Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


?Cesur? ve hayvan hakları

?Cesur? ve hayvan hakları


Önce şu gerçeğin altını çizeyim. 40 yılı aşan basın yaşamım boyunca hiçbir zaman araştırmadan haber yazmadım. Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi beden eğitimi öğretmeni Hasan Kıroğlu´nun, okulun bahçesinde, ?Cesur? isimli köpeği ezerek öldürmesi olayı da dahil. Olaya gözyaşlarıyla tanık olan öğrenciler, olayı görerek, ?Cesur?u kendi aracıyla veterinere götüren Ayyıldız Anadolu Lisesi kantincisi Şehriye Tosun ile bire bir görüşmeler yaptık, gazeteci kardeşim Tufan Dalgıç ile birlikte. Bu arada, olaydan sonraki gün, Hasan Kıroğlu´nun, okulun öğretmenler odasında yaptığı bir canlının ölümüne neden olmasını umursamaz tavırlar içinde, ?Ne olmuş yani. Altı üstü bir köpek. Bunlar, her yıl, en az 10 kez doğuruyor. Bandırma, köpek kaynıyor. Biri öldüyse ne olmuş? şeklinde sözler söylediğini de bazı öğretmenlerden öğrenince kanımız dondu, şoke olduk.

/resimler/2017-2/12/1803337844880.jpg

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası açık. Bir sokak hayvanına çarpan kişinin, hemen onu, kendi aracıyla en yakın veterinere götürmesi gerekiyor. Hasan Kıroğlu, arabasıyla ?Cesur?u bir kez ezdiğinde, çevredeki öğrenciler, çığlık çığlığa bağırıyor ve öğretmeni uyarıyorlar. Otomobilin içindeki öğrenci de ?Hocam, bir şeyi ezdiniz!? diyor. Hoca, umursamayarak, ?taştır, taştır!? deyip, bu kez arabasıyla geri geri çıkarak, ?Cesur?u bir kez daha eziyor. Sonra, araçtan iniyorlar. ?Cesur?, kanlar içinde. Öğrencilerden biri, hemen veterineri arıyor. Bu arada, kantinci Şehriye Tosun da, olay yerine geliyor. Hasan Kıroğlu, ?Benim, veterinere verecek param yok!? deyince Şehri Hanım, ?Ben götürürüm? deyip, ?Cesur?u, kendi arabasına alıyor. ?Cesur?, okulun yakınında bulunup, köpeği çok seven bir öğrencinin evinden çağrılıp onun kucağında  araca taşınırken, Kıroğlu´nun yaptığı tek iş, köpeği ayaklarından tutarak, arabaya yüklemek, o kadar! Daha sonra, kendi aracıyla veterinere bile gitmiyor.

/resimler/2017-2/12/1803539407852.jpg

Gelelim, olayın ikinci bölümüne.

Köpek, ezildikten sonra bahçede bulunan, ismi bende saklı bir öğretmen, ?Hocam, bırak köpeği, senin arabanda hasar var mı?? deyince, birlikte arabayı inceliyorlar.

Bunların hepsi ne yazık ki doğru.

Şimdi, bölgedeki güvenlik kamerasının görüntüleri de önemli. Okulun müdürü Zerrin Hanım´ı özellikle uyarıyorum. Bu görüntülere sakın ha bir şey olmasın! Siz, anlarsınız, ne demek istediğimi!

Tekrar söyleyeyim, olay kaza bile olsa, Hasan Kıroğlu´nun, köpeğin ölümünü umursamamasına ve daha sonra söylediği sözleredir, tavrım.

Bu arada, ben telefonla arayarak, üyesini korumak adına, ?Hocamız çok iyidir, çok şekerdir!? tavrına giren Eğitim-İş Bandırma Temsilcisi Kadir Taylan da beni hem çok üzdü, hem de çok şaşırttı. Her meslekten yanlış iş yapan kişiler çıkabilir ve onlar, üyeniz bile olsa savunmamalısınız.

Diğer sözüm de, hocanın öğrencisi olduğunu belirterek, ?Hocamız bir tanedir, bir tanısanız? diyerek beni arayan Mustafa Karaduman´a. Böyle bir kişiyi tanımak istemiyorum!

İnanıyorum ki ?Cesur?, Bandırmayı, sokak hayvanları konusunda birleştiren bir sembol olacak! Onlara kötü davranan, vicdanları olmayan herkes, bundan sonra daha dikkatli olmak zorunda! Yok öyle yağma!

Bu konuda yazacaklarım daha bitmedi!

/resimler/2017-2/12/1804150189481.jpg

 

Yerel hayvan koruma görevlisi Av. Zafer Evren:

?Sokak hayvanına çarpan kişi, aracıyla veterinere götürmek zorunda?

/resimler/2017-2/12/1824086931582.jpg

Bandırma yerel hayvan koruma görevlisi Av. Zafer Evren, Şehit Mehmet Günenç Lisesi beden eğitimi öğretmeni Hasan Kıroğlu´nun, ?Cesur? isimli köpeği aracıyla ezerek ölümüne neden olması olayını değerlendirirken, ?Çok üzüldüm. Olay, kaza bile olsa, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çok açık. Bu kanuna göre, sokak hayvanına çarpan kişinin, hiç gecikmeden o hayvanı kendi aracıyla en yakın veterinere ulaştırması gerekir? dedi. Sokak hayvanlarının, toplum içinde insanlarla birlikte yaşamaları gerektiğine işaret eden Evren, şunları söyledi:

?Sokak hayvanlarına gözümüz gibi bakmalıyız. Onlar, çok zor ortam ve koşullarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Onların yaşamlarını kolaylaştırmak zorundayız. Bandırma, son yıllarda, sokak hayvanlarına sahip çıkma konusunda çok bilinçlendi.?

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm:

?Her canlının yaşama hakkı kutsaldır??

/resimler/2017-2/12/1825321776938.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm,Şehit Mehmet Günenç Lisesi beden eğitimi öğretmeni Hasan Kıroğlu´nun, okulun bahçesinde, özel aracıyla ?Cesur? isimli köpeği ezerek ölümüne yol açmasını değerlendirirken, ?Çok üzüntü verici bir olay. Bu olay, kaza sonucunda ortaya çıksa bile öğretmenin, köpeği hemen kendi aracıyla veterinere götürmesi gerekirdi. Bu nedenle öğretmen, yanlış davranmıştır? dedi.

Sokak hayvanları ile iç içe yaşamaya alışmak zorunda olduğumuza dikkat çeken Tüm, şu değerlendirmede bulundu:

?Doğamız, hayvanlarla güzel! Onları mutlaka korumalı ve sahip çıkmalıyız. Her canlının yaşama hakkı kutsaldır. Bandırma Belediyesi, bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Bandırmaya güzel bir hayvan barınağı kazandırdı. Bu barınakta veterinerler de görevli. Bandırmalılar da artık sokak hayvanları ile iç içe yaşamaya alıştılar ve zaten öyle de olmalı.?

 

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44