Zeyyat SAYGIN -ARADA BİR


Çocukluğumuzdaki Eski Ramazanlar?

Çocukluğumuzdaki Eski Ramazanlar?


/resimler/2016-6/4/1429310667479.jpg

        Ramazan ayı bereketiyle geliyor? Çocuk günlerimizde Ramazan ayının gelmesini iple çekerdik? Ramazan ayı biz çocuklar için özgürlük demekti? Gece sokağa çıkma yasağını teravih namazlarıyla kaldırmak demekti? Hazırlıklar 10-15 gün öncesi başlar, komşu avlularda imece usulü ile böreklikler sac üzerinde kavrulur, gevrek gevrek tepsilerin üzerine yığmacasına doldurulurdu?

      YARIM GÜNLÜK ÇOCUK ORUCU..

      Sahura ilk kalkılacak gece öncesi içimizi çocuksu bir heyecan kaplardı?Gece yarısı davulcunun manileri ve ritimli vuruşları ile sahura kalkmak evde adam sayılmanın sanki ilk işaretleri gibiydi.. Yarım günlük oruçlarla büyüklerimiz tarafından kandırılır, oruca alıştırılırdık..

      SAHUR SOFRASINDAKİ RAMAZAN BÖREĞİ?

       Sahur sofrası? Ortaya kıymalı ya da peynirli koskoca bir tepsi börek gelir, böreğin ortası kesilerek açılır, açılan bu boşlukta buz gibi hoşaf kasesi yerini alırdı.. Bol kaşık.. Tek kase.. Ye babam ye? Kaşıkla babam kaşıkla?

      DAVULCUNUN KARNI TOKTUR AMA ARKADAŞI BÖREK İSTER?

       Davulcular daha ritimli çalarlardı sanki çocukluk yıllarımızda.. Ramazan manilerini dinlemeye doyamazdık??Ne uyursun ne uyursun?/Uykulardan ne bulursun?/Al abdesti, kıl namazı/Cennet Ala´yı bulursun..? İlk dizeler hazırlık dizeleriydi?Acıkan davulcu karnının isteğini arkadaşının üzerinden dillendirirdi??Benim karnım toktur ama, arkadaşım börek ister..? Bu sesleniş sahura kalkan mahalle sakinlerine ince bir mesaj demekti? Bahşişini alan davulcunun keyfini pencerelerden yarı uykulu gözlerle izlemek bizler için ayrı bir zevkti?

    UYKUYA ORUÇ TUTTURURDUK?

     Su ile niyetlenir.. Uykumuza yeniden yârim bıraktığımız yerden devam ederdik.. Okul yoksa orucu uykuya tutturur, öğle vakti uyandığımızda orucumuzun yarısı zaten tamamlanmış olurdu? Bilmeden bir şey yediğimizde ağzımızı çalkalayıp orucumuza devam ettiğimiz çok olurdu?

    İFTAR TOPUNUN PATLAMASI AYRI BİR HEYECAN?

     İftara iki üç saat kala sabırsızlandığımız dakikalar başlardı? Fırınların önlerinden mis gibi pide kokuları, karnı acıkmış bizlere topun patlamasını iple çektirirdi? Sofraya getirilen yemeklerle sanki hiç doymayacağımızı zannederdik.. Oysa iki üç bardak soğuk su ve yemek öncesi içilen çorba açlığımızı bir anda giderirdi? Ama çocuk olarak gözümüz açtı işte?

     HANGİ HOCA TERAVİYİ HIZLI KILDIRIRSA?

     İftardan sonra teravih namazının hazırlığı başlardı? İlk işimiz arkadaşlarla ?Hangi Hoca teraviyi hızlı kıldırıyor?? sorusuna cevap aramaktı.. Çocukluk işte? Rahmetli Eşekçi Mustafa ve Hafız Hamdiler´in Ramazan anıları ile kulaklarımız doluydu? Keşke Hacı Bekir´in dili olsa da o yılları bir konuşsa? Ulu Cami dillenip te o yılların Hafız Hamdisi´ni bize bir bir anlatsa?

      TERAVİH NAMAZINA DİYE EVDEN ÇIKAR?.

   Çocukluk yıllarımızda şimdiki gibi eğlence mekânları fazla yoktu? Namazdan sonra Hal Camii´nde saklambaç ve kovalamaç oynamak; Çınarlı´da camiden çıktıktan sonra rahmetli Meçe´nin soğuk dondurmalarından yemek, Haydarçavuş´a çok yakın ola çay bahçelerinde gidip meşrubat içmek bizim için büyük bir mutluluk kaynağıydı? Kimselere söylemezseniz size çocuksu  bir sır da vereyim? Oyun oynamak için bazı akşamlar teravih namazlarına gitmediğimiz de olurdu.. 

       RAMAZAN AYININ KAZANIMLARI..

       Kutsal bir ay olan Ramazan Ayı´na kavuşmuş durumdayız.. İnançlı insanlarımızda tatlı bir sevinç var? Eski Ramazanlar yeniden yaşanır mı bilemem ama, insan çocukluk günlerinde yaşadığı anılar sımsıcak sanki dün yaşamışçasına belleğinde tutuyor?

      Orucu sadece vücudu ekmeksiz ve susuz bırakmak olarak algılamayıp, tok bir kişi olarak açın halinden anlamak; namaz öncesi alınan abdestlerden temizliğin önemini yakalamak; edilen dualarda ?şükür? sözcüğünü bol bol tekrarlamak insanın ruhunu manevi yönden oldukça rahatlatıyor? Namazda saf tutarken unvanlı-unvansız, zengin-fakir, büyük-küçük kimsenin birbirinden farkı kalmıyor??Eşitlik? kavramının özünü yaşıyorsunuz ibadet boyunca?

      Sözü fazla mı uzattım? Tüm okuyuculara iyi Ramazanlar diyorum?

                                            Zeyyat SAYGIN/ARADA

/resimler/2016-6/4/1439378179438.jpg

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23