Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


CUMA NAMAZI

CUMA NAMAZI


Cuma namazı farz olan bir namazdır. Fakat bu Cuma namazında yekte saklık sağlanmıyor. Balıkesir de Cuma namazı 16 rekât kılınıyor. İzmir de 10 rekât kılınıyor. İzmir de Cuma namazı kıldım.

Bergama ve Dikili de Cuma namazı kıldım. Buralarda devamlı 10 rekât kılınıyor. Balıkesir de Cuma namazında üç gurup cemaat oluşuyor. Birinci gurup cemaat cumanın ilk 4 rekat sünnetini kılıyor. İmam hutbeden sonra iki rekât cumanın farzını kıldırıyor. Bu birinci gurup cemaat camiden ayrılıyor. İkinci gurup cemaat ilk 4 rekât sünneti kılıyor. İmam ile 2 rekât farzı kılıyor. 4 rekât son sünneti de kılıyor.

Camiyi terk ediyor. Üçüncü gurup olan cemaat ilk sünneti kılıyor. Farzı kılıyor. Son sünneti kılıyor. 4 rekât zül ahırı kılıyor. 2 rekât vaktin sünnetini de kılıyor. Cuma namazını 16 rekât kılarak namazını kılmış oluyor. Bize büyüklerimiz ve ilkokuldaki din dersi hocalarımız Cuma namazını 16 rekât olarak öğretti.

Büyük İslam ilmihalinden de baktı 16 rekât olduğunu gördüm. Fakat İzmir de Cuma namazı 10 rekât kılınıyor. Zül ahır ve vaktin sünnetini kılınmıyor. Birinci gurup olan cemaat cumanın 4 rekât sünnetini kılmıyor. Bu camide karışıklığa sebebiyet veriyor. Gidiyorlar ta birinci safta namaz kılıyorlar.

İlk sünnet ve farzı kıldıktan sonra camiden çıkıyorlar. Birinci saftan camiyi terk ediyorlar. Geride olanlar namaza duruyor. Önlerinde geçip gidiyorlar. Namaz kılanın önünden geçilmez. Geçilmesi için. Namaz kılanın önünde ağırlığı olan bir şey olması gerekir. Buna dikkat etmiyorlar. Son sünneti kılmamak peygamber efendimizin sünnetini terk etmektir.

Bu karışıklığın önüne geçilebilmesi için. Bu durumun cemaate anlatılması gerekir. İzmir de 10 rekât Cuma namazı kılındığını diyanet işleri bilmiyor mu? Bilmemesi mümkün değil. Yekte saklığı sağlamak diyanet işlerinin görevidir. Birde cami adabı vardır. Buna dikkat edilmiyor. Toplumun namaz kıldığı yerde çıplak ayakla namaz kılmak cami adabına aykırıdır.

Bir kişinin ayağında mantar olabilir. Onun bastığı yere millet ağzını burnunu koyuyor. Bu bence sakıncalıdır. İmamlar bunu arada sırada hatırlatırlar. Kişi kendisi namaz kılarken okuduğu sureleri sessiz okuması gerekir. Yanındakini rahatsız etmemek için. Gelin görün ki bu kurala çok kişi uymuyor. Ayrıca müezzin gamet getirirken imama uyulmaz. Gamet anında niyetini yaparsın.

İmam Allahu Ekber diye tekbir aldıktan sonra uydum imama diyerek cemaatte imama uyar. Cuma namazının farzına başlanmadan önce imam hutbeye çıkar. Hutbesini yapar. Hutbe de farz gibidir. Başka şeylerle meşgul olunmaz imamın hutbesi dinlenir. Buna dikkat eden olmuyor. Telefonla oynayan mı ararsın? Birbiri ile konuşan mı arasın? Bunlar cami adabına uymamaktır.

Şimdi bahar geldi. Cemaatle namaz kılacak kişinin dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Soğan, sarmasak ve koku yapacak şeyler yenmez. Peygamber efendimiz dahi bunu emretmiştir. Yanınızdaki ve etrafınızdaki cemaati rahatsı eden koku yapan şeyler yemeyin demiştir.  Bilhassa şu cep telefonları cemaati çok rahatsız ediyor. Camide vaaz dinliyorsunuz. Cep telefonu çalıyor.

Herifçioğlu telefonu kapatacağı yerde birde telefonu açıyor. Hiçbir şey olmamış gibi sanki camide değilmiş gibi birde konuşuyor. Yukarıda imam hutbesini yaparken dinlemek gerekir. Hutbeyi dinlemek farz gibidir dedim. İmam hutbesini yaparken birçok kişi telefonla meşgul oluyor. Böyle kişilerin bedenleri camide fakat kafaları başka yerde demektir. Bir insanın anlı secdeye giderken kalbi, kafası ve anlı ayni düşünce içersinde secdeye gitmelidir. Kafası başka yerde, kalbinden geçenler başka olarak secdeye gitmek olmaz. Bunları vaaz eden hocalarımızın sık sık anlatmaları gerekir.

Dün miraç kandili idi. Bütün okurlarımın miraç kandilini geç de olsa kutluyorum. Allah sağlıklı nice miraç gecelerini eda etmeyi nasip etsin.  Ayrıca 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramınızı da kutlarım. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 23-04- 2017 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44