İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


DEPREM IŞIKLARI YADA DEPREM IŞIMALARI ( EARTHQUAKE LİGHTS)

DEPREM IŞIKLARI YADA DEPREM IŞIMALARI ( EARTHQUAKE LİGHTS)


Deprem ışıklarının görüldüğü lokasyonlar ve tarihler, ortaya çıktıkları yerler ve dönemler, deprem ışıklarının, fay hareketleriyle büyük ölçüde ilişkili olduklarını göstermektedir. Bu konuda yazılmış çok sayıda makale, çok sayıda video kaydı ve çekilmiş fotoğraf mevcuttur.

Denizlerde deprem ışıkları veya ışımaları görüldüğüne ilişkin çok sayıda gözlem yapılmıştır.

Bazen kalabalık bir insan grubu tarafından topluca görüldüklrinin örneklerine de rastlanır. 

Örneğin Bandırma’ da 16 Haziran 2008 tarihinde, deniz manzaralı sahil gazinolarında oturmakta olan çok sayıda vatandaş , deniz üzerinde yarım saat süreyle ışık kümeleri gördüğünü iddia etmişlerdir. Aynı gün Bandırma Körfezi` nde gündüz ve akşam saatlerinde 3,4 3,2 ve 2,8 şiddetinde üç ayrı deprem olması ayrıca dikkat çekici nitelikteydi. Hatta bu depremlerden bir tanesinin olmasının ardından ışık kümelerinin görüldüğü bile söylenmişti..

Kayaçların bileşiminde bulunan kuvars kristali gibi piezo-elektrik özellik gösteren bazı malzemeler tektonik sıkışma ( stres ) nedeniyle elektrik enerjisi üretirler. Bu enerji, gaz kabarcıkları şeklinde buharlaşan su ile birlikte yeryüzüne ulaşır ve bir ışık kümesi şeklinde gökyüzüne doğru yükselir. Yer kabuğundaki çatlaklarda ( fay hatları ) saran basınç çok büyük olduğundan metrekarede 100 bin volt kadar yüksek bir elektrik enerjisi birikebilir. Fay hattında biriken bu yüksek voltaj, deniz yüzeyinde bir elektrik kolonu halinde hat boyunca boşalırken, havayı iyonize edip akkorlaştırarak ışık saçmasına neden olur.

En basit bir anlatım ile deprem ışıklarını “ iyonize olmuş gaz ” olarak tanımlayabiliriz. İyonize olmuş gazlar deniz yüzeyine ulaşıp üzerlerindeki basınç düştüğünde çok özel bir ortam ( plazma ) oluşturup glimli ( soluk renkli, parıltılı ) deşarj yaparlar. Bu gaz çıkışı esnasında deniz yüzeyine yükselen gaz kabarcıkları yüzünden deniz suyunu hafifçe köpürtür.

Bu gaz çıkışları çok yoğun biçimde olduğunda o bölgede deniz üzerinde tesadüfen bir gemi bulunuyorsa, deniz suyu gaz kabarcıkları yüzünden kaldırma gücünü kaybettiğinden gemi olduğu yerde dibe batar. Gemi bu gaz kabarcıkları sütunundan kurtulduğu zaman ise ani bir biçimde yeniden ortaya çıkar. 

İşte meşhur Bermuda Şeytan Üçgeni’ nin de püf noktası bu fiziksel olaydır!

Yani bunları bilmek için hiç de öyle alim filan olmaya gerek yok ki. Teknolojide bunların çok sayıda uygulamaları mevcut durumda zaten. Benim bildiklerimin çoğunu sizler de biliyorsunuz. Önemli olan beynimizi birazcık yorup “ algı kapılarımızı” zorlamak; “ bigi dağarcığımızda ” bulunan daha önceden öğrendiğimiz bilgiler ” ile “doğal olaylar” arasındaki ilşkiyi kurabilmektir.

Hepimizin bildiği Floresan lambalar (aslında 40 yıl önce Nicola Tesla tarafından bulunmuş olsa da..) ilk defa 1939 yılında “ New York Dünya Fuarı ” nda General Electric Firması tarafından sergilenmiştir. Ampüle rakip olarak çıkan floresan lambalar enerji tasarrufu avantajlarıyla dikkatleri çekiyordu.

Flouresan lambada katod tarafından iyonize edilen düşük basınçlı neon gazı, infrared ışık bandında glimli deşarj yaparak, camdan yapılmış tüpün yüzeyine sürülmüş bulunan CaCO3 ( Kalsiyum karbonat ) boyası sayesinde etrafına ışık saçar. Böylece iyonize olan gaz ve onun işıldattığı tüpün iç yüzeyindeki kireç tozu bizi aydınlatmış olur. Eğer adi cam yerine kuvars camı kullanılıp tüpün içi kireç tozuyla boyanmazsa bu defa süper marketlerde satılan IR ( infra red) lambaları imal edilmiş olur. Sedef ve/veya vitrigo hastalığı tedavisine kullanılan PUVA lambaları da aynı yöntemle imal edilirler.

Peki, o zaman denizdeki gazları iyonlaştıran kuvvet nedir?
Marmara Denizi’ nin altında, deniz tabanında yatmakta olan fayın tektonik faaliyetleri (!)

Daha doğrusu o fay üzerinde yüzlerce yıldır birikmiş olan stress. Örneğin toplam uzunluğu 100 km. olan segment ( fay parçası ) çalışıp deprem üretmeye yeltendiğinde bu segmentin merkezinden segment uçlarına doğru 250’ şer km. uzaklıkara kadar deprem ışıkları üretme yetenekleri vardır. 
Fakat bir tek koşulla. Fayın geçtiği lokasyomdaki kayaç yapısının içerisinde kuvarz kristallerinin bulunması şartıyla. İşte bu yüzden yeryüzünde her büyük deprem öncesinde deprem ışıması veya deprem ışıklarını göremiyoruz. Deprem meydana gelecek olan bölgede bileşiminde kuarz kristali yoksa deprem ışıkları hiçbir zaman görülmezler.

Aslında altımızdaki kayaçların yapısının müsait olup deprem ışıkları üretmesi ve bu ışımaların bizler tarafından görülebilmesi bizler için bulunmaz bir nimettir. Çünkü bağıra-çağıra bizlere depremin gelmekte ( yaklaşmakta ) olduğunu haber vermektedir..

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,29
  • EURO

    34,72% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2492,20% 0,33
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22