Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


CANLI HAYVAN VE ET DIŞARIDAN

CANLI HAYVAN VE ET DIŞARIDAN


Hayvancılık ve tarımla uğraşanlara en büyük desteği AKP hükümetleri vermiştir. AKP iktidar olduğunun ilk senelerinde dönemim başbakanı Tayyip Erdoğan şöyle diyordu. ?Borç yiğidin kamçısıdır? diyerek milleti borçlanmaya davet ediyordu. Hayvancılık ve tarımla uğraşanlara açtı kredi musluklarını. Önüne gelen kredi kullandı. İhtiyacı olmayanlar dahi kredi aldı. Traktör satışlarında kolaylık sağlandı. Uzun vadeli kredi verildi. Traktöre ihtiyacı olanda olmayanda traktör aldı. İkinci traktörü alanlar dahi oldu. İlk senler hayvancılıkla ve tarımla uğraşanlar bu olaylardan çok memnundu. Memnundu tarım araçlarını yenilemişti.

Geri ödemeler ilk zamanlarda sıkıntıya sokmadı. Hayvancılık ve tarım girdilerine zamlar gelince ödemelerde sıkıntı çekmeye başladılar. Girdilere her sene zam yapılıyordu. Kredi borcunu kredi alarak ödemeye başladılar. Hayvancılık ve tarımla uğraşanlar. Girdilerden şikâyet etmeye başladılar. Çünkü borçlarını ödeyemez duruma geldiler.  Hayvancılıkla ve tarımla uğraşanların ürettikleri mamuller girdilerini karşılayamaz hale geldi. Ürettikleri girdileri karşılayamaz duruma gelince. Çareyi az üretmede buldular. Artık kendi ihtiyaçları kadar üretmeye başladılar.

Hayvan ürünleri ve tarım ürünleri dışarıdan ithal edilmeye başlandı. Öyle bir an geldi ki? Dışarıya bağımlı duruma geldik. Bir kurban arifesinde dışarıdan kurbanlık hayvan ithal edildi. Bu kısa sürede atlatıldı. Hayvan üretimi artı, fakat tarım üretimi azalınca hayvanlara saman bulunulamaz oldu. Dışarıdan saman ithalatı başladı. Tütün ihraç eden ülke idik. Sigara fabrikaları yabancılara satılınca Türk tütününe rağbet azaldı. Tütün üretimine sınırlama getirildi. Bazı yerlerde türün ekimi kaldırıldı. Pamuk ihraç eden ülke idik, pamukta da girdiler artınca. Pamuk üretimi de bitti.

Ben o senelerde Bergama ya gittim. Bütün pamuk tarlalarında pamuklar toplanmamıştı. Sordum pamuklar neden toplanmıyor dedim. Toplama parasına toplanan pamuktan alınan para yetmiyor. Onun için pamuklar tarlada kaldı dediler.  Pamuk da bitirildi. Öyle bir durma geldik ki? Hiçbir tarım ürününde ihtiyacımızı karşılamaz duruma geldik. Çareyi dışarıdan ithal etmekte bulduk. Dünyada tarım ürünlerinde ve hayvan ürünlerinde kendi kendini idare edebilen 7 ülkeden birisi olan Türkiye bütün tarım ürünlerini dışarıdan ithal eder hale geldi.

Ne hayvan yetiştirenlere nede tarım ürünü yetiştirenlere destek verilmedi. Şimdi önce et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithal edildi. Bu canlı hayvan ithalatı bir skandala dönüştü. Gelen hayvanların yarıdan çoğu hastalıklı çıktı. Canlı hayvan ithalatından vazgeçildi. Et fiyatları tavan yaptı. Şimdi aklımda yanlış kalmadı ise Sırbistan dan 5 bin ton et ithalatı anlaşması yapıldı. İyi güzelde! Dışarıdan ithal edilen samanı hangi hayvanlar yedi. Tarım ürünlerinde ithalatı serbest bıraktılar. Tarım üreticilerine bununla bir darbe daha vuruldu. Tarımla uğraşanlar dertli. Bizi bitirdiler diye dert yanıyorlar. Fındık da ayni durum yaşandı.

Fındığın kilosunu 10 liranın üzerinde mal eden üreticilerin fındığına 10 liranın altında taban fiyatı verdiler. Fındık üreticileri zarar etmenin kızgınlığı ile fındık ağaçlarını kestiler. Bazıları fındıkları yaktı. E be kardeşlerim! Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış. Sizde iktidara küstünüz fındıkları yaktınız. Fındık ağaçların kestiniz. Kimin umurunda! Yakma fındığını kesme ağacını senin zararını karşılayacağız diyen oldu mu? Fındık üreticisi olarak meydanlarda AKP ye oy yok diye bas bas bağırdınız. Önümüzdeki seçimlerde yine en fazla oyu siz verirsiniz.  Benim tahminime göre beni utandırın görelim. Daha 6 ay önce en yüksek evet oyunu siz verdiniz? Zarar ettiğinizle kaldınız.

Şu lop et meselesi benim kafama hiç yatmıyor. Ben senlerce et yüzü görmesem yinede bu eti alıp da yemem. Bildiğim inandığım kasaptan alırım. Bakın bu 5 bin ton et işi de skandal olacaktır. Adamlar ülkelerinde ne kadar eti yenmeyecek hayvan varsa kesecekler bize gönderirler. İnsanın aklı bazen duruyor. Türkiye de şunlar hayvanları besmelesiz kesiyor. Onların kestiği hayvanın eti yenmez diyeceksiniz. Ondan sonra Sırbistan´dan et alacaksınız. Hayvan üreticilerini memnun edecek adımlar atılmıyor. Hayvan üreticileri bitirilmeye çalışılıyor. Yine birileri zengin edilmeye çalışılıyor. Armatörlere yapılan destek ne hayvan üreticisine.

Ne de tarım üreticisine sağlanmıyor. Bu güzelim ülkem bu hale gelecek bir ülkemiydi. Hep yanlış politikalar yüzünden ülke bu hale gelmiştir. İş ehillere verilmemiştir. Benden olsunda kim olursa olsun denilmiştir. Bir bakan atanırken o dalda uzman olan atanmalıdır. Tarımla ilgili olan bakanın ziraatçı olması en uygunudur. Hayvancılıkla ilgili olan bakanın veteriner olması daha faydalı olur. İş mutlaka ehline verilmelidir ki başarılı olsun. Haydi, Türkiye´m sofralarınızı ucuz etler süsleyecek. Şimdi den afiyet olsun. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 17-10- 2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44