Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


CUMHURİYET BAYRAMI BU SENE COŞKULU KUTLANDI

CUMHURİYET BAYRAMI BU SENE COŞKULU KUTLANDI


Uzun seneler sonra Cumhuriyet Bayramı bu sene coşkulu kutlandı. Cumhuriyetin değeri yeni anlaşıldı. Cumhuriyet milletin egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belli süreler içinde seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir. Cumhuriyet tek adamlık yönetimini kabul etmeyen bir rejimdir.

Ya millet cumhuriyetin değerini yeni anladı. Ya da şu anda ki yöneticiler kendi yönetim şeklinin yanlış olduğunun farkına vardı. Milli bayramlar iktidar tarafından erozyona uğratılmıştı. O sene Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını millet ilk meclisin toplandığı ulus da ki meclis binasını önünde kutlamak için harekete geçti. Çeşitli illerden otobüslerle Ankara ya akın akın etti. Diğer şehirlerdenAnkara yagidecek otobüsler gönderilmedi.

Gidenler Ankara ya sokulmadı. Gidenler ulus meydanına sokulmadı. Arbede çıkmaya başladı. İçişleri bakanı helikopter ile meydan üzerinde dolaşıyordu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olaya müdahale etti. Ve ulus meydanına girebildiler. Oradaki kutlamadan sonra anıt kabre gitmek istediler. Yine cumhurbaşkanının emri ile anıt kabre yürüdüler. Bu olaydan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan şöyle dedi. ?İki başlılıkla ülke yönetilmez? dedi.

Cumhurbaşkanının olaya müdahale etmesini kastederek. İşte o zamandan sonra cumhuriyet coşku ile kutlanamadı. Cumhuriyet dönemi için reklam arası diyen oldu. Bu söyleme eleştiriler yapılınca bunu söyleyen AKP milletvekili bayan. Sözümün arkasındayım.İsteseniz de istemesiniz de bu filim 2023de vizyona (gösterime) girecek dedi. İktidarın seçtiği akiller gurubundan biri bölgelerdeki bir toplantı daCumhuriyet yanlış kurulmuştur. Biz yenisini kuracağız demişti. Yine bir bayan bir enkaz devraldık. (Cumhuriyet kastedilerek) Ayağa kaldırdık.

Artık sapağa geldik demişti. Sapak yol ayrımı demektir.1919 tarihi ret edilmedi mi? Bunun anlamı hem cumhuriyetinhem de cumhuriyet tarihinin ret edilmesi değil midir? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin tarihi 1919´dan sonra yazılmaya başlamıştır. Ondan önceki tarih Osmanlı tarihidir. 1919 tarihi Atatürk´ün Samsun´a çıktığı tarih olduğuna göre. 1919 tarihinin ret edilmesi.  Atatürk´ü ve kurduğu cumhuriyeti ret etmek değil midir?

Yaptıklarını yok saymak değil midir? Senelerdir milli bayramlar kutlanmadı demesinler diye. Coşkusuz, heyecansız, sanki bir bıkkınlık varmış gibi kutlandı. Daha önceki İktidarlar zamanında milli bayramalar coşku ile kutlanıyordu. Bütün okullar katılırdı. Askeri birlikler katılırdı. Gaziler özel kıyafet ve madalyaları ile katılırdı. O gazilerimiz o kadar alkış alırdı ki? Gaziler heyecandan nasıl yürüyeceklerin şaşırırdı. Bende dahil olmak üzere birçok kişi gözyaşlarını tutamazdı. Bu coşku yalnız Cumhuriyet Bayramı´na özgü değildi.

23 Nisan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos kutlamaların ´da da ayni coşku yaşanırdı. Bu kutlamaları bu millete çok gördüler. Çünkü içlerinde Atatürk sevgisi yoktu. Millet ne yaptı! Atatürk sevgilerini anıt kabre taşıyordu. Anıt kabirde ziyaretçi rekorları kırılmaya başladı. Bu seneki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları özlemi giderme bayramı oldu. Milletin cumhuriyet aşkı, Atatürk sevgisi tavan yaptı. Geçmişten ders alan iktidar bu sene ses çıkarmadı. Geçtiğimiz senelerde çelenk dahi koydurmuyorlardı. Birçok yerde kavgalar çıkıyordu.

Biz kimseye Cumhuriyeti ve Atatürk´ü sevin demiyoruz. Yeter ki gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz. Hüseyin Çelik seneler önce şöyle demişti. ?Herkes birisini sevmeye mecbur değildir. Atatürk´ü koruma kanun var. Peygamber efendimizi koruma kanunu var mı? demişti? Bu söylemler sapla samanı birbirine karıştırmıştı.  Artık maya tutmuştur! Milletin gönlünden cumhuriyet aşkın ve Atatürk sevgisini kimse silemez. Silinmesine de izin, vermezler. Çünkü ülkenin birlik beraberliğe ihtiyacı var. Milleti birlik beraberde tutacak olan. Cumhuriyet aşkı ve Atatürk sevgisidir. Saygılarımla.

Türkiye laikti laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyümdiyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                       31-10- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44