin. Ülkemizi her türlü kazandan beladan korusun. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenler! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                       16- 03 ? 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44