Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


CUMHURBAŞKANLIĞI

CUMHURBAŞKANLIĞI


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Yapılacak olan Cumhur başkalığı seçimi ülkenin geleceği için çok önemlidir. Şimdiden bazı planlar yapılmaktadır. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı için kolları sıvamış durumda. “Abdullah Gül ile görüşür bir anlaşmaya varırız” demişti. Bu görüşme gerçekleşmeden Erdoğan partisinin milletvekilleri ile toplantı yapıp görüşlerini almıştır. Kimin cumhurbaşkanı olacağı bu toplantıda aşağı yukarı belli olmuştur. Erdoğan gurubundan yetkiyi almıştır. Fakat Erdoğan cumhurbaşkanlığını bu günkü yetkileri ile kabul etmiyor. Cumhurbaşkanlığının yetkilerini artırmak için. Seçim sistemini değiştirmeyi hedefliyor. Dar bölge seçim sistemi ile seçime gitmek istediğini beyan etti.

Başbakanlığındaki yetkilerini cumhur başkalığında elde etmek arzusundadır. Bunun içinde anayasa değişikliğine gidilecektir. Meclisteki duruma bakıldığında bu anayasa değişikliğinin mecliste değiştirilmesi zor gözüküyor.  Çünkü 376 çoğunluğunu sağlaması mümkün gözükmüyor. BDP ile ancak referanduma götürebilirler. Tabii 330 oy oranını bulabilirlerse. Abdullah Gülün yetkisi kısıtlanmış başbakanlığı kabul edeceği şüpheli gözüküyor.  Tayyip Erdoğan’ın amacı başkanlık sistemine geçmektir.

CHP ile MHP anlaşırlar ortak bir aday çıkarırlarsa diğer partilerden destek alabilirler. Aksi takdirde ikinci turda AKP’nin göstereceği aday cumhurbaşkanlığını kazanır. Bu mahalli seçimlerde AKP’nin ve BDP’nin aldığı oylar AKP’nin şansını artırmıştır. Erdoğan bu oylara bakarak aday olmayı kafasına koymuştur. AKP’nin oyları % 40’ın altına düşseydi Erdoğan’ın aday olması ihtimal dâhilinde değildi.

Erdoğan’ın adaylığı kesinleştiği andan itibaren dar bölge seçim sistemi çalışmaları hemen başlayacaktır. Bu seçim sistemi de AKP’nin lehine

Olacaktır. Onun için bu cumhurbaşkanlığı seçimi ülke için çok önemlidir. Bu cumhurbaşkanlığı seçimi 2023 hedefleri içinde önem arz etmekte dedir. Sosyal medyada yer alın bir olay. Çocuklara cumhuriyeti Atatürk mü kurmuştur? Tayyip Erdoğan mı kurmuştur?  Sorusu sorulmuş!  Acaba bu soruyu neden sordular? Bunun cevabını bulmak gerekir.

Bu cumhurbaşkanlığı seçiminde meclis dışındaki partilerin belirleyici olacakları gerçeği gözden kaçırılmamalıdır. Burada bütün iş CHP ile MHP’ye düşüyor. Birlik olurlarda düzgün bir aday gösterirlerse seçimi alabilirler. İktidar Haşim Kılıç’ın önünü kesmek için bir fotoğraf yayınladı. Haşim kılıç bu olaydan sonra aday olur mu bilemeyiz. Abdullah Gülün aday olup olmayacağı şimdilik kesin değil. Gönlünden aday olmayı geçiriyor olmuş olsa dahi. Erdoğan’ın milletvekilleri ile yaptığı toplantıdan sonra nasıl hareket edeceği önümüzdeki günlerde belirlenir. Erdoğan o toplantıyı bir yerde Abdullah Gülün önünü kesmek için yaptığı kanısındayım.

Abdullah gül şayet partinin başına geçmeyi düşünür ise. Ben şu andaki başbakanın yetkileri dâhilin kabul ederim derse. Partinin başına geçmek için nasıl bir yol seçilecek bilemiyoruz. Kongreye gidip tüzük değişikliği de yapabilirler. Fakat delegenin hâkimiyeti Erdoğan dadır. 300 milletvekilinin içerisinde Erdoğan’ın sözünde çıkacak belki 10-15 kişi olabilir. Tüzük değişikliğini Erdoğan kendi lehine olacak şekilde değişiklik yaptıra bilir. Şimdilik bunların çoğu varsayım olarak gözüküyor. Cumhurbaşkanının bugünkü yetkileri ile cumhurbaşkanlığını istemediği bir gerçektir. Anlaşma yaparlarda cumhurbaşkanı seçiminden sonra başkanlık sistemine geçmeyi garanti verilirse o zaman tereddüt etmeden aday olabilir. Erdoğan’ın kafasındaki sistem başkanlık sistemidir. Çünkü hedefleri 2023 senesidir. Bu hedefin ne olduğunu da biliyorsunuz. Tekrar ediyorum ülkenin geleceği için bu cumhurbaşkanlığı seçimi çok önemlidir. Bu seçimde CHP ve MHP’ye çok iş düşüyor. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

18 -04 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44