Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


DAĞ FARE DOĞURDU

DAĞ FARE DOĞURDU


ABD ile yapına diplomatik görüşmeler beklentileri karşılamadı. Estik gürledik. Osmanlı tokatı yememişler gibi sözler söylendi. Bizde zannettik ki sıkı pazarlıklar olacak. Bize böyle davranırsanız incirlik hava üssünü ve Kürecik radar üssünü kapatırız diyeceğimizi düşünüyorduk. Yüz yüze gelince işler birden değişti. Amerikalı diplomatların söyledikleri bir birini tutmuyor. Birisi biz PYD ve YPG ye silah yardımı yapmadık ki geri alacak bir şeyimiz olsun diyor. Bir diğeri PYD ile PKK´yı savaştırırız diyor. Sanki akımızla dalga geçiyorlar. Bu iki örgüt ayni amaca hizmet eden örgütlerdir. Türkiye deki PKK´nın Suriye uzantılarıdır. Bunların birbiri ile savaşması mümkün değildir. Ya tamam ya da devam olacak deniliyordu.

Fakat yüz yüze gelinince işler değişti. Ey Amerika diyorduk, Şimdi canım Amerika ya dönüştü. Tekrar başa döndük. Müttefik olmaya kara verildi. Varılan kararda üç komisyon kurulacak. Bu komisyonlar Mart ayında toplanacak. Sorunlar bu komisyonlarda halledilecek. Bu görüşmeler ile Amerika zaman kazanmayı amaçlamış. Ve istediği gibide oldu. Amerika yeni bir isim altında bir örgüt kurmayı amaçlıyor. Bu örgütün kuruluşunu tamamladıktan sonra PKK´yı bitirecekler. PYD ve YPG bir yere çekilecek. Yeni isim altında kurulan Suriye demokratik güçler  (SDG) PYD ve YPG örgütlerinin yerlerine kaydırılacak. Yeni kurulan örgütü Fırat´ın doğusuna yerleştirecekler. Amaç BOP´ un varlığını bu yeni örgüt ile devam ettirecekler.  Rusya bu işe nasıl bakacak bunu zaman içerisinde göreceğiz. Şimdilik fare dağ doğurmuş durumdadır.

ABD ve Türkiye dış işleri bakanlarının görüşmesinden sonra açıklanan bildirgede, stratejik ortaklık geliştirilecek. Türkiye ve ABD IŞİD, PKK, El Kaide ve bunun gibi diğer terör örgütleri ve uzantıları ile birlikte mücadele edilecek. Fakat bu bildirgede PYD ve YPG´nin yer almaması dikkat çekicidir. Bunları yerine ekseriyetinin bu iki örgütün elamanlarından kurulmuş olan Suriye Demokratik Güçlerinden (SDG) bahsedilmesi dikkat çekicidir. Bu örgüte askeri yardımın sınırlı olacağından bahsedildi.

ABD´nin PYD´yi PKK ya karşı savaştıra biliriz denilmesinin anlamı ABD PKK´yı defterden sildiği anlamına geliyor. Bunu şu söylemle de bağdaştıra biliriz. ABD sözcülerinden birisi Öcalan saygınlığını yitirdi demişti. Yani kandil de nöbet değişimi yapılacağı anlamını çıkarabiliriz. Buraya PYD ile YPG´yi kaydırabilirler. ABD PKK´yı istediği gibi kullanamıyor. Yani PKK üzerinde hâkimiyet kuramadığı buna karşılık PYD ve YPG üzerinde tam hâkimiyet sağladığı ortaya çıkıyor. Suriye de SDG ile varlığını sürdürecek demektir.

ABD´ye sert çıkışlar yapıldı. Ey Amerika terör örgütlerinin yanında mısın? Bizim yanımızda mısın? Gibi sözler söylendiği gibi. Son aşama da görüşmeye gelineceği günlerde. Ya tama ya devam olacak denilmesine rağmen. Bu görüşmelerden stratejik ortalığın çıkması, milletin kafasını iyice karıştırdı. Şimdi bu stratejik ortaklığa Rusya nasıl tavır alacak? Ya şimdi Rusya bize karşı tavrını değiştirirse ne olacak? Suriye hava sahasını Türkiye ye kapattım derse ne olacak? Suriye de hava operasyonu yapmadan bir şey yapamayız.

Bizim için Suriye de hava operasyonu çok önemlidir. Afrin hareketini hava sahasının açılması ile başlattık. İki üç gün hava sahasını teknik bir olaydan dolayı kapattık dedi. İlerleme kaydedemedik. Bir Rusya müttefikimiz oluyor. Bir ABD müttefikimiz oluyor. Her ikisine karşıda itibarımızı kaybediyoruz. Ben ABD ile bir araya gelmemizin zor olduğunu söylemiştim. Bunu neye dayanarak söyledim? Bizim iktidarın söylemlerine karşı söyledim.

ABD başkanına dahi birçok laf söylendi. ABD istediğini aldı. Bakalım Mart ayında ki komisyon görüşmelerinde sorunlar nasıl çözülecek bekleyip göreceğiz. Yine ABD´nin kayığına bineceğimizi tahmin ediyorum. ABD istediği gibi o görüşmelerin yönlendirecektir. Sonunda ABD bizi kandırdı demeyiz inşallah. Çünkü ne zaman bir yerde pazarlık mevzubahis oldu ise. Bizi kandırdılar deniyor. İnşallah bu sefer kandırılan değil kandıran oluruz. Bunu yürekten istiyorum.

Ordumuza bundan sonraki aşamalarda inşallah fazla yük bindirmezler. Artık ordumuzu bundan sonra olup olmadık yerlere sürmeyiz. Allah ordumuza güç kuvvet versin. Her türlü olumsuzluklardan korusun. Analara babalara evlat acısı yaşatmasın. Ordumuzu muzaffer eylesin. Kınalı kuzularımızı kazadan beladan korusun. En son gelişen olaylardan endişeleniyorum. Yarınki yazımda son olaylardan bahsedeceğim. Saygılarımla.

Türkiye Laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 20-02- 2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44