Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN 91. YILI

CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN 91. YILI


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerlimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Cumhuriyetin kuruluşun 91. Yılı dönümünü kutluyoruz. Atatürk, cumhuriyet ve vatan sevdalılarına kutlu olsun. Türkiye cumhuriyetinin kuruluşu kolay olmamıştır. Yabancı bir âlim şöyle diyor. “ Allah Atatürk’ü yarattı. Atatürk de Türkiye cumhuriyetini yarattı” diyor. Yokluklar ve zorluklarla kurulduğu için. Bu yabancı âlimin yarattı demesi bu yokluk ve zorluğu ifade ediyor. O zorluklar ve imkânsızlıklar içersinde cumhuriyeti kuran Atatürk ve arkadaşlarını minnetle anıyorum. Ruhları şad mekânları cennet olsun.  Cumhuriyetin kuruluş günüde cumhuriyet bayramı ilan edilmiştir. Bayram neşe, sevinç ve milletçe coşku ile kutlanan gündür. Devletler kendileri için önemli olan günleri de bayram ilan ederler. Cumhuriyeti kuranlarda kuruluş gününü bayram ilan ederek millete cumhuriyeti emanet etmişlerdir. Sevinç, neşe ve coşku ile milletçe kullanmasını istemişlerdir. Türk halkı olarak bizde cumhuriyetimizin kuruluş gününü coşku ile kutluyoruz.

Fakat cumhuriyet bayramı kutlamaları eskiden böyle sönük kutlanmıyordu. İlkokula başlayan çocuğun ilk amacı cumhuriyet bayramında şiir okumak oluyordu. Ekim ayı içesin de bütün okullar 29 Ekime kadar haftada iki veya üç gün bayram provaları yaparlardı.  Caddelere taklar kurulurdu. Geceleri fener alayları tertiplenirdi. Gaziler hatıraların anlatırdı. Çocukların en çok hoşuna giden mantar tabancaları ile havaya ateş etmeleri olurdu. Mantar tabanca satıcıları o gün için hazırlıklar yapardı. Büyüklerden ve gençlerden çok çocuklar bayrama daha çok önem verirler. Ve daha coşkulu kutlarlardı. Buları neden anlattım. Günümüzde cumhuriyet o zaman yanlış kuruldu. Şimdi biz cumhuriyeti yeniden kuracağız diyen. Kendini bilmezler çıktı. Atatürk düşmanlığı baş gösterdi. Atatürk düşmanı olan birileri Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti coşku ile kutlayabilir mi?  Bunlar çocukluğunda da cumhuriyeti coşku ile kutlamamıştır.  O zamanlar azınlıkta kaldıkları için sesleri çıkmamıştır. Son zamanlarda bilhassa bu düşüncede olanların sayısı arttı. Son zamanlara gelene kadar rejim tartışması yapılmıyordu. Rejim tartışması son yıllarda başladı. İktidar milli bayramları budadı. Eskisi gibi caddelerde sokaklarda cumhuriyet bayramı kutlatmaz oldu. Milli bayramların önemini kaybetmesi için bu yolu tercih ettiler.

Çünkü coşku ile kutlanan bayramlarda milliyetçiliği öven, Atatürk’e methiyeler düzen şiirler okunurdu. Bu şiirle bilhassa çocuklara milli şuur aşısı oluyordu. Çocukların milli şuurla yetişmesini istemeyenler. Milli bayramları budadılar. Sayın okurlarım cumhuriyetin kazanımları her geçen gün yok ediliyor. Cumhuriyetin altı oyuluyor. Bir gün gelecek artık cumhuriyetle elde ettiklerimizin hepsi uçacak. Cumhuriyet kelimesinin hiçbir anlamı kalmadı diye. Yeni Türkiye de cumhuriyette yerini başka bir rejime bırakacak. Ülke tehlikeli bir viraja giriyor. Cumhuriyetimiz ve ülkemizi tehlikeli virajlar bekliyor. Kendimize acilen çeki düzen vermenin zamanı geldi de geçiyor. Ülke her geçen gün bölünmeye doğru gidiyor. İktidar hala açılıma kararlılıkla devam edeceğiz diyor. Ülke zaten bölünmenin eşiğine geldi. Bu söylem ülkeyi bölünmenin eşiğinden içeriye sokacaktır. Atatürk’ün gençliğe hitabesinde ülke bu duruma düştüğünde ne yapacaklarını şu sözlerle açıkça belirtmiştir.

İşte bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen

Türk istiklal ve cumhuriyetini korumaktır

Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

Atatürkçüyüm, cumhuriyetçiyim, milliyetçiyim vatan mı seviyorum diyenlerin cumhuriyet bayramını kutluyorum. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  28- 10 – 2014 Mustafa KOÇAL

 

 

 

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44