Aran KARAN


ÇOK BİLİNMEYENLİ BİR DENKLEM GİBİ

ÇOK BİLİNMEYENLİ BİR DENKLEM GİBİ


Her kesin cevap aradığı ve merakla beklediği 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde millet ittifakının adayının kim olacağı. Öyle ki hemen hemen her akşam birçok farklı kanallarda yapılan canlı yayınlarda bu konu mutlaka konuşulup tartışılıyor. O akşamki yayının ana gündem konusu ne olursa olsun konu Millet ittifakının adayının kim olacağı sorusuna bir şekilde bağlanıyor.

 Millet ittifakının adaylık konusunda ortak bir isimde anlaşmaya varıp varmadığını doğrusunu isterseniz bende herkes gibi merak ediyorum. Ama görünen o ki adaylık konusunda Millet ittifakı temsilcileri henüz tam olarak bir isim üzerinde anlaşmış değiller. CHP ve İYİ PARTİ kurmaylarının yapmış oldukları açıklamaların temelinde ortak olan tek şeyvarsa o da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bir daha seçtirmemek. Ama bu amaç için Erdoğan’ın karşısına kimi aday çıkaracakları sorusuna akla geldiğinde işte orası çok bilinmeyenli matematik denklem gibi.

Millet ittifakında Cumhurbaşkanlığına aday olacak isim için; İYİPartiler İstanbul Büyükşehirbelediye başkanı Ekrem İMAMOĞLU ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur YAVAŞ konusunda ısrarcı olurken CHP lideri Kemal KILIÇDAROĞLU’na pek sıcak bakmıyor gibiler.

Bu konuda CHP lilerin gönlünden geçen isim ise kesinlikle Kemal KILIÇDAROĞLU hemen hemen tümCHP liler Kemal KILIÇDAROĞLU’nu Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorlar. İYİ partililerin istediği ve destek verdiği Ekrem İMAMOĞLU ve Mansur YAVAŞ isimlerine ise CHP den pek rağbet edildiğini söyleyemeyiz. Ana muhalefetin iki güçlü partisi dışında kalan HDP de kendi adayları olmazsa sanki KILIÇDAROĞLU yerine İMAMOĞLU’ na destek verecek gibi görünüyor. Aynı şekilde SAADET Partisi, DEVA Partisi GELECEK Partileride Kemal KILIÇDAROĞLU’ nun adaylığı konusunda pekte istekli değiller. Onlarında gönüllerinden geçen isim öncelikle olarak Abdullah GÜLgibi görünüyor.

  İşte böylesine bir tabloda halen mevcut Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan’ınismi, aday olarak adı geçen diğer rakipleri karşısında hala çok şanslı görünüyor. Doğal olarak böylesine güçlü bir ismin karşısına çıkacak adayınızın da çok güçlü ve seçmenin gözünde kabul gören bir isim olmasıgerekiyor. Hatırlanacağı gibi 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP’ nin çatı adayı olarak Sayın Ekmeleddin İHSANOĞLU son dakikada Bağımsız aday olarak gösterilmiş ve maalesef Tayyip ERDOĞAN karşısında %38 oy oranına ancak ulaşabilmişti.

Millet ittifakını temsil edenlerin ellerini çabuk tutarak bir an önce uzlaşma sağladıkları ortak aday konusunda kararlarını vermeleri gerekmektedir. Son dakika aday açıklamak yerinemutabakat sağlanan adayüzerinden bir an evvel seçim çalışmaları başlatılmalıdır. Sadece Tayyip ERDOĞAN gitsin de yerine kim gelirse gelsin söylemleri bırakılarak, başta ekonomi, dış politika olmak üzere tespit edilen sorunların çözümü için yapılacak olan projeler ve bu projelerin çözümünde kullanılacak kaynakların nereden sağlanacağı açık bir dille milletimize anlatılmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Tayyip ERDOĞAN başkanlığındaki AKP hükümeti geçtiğimiz yıllara göre çok büyük oranda kan kaybetti. Özellikle başarısız ekonomi politikaları sebebiyle oy oranları hızla düşerken % 51 oranına çıkan halk desteği %30-35 oranına kadar düştü.

Atalarımız “Görünen köy kılavuz istemez derler.” Ülkemizin şu an içinde bulunduğu ortamda seçime girmek Cumhur ittifakı için çok cazip görünmüyor. Millet ittifakı ise mevcut şartları değerlendirerek arkalarına aldıkları ve kendi lehlerine esen seçim rüzgârlarını değerlendirmenin peşindeler. Bu sebeple Millet ittifakı erken seçim için sürekli bastırıyor.

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem"  üzerine Ekim ayından bu yana çalışıyorlar. Meral Akşener benbaşbakanlığa adayım diyerek Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusuna son noktayı koydu. O günden bu güne Kemal KILIÇDAROĞU’ nun söylemlerineve vaatlerine baktığımda,

“*Gençler, ilk kez cep telefonu ve oyun konsolu aldıklarında ÖTV ödemeyecekler. Yeni telefonlarını yarı fiyatına alacaklar. *Gençlerimiz KYK borcunu işe girmeden geri ödemeyecek. Öderken de asla faiz vermeyecekler.* Gençlere pasaport ücretsiz olacak. Yurtdışına çıkarken ödedikleri harcı da artık ödemeyecekler. *Gençlerin alacağı ilk sıfır otomobilde ÖTV kalkacak. *Mafya düzenini ve mafya ile uyuşturucu baronları ile işbirliği yapılan düzeni değiştireceğim. *Kamuya personel alırken yoksul ailelere öncelik tanınacak. *Mülakatla işe alım kalkacak *Bir yıl içinde Türkiye'deki yurt sorununu çözeceğim. *Seçilirsem bir hafta içerisinde İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’ ni tekrar yürürlüğe koyacağım.” sözleriyle sanki Erdoğan karşısındaki tek adaymış gibi hareket ediyor. Böyle olunca da insan sormadan geçemiyor. Acaba Millet ittifakı KILIÇDAROĞLU’ nun adaylığı konusunda anlaşma sağladı da bize mi söylemiyorlar yoksa KILIÇDAROĞLU Başkalarının ne diyeceğini hesaba katmadan, tek başına hareket ederek Kendi Kendine Gelin Güvey mi Oluyor.

arnkrn1907@gmail.comARAN KARAN / 06.12.2021

  • BIST 100

    9691,16%0,48
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli

Balıkesir

24.04.2024

  • İMSAK 04:39
  • GÜNEŞ 06:11
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:02
  • YATSI 21:29